Home > > Dichtbij de overheid dankzij website

Dichtbij de overheid dankzij website

In stadsdeel Oud-West ligt het J.J. Cremerplein. Er is een speeltuin
en een bijzonder actieve groep bewoners. Dat was bijna niemand
opgevallen wanneer het J.J. Cremerplein
geen website had waarop al het buurtnieuws gedetailleerd te volgen is,
van de herprofilering van het plein tot de geboorte van een nieuwe
bewoner. Dankzij de gekozen vorm van een weblog kunnen bewoners en ook
deelraadsleden rechtstreeks hun opinies ventileren op de dagelijkse
gang van zaken.

Dit brengt mij tot de gedachte dat de overheid weliswaar dikwijls wat
onbeholpen pogingen doet om dichter bij de burger te komen staan, maar
dat het andersom dus veel soepeler en beter werkt: burgers gaan gewoon
de overheid dichter op de huid zitten. Vooral wanneer dit gebeurt via
een uitermate professioneel ogende website, waar menig 'officiële'
webplek van gemeente of deelraad nog een voorbeeld aan kan nemen.

De deelraden zouden dit soort initiatieven veel meer moeten
ondersteunen en stimuleren met geld en technische faciliteiten, want de
waarde ervan is groot. Een website vergroot de cohesie in een buurt,
bewoners kunnen informeel direct meepraten over allerlei veranderingen
en met een beetje goede wil wordt zonodig ook de integratie erdoor
bevorderd.



De stadsdeelbestuurders zijn van hun kant slechts  één
muisklik verwijderd van de mening van de mensen waarvoor ze het
allemaal doen. Ook is een dergelijke website een mooie kroniek van een
buurt.


Kortom, dankzij ondermeer de inzet van ontwerper en beheerder Ron
Meulensteen kan het J.J. Cremerplein bogen op één van de mooiste
websites van Amsterdam.

tien reacties op "Dichtbij de overheid dankzij website"

Michiel Kroon
-1-  Michiel Kroon:
Beste Arnoud,
wij van de http://www.indischebuurt.nl lopen al een half jaar om subsidie te vragen. Dit wordt met zwijgen beantwoord door het stadsdeel. Zij geven liever geld uit aan projecten van “ja-knikkers” niet mensen, die zich kritisch uitlaten over de plaatselijke politiek.
Daarentegen wil ik je ook kennis laten maken met onze weblog over de Indische buurt en hoor ik graag jouw mening daarover.
Arnoud de Jong
Kijk eens aan: zo komen we nog eens iets aan de weet. Ook in de Indische Buurt een goed lopend en goed ogend weblog, met forum en alles erbij! Prima initiatief!

Een béétje stabiel stadsdeel kan toch wel wel wat kritiek velen, dacht ik zo. En een paar honderd euro subsidie om in elk geval de hostingkosten te betalen mag toch geen bezwaar zijn.

Zwijgen vanuit het stadsdeel is natuurlijk nooit goed te praten, je hebt in elk geval recht op een antwoord. Dus misschien moet je de link van dit stukje maar eens mailen naar de verantwoordelijke stadsdeelwethouder. Een goede bestuurder houdt zich niet Oost-Indisch doof voor de noden van de bewoners, nietwaar? ;-)
rickert van der vlies
-3-  rickert van der vlies:
Volgens de nieuwe straatnaambordjes op het plein is het het CremerSplein, er staat een typo op ;)
Verbal Jam
-4-  Verbal Jam:
Ja, dat hadden ze daar al met verontwaardiging gesignaleerd. ;-)
toine
-5-  toine:
Leuke initiatieven hoor, maar is daar nou echt subsidie voor nodig? Er lijkt in Nederland een soort cultuur te heersen waarin mensen denken dat het onmogelijk iets is te bereiken zonder steun van de overheid.
Onno
-6-  Onno:
Het betalen van een klein bedrag voor hosting toont aan dat een stadsdeel zo’n burgerinitiatief weet te waarderen, niet bang is voor tegengas en er haar steun aan geeft. Dat kost ze misschien 200 euro per jaar per stadsdeel: peanuts, maar voor een particulier toch een heel bedrag.

En negeren zegt tevens: het interesseert ons niet wat je daar schrijft op je site. Ik denk dat je in Bos en Lommer ook wel subsidie krijgt gezien de mogelijkheden daar.
Michiel Kroon
-7-  Michiel Kroon:
Bij mij ligt het ook eerder in het feit dat we graag waardering willen voor het werk wat we doen en dat we met wat financiering meer leuke dingen kunnen implementeren.
Helaas merk ik wel dat een website zoals [url=http://www.ijbrug.nl]Ijbrug[/url]] meer bezoekers krijgt doordat de mensen daar allemaal internet hebben en dat een achterstandsbuurt zoals de Indische Buurt daarin nog een beetje achterblijft.
Aan de andere kant, als ik mensen tegen kom uit de buurt dan weet iedereen wel over de website.
Ik hoop iig wel dat we met deze websites een soort pioniers-rol kunnen vervullen waardoor in de toekomst meer stadsdelen en gemeenten overgaan tot het luisteren naar hun inwoners dmv het internet.
Arnoud de Jong
@Toine: nou niet meteen die negatieve reflex bij het woord subsidie. ;-) In dit land zijn honderdduizenden mensen die geheel belangeloos en in hun vrije tijd allerlei nuttige dingen voor deze maatschappij doen. Dat is feitelijk hun vorm van ‘subsidie’ aan dit land. Je zou dus ook kunnen zeggen: er lijkt bij de overheid een cultuur te heersen waarin ze denken dat het mogelijk is van alles gratis gedaan te krijgen van de burgers.
Ik durf zelfs te gokken dat wanneer je al het verrichte vrijwilligerswerk in Nederland in geld uitdrukt, dit bedrag de hoogte van alle door de overheid uitgekeerde subsidies overstijgt (de ‘subsidie’ van de hypotheekrenteaftrek even buiten beschouwing gelaten). ;-)
Ron Meulensteen
-9-  Ron Meulensteen:
@Beste Arnoud,
Bedankt voor de complimenten, erg leuk!

Het leuke van de site is dat het door de inhoud en de mogelijkheid om te reageren ook echt werkt. Onlangs bijvoorbeeld is er actie gevoerd om een stuk zand met boomstammen te behouden in de speeltuin, en met succes.
Uitzonderlijk is denk ik wel dat twee (van de drie) wethouders, die trouwens zelf ook een weblog bijhouden (www.maureau.nl en http://www.wernertoonk.nl), regelmatig de site bezoeken en ook reacties geven. Het komt ook voor dat een wethouder zelf even komt kijken op het plein of een afspraak met je maakt naar aanleiding van een stukje op de site.
Subsidie, al is het maar om de hosting kosten te betalen, zou helemaal zo’n gek idee niet zijn. Aan de andere kant ben je zonder subsisie wel helemaal onafhankelijk. Geen overheid die plots je site wegbezuinigd. Je zou ook sponsors kunnen zoeken bijvoorbeeld bij winkels in de buurt. Die willen best een paar euro per jaar betalen in ruil voor een kleine advertentie.
Werner Toonk
-10-  Werner Toonk:
Eens met Ron. Subsidie zou mooi meegenomen kunnen zijn, maar de kosten die zo’n website met zich meebrengt zijn vrij beperkt. Support en waardering kun je ook op een andere manier krijgen, bijv. door de site te bezoeken en iets te doen met de signalen die je opvangt. Onder links op http://www.wernertoonk.nl overigens nog een aantal andere websites van bewoners in Oud-West, die overigens wel minder goed bijgehouden worden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.