Home > > Trams in de weg

Trams in de weg

Over het IJ vindt momenteel een festival plaats; op het NDSM terrein zijn verschillende theaterproducties te zien, en ook wat beeldende kunst, zijn er bands, is er eten te krijgen en natuurlijk een lekker biertje. Een van de theaterprodukties (Curie van Dimenzie) vindt plaats in een loodsje die recentelijk nog gekraakt was.

Vijf jaar geleden zette de maker in deze leegstaande loods zijn pasgebouwde casco van zijn zeilschip. Toen begon hij met bouwen; van bij elkaar gespaard afvalhout maakte hij een dek, de opbouw, kortom hij timmerde het hele jacht in elkaar. Ondertussen werd bij een inbraak in de loods zijn gereedschap gestolen, wat hem bijna twee jaar vertraging opleverde.

Het schip is een vrije interpretatie van een bestaand ontwerp, ’t is een s-spant van hout met een diepte van ongeveer 1 meter 90. Wereldzeeen kunnen er mee worden getrotseerd. Binnenkort worden er twee masten op geplaatst waarop ongeveer 100 m2 zeiloppervlak zal kunnen hangen. De voorste van de twee is van aluminium, deze lag buiten terwijl de boot waar de mast oorspronkelijk op hoorde te staan bij een brand in een loods in Enkhuizen verloren ging.

Nu, 8 jaar na de start van de bouw van t schip, nadert deze zijn voltooiing. Prima, zul je denken; kan ie mooi om de hoek t water in gehesen worden, en hup naar Engeland met die bak. Helaas. De kraak van de loods was niet bekend; ten minste, niet bij de terreinbeheerder en het trammuseum toen die de oude vervallen trams die verspreid over het NDSM terrein stonden bij elkaar wilde zetten. De boot staat nu gevangen tussen half gesloopte tramstellen. Een flinke kraan zal er aan te pas moeten komen om t schip te bevrijden, en m eindelijk dan toch te water te laten. Als t allemaal goed is kiest de boot binnen enkele weken t ruime sop.


Reageer op "Trams in de weg"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.