Home > > Aan de schandpaal nagelen die hap

Aan de schandpaal nagelen die hap

Winkelier V. van de sigarenwinkel aan de Dappermarkt heeft foto's van 'zijn winkeldieven' op de winkelruiten geplakt. Daar is de politie niet blij mee en het Openbaar Ministerie zegt dat het niet om een strafbaar feit gaat. Anderen beweren dat het ophangen van foto's in strijd is met de privacy wetgeving. Een aan de schandpaal genagelde winkeldief -zijn foto prijkt op de Dappermarkt- heeft middels zijn advokaat bij het OM een klacht ingediend tegen winkelier Voet, wegens smaad, laster en mishandeling.Deze sigarenboer is het zat. En hij is niet de enige. Kennelijk is 'de samenleving' -aldus een officier van justitie- de winkeldieven zat. Ik ken een aantal winkeliers persoonlijk. Die zijn het ook helemaal zat. Ze zijn allemaal wel een keer beroofd, en ze werden en worden allemaal met de regelmaat van de klok bestolen. Door winkeldieven en winkeldievegges.
Het is al een oud probleem. Je hebt niet genoeg te vrete, je bent verslaafd en je moet snuiven of roken, je verveelt je, je wilt stoer doen... Weet ik veel, je steelt wat je wilt gewoon bij elkaar. Zonder aanziens des persoons. Soms geweldloos, soms met behulp van geweld.En de winkelier? Die ziet het gebeuren, dat is... vaker niet dan wel vermoed ik. In ieder geval merkt hij het in zijn portomonnee. Vooral voor de kleintjes is diefstal een grote verliespost. Bij hen komt het het hardst aan: elke diefstal vermindert zichtbaar het bedrijfresultaat.Op het vlak van de bestrijding is er natuurlijk al veel gebeurd: hier en daar is cameratoezicht in winkelgebieden, sommige winkels hebben cameratoezicht in de winkel en soms heeft het personeel training gehad in het omgaan met winkeldieven. Er loopt geloof ik een proef ergens met het elektronisch aangifte doen: dat spaart winkeliers tijd en moeite want nu kunnen ze vanachter de PC en de winkel in de gaten houden en op hetzelfde moment aangifte doen.

En dan zijn er de winkeliersinitiatieven: de één wil kooien in de winkels plaatsen waar betrapte dieven meer of minder tijdelijk opgesloten -en bekeken- kunnen worden. De ander schopt de winkeldieven er zo hardhandig uit dat hij amper nog een winkeldief in de winkel tegenkomt, en een derde plakt dus foto's van 'zijn winkeldieven' op de ruiten.Persoonlijk hoef ik niet persé door camera's in de gaten gehouden te worden. Ik tolereer het, het schijnt dat het helpt. De initiatieven dieven kooien en/of ze met geweld de deur uitzetten kunnen niet direkt mijn goedkeuring wegdragen.

Maar het aan de schandpaal [lees: fotootje op de winkelruit] nagelen van die dieven die je op heterdaad in je eigen winkel betrapt hebt. Ik vind het helemaal prachtig. Voor mij mag het. Moet je maar niet zo stom zijn om de kleine middenstander te bestelen. Wees dan zo fair en ga stelen bij die grote supermarkt die op de kleintjes let. Dan steel je bij een bedrijf waarvan je weet dat je niet de enige bent. Daar zitten meer zakkenvullers, helemaal aan de top.

zes reacties op "Aan de schandpaal nagelen die hap"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Zoals Anja Joos ofzo???
Noorderlicht
-2-  Noorderlicht:
Als je zo scherp bent om ethische afwegingen te maken waar wel en niet te stelen, ben je een ‘dief’ van lik-me-vestje en kun je er net zo goed meteen mee kappen :)
Los daarvan: we woonden hier toch in een rechtsstaat? Of zeg ik nu iets heel braafs? Ik zou jouw foto daar wel eens willen zien hangen terwijl je met je dromerige hoofd een tijdschriftje vergeet af te rekenen.
rob
-3-  rob:
Uiterst dubieus om winkeldieven terecht te veroordelen die de kleine middenstander bestelen, en ze vervolgens naar een grote kruideniersketen te sturen want daar zitten ‘toch’ dieven in het management. Doe even normaal. Jatten is niet ‘cool’ en niet te tolereren, of dat nou bij de AH is of bij Ome Jan om de hoek. Met dit soort ethiek sla je de plank echt volkomen mis.
Rob
-4-  Rob:
Ja inderdaad, we leven in een rechtsstaat ! Hoe ziek die is, geeft deze kwestie heel goed aan. Ik ken een sigarenhandelaar die vast nog heel veel jaren winkeldieven had
willen betrappen. Zijn moordenaar werd slechts een paar jaar na zijn dood voor een tweede misdrijf opgepakt. Lang leve de rechtstaat! Hoewel niet goed te praten, kan ik de handelswijze van deze winkelier – uit pure machteloosheid – heel goed begrijpen.
Heeft u wel eens geprobeerd aangifte te doen van inbraak of diefstal? Daar maak je tegenwoordig een afspraak voor. Met een beetje geluk kan je na twee weken terecht op het politieburo. Werkt dit eigen rechter spelen niet een beetje in de hand?
novecento
-5-  novecento:
Ach, ze worden toch stap voor stap de steden uitgejaagd.Komen terecht in kleinere buurtgemeenten, met een hoop pubers in de groei die openstaan voor al dat exotisch volk. Veel kleine gezinnen, huizen vol mondvoorraad. Alles komt goed.
Wat er aan de hand is, er is sprake van selektief beleid en de verkeerde groepen wordt de hand boven het hoofd gehouden door de wetten.Repressieve wetten.
En er is geen evenwichtig beleid, er is steeds onbalans nodig om groei te garanderen.Het is fetisjisme van macro-economen.
Polarisatie is de consequentie, de schadelijke effecten duiken op in de ghetto’s vol armen, zieken, criminele gangs, de subcultuur is geen progressieve vergaarbak van alternatieve cultuur , het is het afvalputje door slecht burgerlijk afbraakbeleid. De autoritaire politiestaat wordt stapsgewijs in de steigers gezet, door deprivatie en klassiek repressieve machtsmiddelen.
Daarnaast is er sprake van een onderschatte culturele en morele component nl. de wederkerige relatie tussen de rijkere bovenlagen(bovenbouw) die allerlei illegale noodgrepen hanteert om een egoistisch, hebzuchtige, wrede moraal en een imago van rijkdom en fortuin,succes, geluk en liefde te suggereren en de verarmde onderklasse die gestaag aanzwelt met het op zichzelf teruggeworpen inidividu die zich aan dat gedrag van de frauderende, stelende bovenbouw spiegelt en imiteert, kopieert. Repressie komt van de top, de pot verwijt de ketel.
Lee
-6-  Lee:
Als ik de reactie boven mij leest, zie ik frustratie op en top. Verkeerde personen de hand boven het hoofd houden, repressie middelen en moreel component van de rijkere bovenlaag?? Hoeland heb je over dit stukje moeten nedenken om die linken allemaal te leggen?? Tjee, ik maar denken dat we het hebben over winkeldiefstal en er al genoeg fraudezaken de laatste tijd aan het licht komen.
Daarnaast is stelen van de grote ook diefstal, Stefan.
Ik wil graag terugkomen op het feit dat er camera’s hangen en foto’s worden gemaakt. Ik ben hier niet blij mee omdat het het doel niet heiligt. Wanneer iemand onschuldig wordt beschuldigd en die kans zit er gewoon in, dan prijkt zijn foto op de winkelruit. Zie dat maar eens ongedaan te maken.
Daarnaast hangen er al camera’s boven de snelweg, in de winkels en op straat. Nog even en de fiscus komt binnen met een dvd-tje en vraagt waarom, hoe en wat je daar deed. En jij bent brak van de vorige avond en weet het even niet meer. Toevalligheden worden niet meer uitgesloten en daar word je op afgerekend binnenkort.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.