De vuilniswagen komt hier in de wijk twee keer per week langs. Op maandag en op donderdag. De avond van te voren mag je vanaf 21 uur je afval op de doorvoor bestemde plek zetten: "uw huisvuil hier". Een simpel en toereikend systeem dacht ik zo en de meeste buurtbewoners zijn netjes genoeg om zich daaraan te houden. Of voelen zich in ieder geval gedwongen door de regelmatig controlerende milieupolitie die aan overtreders een boete van 35 euro oplegt. Toch snapt niet iedereen het systeem. Het lijkt erop dat sommige buurtbewoners moeite hebben met klokkijken als het op afval aankomt.
Je hebt de verslapen vuilnisbuitenzetter. Wakker geworden van de ronkende motor van vuilniswagen realiseert hij/zij zich dat het vuilnisdag is. Als de reinigingsdienst uit het zicht is, ruikt hij/zij z'n kans en zet z'n – bij voorkeur doorzichtige – afvalzak op de net schoongeveegde stoep. Eenzaam en verlaten staat het zakje daar te wachten op z'n lot: het moment dat een hond of kat de zak openscheurt en een langslopend kind er en passant een trap tegen geeft komt altijd. De inhoud van de zak verspreidt zich over de stoep. Koffieprut, rottende etensresten, stinkende luiers. De onsmakelijke inhoud ligt uitgestald op straat te wachten op de volgende vuilnisdag wanneer de takkenbezems van de reinigingsdienst de straat weer schoonvegen.
Dan heb je ook de troepdumper. In actie zie ik ze nooit maar om het resultaat kan je niet heen. Op schijnbaar willekeurige dagen op willekeurige tijden dumpt deze z'n overbodige troep: een grote berg dozen, zakken en tassen vol afval en afgeleefde huisraad. De ruimte rondom de glas- en papierbakken op de hoek van Beuningstraat/Fannius Scholtenstraat is zo'n favoriete dumpplek. Degene die er van af moest, was vast slim genoeg ervoor te zorgen dat het afval anoniem is om een boete te ontlopen. Waarom hij/zij niet gewoon wacht met het buitenzetten op een officiële vuilnisdag is mij een raadsel. Tot de reinigingsdienst is geweest ziet dit stukje straat er verloederd uit en geniet de hele buurt mee van wat door een ander is afgedankt.
Het lik-op-stuk-beleid van stadsdeel Westerpark (35 euro boete per vuilniszak) werkt over het algemeen goed. Meestal is de buurt netjes. Toch zou de buurt er nog frisser uit zien als iedereen zich aan de spelregels van het huisvuil houdt. Twee keer per week mag je zo ongeveer alles waar je van af wilt op straat zetten. Zo moeilijk is dat toch niet?
23 reacties op "Uw huisvuil hier"
En twee dagen per week is zoveel nog niet; ik kan me voorstellen dat een derde ophaaldag het leven al zoveel gemakkelijker zoui maken. Ik zou het echt verschrikkelijk op prijs stellen als het stadsdeel niet iedere twee weken die achterlijke kleurenfolder ‘kijk op Westerpark’ mijn deurmat laat bezoedelen, maar dat geld van het communicatiebudget netjes over zou hevelen naar de reinigingsdienst voor een derde ophaalronde.
En dan nog iets: het systeem op feestdagen is ook behoorlijk van de ratten besnuffeld. Als de ophaaldag een feestdag is, dan komt de reiniging niet de dag erop langs, met als gevolg dat het vuil dagen blijft staan, niet alle bewoners van Westerpark zijn op de hoogte van wanner het in Nedeland een feestdag is.
Bij feestdagen verzetten ze de ophaal gewoon een paar dagen (je weet alleen welke dagen het zijn als je hun kalender aan de muur hebt hangen), of moet je je vuilnis twee weken in huis houden.
En jullie maar klagen…
Soms moet je kiezen uit twee kwaden
Over het algemeen is het rondom de bakken vrij netjes, maar tegen het weekend aan staat er toch behoorlijk wat grof vuil omheen.
Maar ik fiets dagelijks door de Indische Buurt en daar heb je dus gewoon openbare vuilnisbelten. Het grofvuil ligt er een meter hoog en ik heb altijd medelijden met de vuilnismannen. Die zijn denk ik toch minstens een halve dag bezig vóór ze de ondergrondse bakken kunnen benaderen.
Als ik ooit verhuis, dan dus nooit naar een woning tegenover die ondergrondse bakken…..
Ik ben het helemaal eens met Marije. Hoe moeilijk is het nou? In heel veel delen van Nederland kan je maar 1x per week je vuil kwijt en moet je zelf een plastic container helemaal naar het eind van de straat rijden, en later weer ophalen. Ik heb niet eens twee keer per week een volle prullenbak. Dus ik kan me niet voorstellen dat andere mensen (ook al zijn er meer mensen in huis) VAKER dan twee keer met volle vuilniszakken zitten. Dan koop je toch echt de verkeerde spullen, met veel teveel verpakkingsmaterialen.
Verder hoop ik ook dat er niet van die ondergrondse containers in mijn straat komen. Zo'n vuilniswagen staat daar dan een eeuwigheid die bak uit de grond te tillen en te legen. En mensen zetten hun troep er toch nog naast (kijk maar aan de Van Hallstraat).
Wat ik ook niet snap, is dat de helft van de mensen hun troep toch neerzet op andere plekken dan bij die tegels of blauwe paaltjes. En als er dan eenmaal 1 zak staat, pleurt iedereen de volgende er ook op. Zo stond vroeger elke week 2x mijn fiets helemaal ingebouwd in vuilniszakken, tot ik uit wanhoop maar mijn fiets aan een lantarenpaal ben gaan vastmaken, in plaats van het fietsenrek dat 2x per week een vuilnisbelt wordt.
Nou ja, zo zijn er heel veel dingen die ik niet snap.... dat mensen gewoon niet wat meer rekening met hun medemensen houden! We wonen toch zo dicht op elkaar, dan moet je wel. Vind ik. Maar soms voel ik me een beetje een Don Quijote... gelukkig zijn er toch nog een paar andere mensen die er ook zo over denken!
Hoi Philip op feestdagen word het vuil inderdaad niet opgehaalt.Maar de dag er op dan hebben wij (ben namelijk vuilnisman in westerpark)een zogenaamde dubbele dag. Dan worden er extra wagens en personeel in gehuurt en proberen we het de dag na de feestdag(en)in 1 dag weg te halen. Soms lukt dat niet en dan duurt het een dag langer maar meestal lukt dat wel en ben je blij als je eerste vrije dag weer komt om weer ff bij te komen
Groetjes Mike de vuilnisman :)
als jullie komen de vuilnisbak te legen en als u samsung sgh d500 zien willen jullie dan naar dit nummer bellen 0646273420
Yanny PS. Ik weet niet of jouw mobieltje bestand is tegen die magneet..
en niemand doet het maar het staat er wel.
eerst naar je zelf kijken en dan pas de gemeente de schuld geven van het niet ophalen van het vuil.maar dat is het niet alleen.wat dacht je van het zwerfafval.komt niet uit de lucht vallen hoor.(als er harde windt staat wel)met andere worden;verbeter de wereld begin bij je zelf.en niet iemand de schuld geven voor de fouten van andere.
Roberto
Meerdere keren per week zou niet verkeerd zijn...aangezien niet iedereen de ruimte heeft om die stinkende vuilniszakken buiten op een balkon of iets te zetten.