Home > > Fiets graveren

Fiets graveren

Net zes jaar oud kreeg ik mijn eerste echte fiets. Een blauwe Gazelle, van de toen bekende slogan Piet Pelle. Eenmaal elkaar ontgroeid kreeg de fiets via het 'doorgeefcircuit' veel nieuwe eigenaars tot we elkaar helemaal uit het oog verloren. Jaren en veel fietsen later, krijgt mijn moeder de politie aan de lijn: "We hebben een blauwe kinderfiets gevonden en die is van u." "Kinderfiets?" Mijn moeder wist van niets. Haar kinderen fietsen al jaren los rond op een volwassen fiets. Zeker vijftien jaar nadat ik er voor het eerst op reed, bracht de ingegraveerde postcode het spoor van mijn eerste fiets terug naar mijn ouderlijk huis.

"Gratis je fiets laten graveren?" vroeg de agent die mij vanmiddag staande hield in het kader van het overigens goede project 'Geef fietsendieven geen kans'. Omdat de zon toch schijnt, stap ik af en sluit me aan in de rij. En kwaad kan het ook niet, bedenk ik me net voordat ik een medewerker van de Amsterdamse Fiets Afhandel Centrale (AFAC) m'n fiets met een grote graveermachine onderhanden zie nemen. Foute gedachte: mijn postcode in grote rode cijfers en letters en daarbij een knaloranje sticker ontsieren nu het frame van mijn, tot kort mooie, fiets.

Kijkend naar m’n gewonde fiets twijfel ik opeens aan de actie. Zou het echt helpen? 80.000 fietsen worden er elkaar in Amsterdam gestolen. De politie en de AFAC vinden elk jaar 50.000 fietsen terug. Naast mijn kinderfiets – en die was formeel niet eens meer mijn eigendom - heb ik nog nooit van iemand gehoord dat z’n fiets daadwerkelijk is teruggekomen. Verhalen over gestolen fietsen zijn er genoeg.


zeven reacties op "Fiets graveren"

Ton
-1-  Ton:
Het helpt in ieder geval als ze je fiets weghalen op Centraal. Dan nemen ze contact met je op. Dat is op zich wel handig. Mijn fiets heb ik gewoon bij een fietsenmaker laten graveren; die plakte er geen rode sticker op. :)

Ik woon overigens al bijna 10 jaar in Amsterdam en er is nog nooit een fiets van mij gestolen. klop af En ik gebruik alleen het Axis slot. Belangrijkste is om je fiets ’s nachts binnen te zetten indien mogelijk; dan worden de meeste fietsen gestolen.

Bedoel je trouwens niet gestolen ipv gesloten fietsen in je laatste zin? ;-)
Onno
-2-  Onno:
Binnenzetten? Hm, in een huis met 3 etages en min. 2 fietsen per etage geeft dat al snel een rommeltje in de hal :)
I)akmuis
-3-  I)akmuis:
Er zijn al heel wat fietsen van mij gestolen, maar …. ik ben de uitzondering die de regel bevestigt: er is ooit eens één exemplaar terugbezorgd. Door de Amsterdamse politie, jawel. Voor de rest ken ik inderdaad niemand die zoiets overkomen is.
Www
-4-  Www:
Het rapport Kwaliteit van postcodegravering, Regioplan, 1992, toont aan dat de effectiviteit van graveren nooit is bewezen: men gaat er van uit dat dieven er totaal niet mee bezig zijn…
BD
-5-  BD:
Ik wil hier ook wel even op reageren.

per dag worden er pl/min 50 tot 80 en soms wel 110 fietsen gegraveerd.
Het voordeel is dat het nummer dat erin word gezet is geen postcode maar een registratiecode dat verbonden staat met uw gegevens.

mocht de fiets nu worden gestolen en weer worden gevonden, kan men aan de hand van het graveernummer uw gegevens terug vinden en zo uw fiets terug bezorgen.

word de fiets weggeknipt, wat vaak gebeurd in Amsterdam, komt deze bij de AFAC terecht, mocht uw fiets dan ook gegraveerd zijn, krijgt u bericht en ook dan krijgt u uw fiets terug.

dus graveren is altijd wel goed, want staat er niets in gegraveerd, hoe moet men dan uw fiets herkennen?
Turtur
-6-  Turtur:
Er wordt nu sinds ongeveer een jaar gegraveerd, het aantal gestolen fietsen is met 12% gedaald op jaarbasis. Blijkbaar heeft het graveren zin...
RudiPensionado
-7-  RudiPensionado:
Graveren heeft zeker zin maar juist parkeren ook. De nieuwe hekken bij het CS lopen al vol. Vorige week zelfs zo snel dat de tram er niet door kon vanwege geparkeerde fietsen. Het is helaas niet anders maar voor de fietsen is er, net als voor de motorvoertuigen, onvoldoende ruimte.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.