Home > > Nieuw stadsdeelkantoor Slotervaart getest

Nieuw stadsdeelkantoor Slotervaart getest

Dankzij het daadkrachtige Donnerbeleid hebben mij hoogbejaarde ouders een identiteitsbewijs nodig. Ons testteam heeft er zin in. Ha fijn, een uitje met hun zoon! Nadat ik de brave mensen moeizaam in mijn auto heb gehesen, gepropt en ingegordeld gaan wij welgemoed op weg naar het splinternieuwe kantoor van de Stadsdeelraad Slotervaart. Er zijn geen parkeerplaatsen voor de deur, dus laadt ik ze stiekem uit op een invalidenplekje aan de zijkant.

"Gaan jullie maar vast naar binnen en trek een nummertje, dan zet ik de auto weg," geef ik ze als opdracht mee. Want het is toch zeker vijftig meter schuifelen naar de ingang. Als ik tien minuten later terugkom zijn ze halverwege de eindeloze helling naar de ingang. Die helling is er om het gebouw toegankelijk te maken voor invaliden. Jammer dat er onderweg geen pitsstop is, want in één ruk red je het niet als je wat krakkemikkig bent.
Mijn moeder rijdt zich met haar rollator klem in de draaideur. Haastig en behulpzaam schiet iemand van de receptie toe om deur ernaast te openen. Die blijkt voor rolstoel- en rollatorgangers. Stond niet duidelijk aangegeven. Vreemd dat dit onze burgervader niet is opgevallen toen hij dit chique pand opende. Zijn echtgenote rijdt toch immers óók rolstoel?

Ik druk op het scherm van een hi-tech terminal om een nummertje te verkrijgen. Het is hier dus nummertjes 'drukken' geworden in plaats van trekken. U begrijpt dat ik geen pogingen meer ga doen een vader van 93 uit te leggen dat je met je vinger op een beeldscherm moet poeren om een nummertje te krijgen. Ik ben nog afgepeigerd van de cursus 'afstandsbediening televisie'. Hij weet nu 'hard' en 'zacht'. Mijn vader is van oorsprong een kunstenaar, geen techneut. Terzijde: ook handig voor blinden.

Na het nummertje zijn we er nog niet. Integendeel, om bij de balie te komen moeten zij dezelfde afstand weer teruglopen die zij buiten al hadden afgelegd om de ingang te bereiken. Laten we zeggen: als ze de deur bij de eerdergenoemde invalidenparkeerplaats hadden gemaakt hadden we meteen bij de balie gestaan!
Die wachtzaal van het Stadsdeelkantoor is trouwens lelijk: gewoon wat Oosteuropese rijen houten stoelen. Ze zijn te laag voor oude mensen. Op goed geluk laten ze zich naarbeneden ploffen en het weer overeind komen vergt de nodige tijd en krachtsinspanning.

Gelukkig zijn wij snel aan de beurt. De aardige baliemedewerkster vraag om hun foto's. Die worden overhandigd. Helaas, ze zijn te klein. En ik had ze nog wel zo mooi zelf gemaakt voor ze met mij digitale camera! Toen voor die Stadspas!
Er zit niet anders op dan weer helemaal terug te schuifelen naar de auto. De drogist doet ook in pasfoto's. Bejaarden inladen, stukje rijden, bejaarden uitladen. Het fototoestel van de drogist is stuk. Bejaarden inladen, stuk rijden naar de fotozaak in Osdorp, bejaarden uitladen. Eindelijk foto's. Vijftien euro voor alletwee. Afzetter. Bejaarden inladen, terugrijden, uitladen, vijftig meter naar de ingang schuifelen, vijftig meter naar de balie sloffen. Mijn vader vertoont uitputtingsverschijnselen, maar laat zich niet kennen. Hij heeft vroeger veel aan sport gedaan, zegt hij ter geruststelling.
Met een stralende lach worden wij weer keurig ontvangen door de baliemedewerkster. Ze hebben het gehaald, haar cliënten! Binnen de tijd!

Dan nu ons testoordeel over het publieke deel van het Stadsdeelkantoor.
Plus: aardige mensen daar.
Min: te lang parcours naar de ingang en de sta-balie. Niet of onduidelijk aangegeven invalideningang. Saaie wachtruimte. Te lage stoelen. Maar de ergste misser van alles: er staat geen pasfotoautomaat, terwijl dat idee wel degelijk schijnt te zijn aangekaart.

In de Gemeente Haarlemmermeer bestaat de Belangengroep Gehandicapten (BGH). Die wordt betrokken bij alle infrastructurele zaken. Ideetje voor Stadsdeel Slotervaart?

En hoe is het nou met je ouders? Nou, gaat wel, dank u... Volgende week mogen ze hun Donnerausweis zélf komen ophalen! Ik hoop ze voor die tijd te hebben opgelapt ...

Reageer op "Nieuw stadsdeelkantoor Slotervaart getest"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.