Home > > Uw huisvuil hier

Uw huisvuil hier

De vuilniswagen komt hier in de wijk twee keer per week langs. Op maandag en op donderdag. De avond van te voren mag je vanaf 21 uur je afval op de doorvoor bestemde plek zetten: "uw huisvuil hier". Een simpel en toereikend systeem dacht ik zo en de meeste buurtbewoners zijn netjes genoeg om zich daaraan te houden. Of voelen zich in ieder geval gedwongen door de regelmatig controlerende milieupolitie die aan overtreders een boete van 35 euro oplegt. Toch snapt niet iedereen het systeem. Het lijkt erop dat sommige buurtbewoners moeite hebben met klokkijken als het op afval aankomt.

Je hebt de verslapen vuilnisbuitenzetter. Wakker geworden van de ronkende motor van vuilniswagen realiseert hij/zij zich dat het vuilnisdag is. Als de reinigingsdienst uit het zicht is, ruikt hij/zij z'n kans en zet z'n – bij voorkeur doorzichtige – afvalzak op de net schoongeveegde stoep. Eenzaam en verlaten staat het zakje daar te wachten op z'n lot: het moment dat een hond of kat de zak openscheurt en een langslopend kind er en passant een trap tegen geeft komt altijd. De inhoud van de zak verspreidt zich over de stoep. Koffieprut, rottende etensresten, stinkende luiers. De onsmakelijke inhoud ligt uitgestald op straat te wachten op de volgende vuilnisdag wanneer de takkenbezems van de reinigingsdienst de straat weer schoonvegen.

Dan heb je ook de troepdumper. In actie zie ik ze nooit maar om het resultaat kan je niet heen. Op schijnbaar willekeurige dagen op willekeurige tijden dumpt deze z'n overbodige troep: een grote berg dozen, zakken en tassen vol afval en afgeleefde huisraad. De ruimte rondom de glas- en papierbakken op de hoek van Beuningstraat/Fannius Scholtenstraat is zo'n favoriete dumpplek. Degene die er van af moest, was vast slim genoeg ervoor te zorgen dat het afval anoniem is om een boete te ontlopen. Waarom hij/zij niet gewoon wacht met het buitenzetten op een officiële vuilnisdag is mij een raadsel. Tot de reinigingsdienst is geweest ziet dit stukje straat er verloederd uit en geniet de hele buurt mee van wat door een ander is afgedankt.

Het lik-op-stuk-beleid van stadsdeel Westerpark (35 euro boete per vuilniszak) werkt over het algemeen goed. Meestal is de buurt netjes. Toch zou de buurt er nog frisser uit zien als iedereen zich aan de spelregels van het huisvuil houdt. Twee keer per week mag je zo ongeveer alles waar je van af wilt op straat zetten. Zo moeilijk is dat toch niet?


23 reacties op "Uw huisvuil hier"

Marleen Zachte
-1-  Marleen Zachte:
Soepele uurtjes daar in Westerpark. In stadsdeel Centrum mag je je vuilnis pas na 6 uur ’s ochtends neerzetten, waardoor het gros van de bewoners tweemaal per week in overtreding is. Dat zou nog een aardige bron van inkomsten zijn, als dat consequent beboet zou worden.
Noorderlicht
-2-  Noorderlicht:
Wat dacht je dan van horeca-werknemers? Zo mocht je in de Haarlemmerstraat je vuilnis pas vanaf 18 uur buiten zetten (als de winkels dicht gaan) en dan werd het diezelfde avond opgehaald. Als je bijvoorbeeld elke avond vanaf 16 uur in een restaurant werkt, kun je dus nooit je afval kwijt. Dat stomme gedoe ook met ‘vuilnis-ophaaldag’: containers willen we! Van die nette ondergrondse dingen! Die je op elk tijdstip van de dag kunt gebruiken! Of moet ik nu echt een dag vrij nemen om een vuilniszak buiten te kunnen zetten?
Philip
-3-  Philip:
Helemaal met Noorderlicht eens. Als ik kijk hoe het over de brug in Bos en Lommer gaat, is het container systeem een stuk praktischer. Gewoon wanneer het iemand uitkomt. Op zich is het in Westerpark niet eens zo’n onbekend verschijnsel; zie de papier- en glasbakken in de Frederik Hendrikstraat bijvoorbeeld.

En twee dagen per week is zoveel nog niet; ik kan me voorstellen dat een derde ophaaldag het leven al zoveel gemakkelijker zoui maken. Ik zou het echt verschrikkelijk op prijs stellen als het stadsdeel niet iedere twee weken die achterlijke kleurenfolder ‘kijk op Westerpark’ mijn deurmat laat bezoedelen, maar dat geld van het communicatiebudget netjes over zou hevelen naar de reinigingsdienst voor een derde ophaalronde.

En dan nog iets: het systeem op feestdagen is ook behoorlijk van de ratten besnuffeld. Als de ophaaldag een feestdag is, dan komt de reiniging niet de dag erop langs, met als gevolg dat het vuil dagen blijft staan, niet alle bewoners van Westerpark zijn op de hoogte van wanner het in Nedeland een feestdag is.
absint
-4-  absint:
juist Noorderlicht, wat is dat voor een doorgeslagen jaren 50 collectivisme dat we allen gezamenlijk uit de veren moeten om heel gereguleerd terzelfdertijd de vullis moeten overdragen aan de daartoe bevoegde autoriteiten?
Pietje Positief
-5-  Pietje Positief:
Ik heb een speciale reminder staan in de agenda van mijn GSM die elke dinsdag- en vrijdagmorgen een seintje geeft om 07.30 uur, vlak voor ik de deur uit ga. Zo moeilijk is het nou ook weer niet. Wel lastig als je níet zo’n vroege vogel bent, ze komen hier in het centrum al om 08.00 uur ’s-morgens en
Wilfried
-6-  Wilfried:
In Antwerpen komen ze slechts 1x per week, en nemen ze alleen het in de speciaal daarvoor bedoelde zakken (1,50 euro per stuk) gestopte vuil mee. Alles wat niet in de juiste zakken zit, of er door katten is uitgehaald, laten ze maanden lang liggen: geveegd wordt er haast nooit.

Bij feestdagen verzetten ze de ophaal gewoon een paar dagen (je weet alleen welke dagen het zijn als je hun kalender aan de muur hebt hangen), of moet je je vuilnis twee weken in huis houden.

En jullie maar klagen…
Robbinson
-7-  Robbinson:
Verkeerde ooit in de gelukkige omstandigheid dat ik 4 keer per week het vuil buiten kon zetten (2 keer voor deur, 2 keer om de hoek). Helaas heeft de gemeente Amsterdam dat aangepast. Heb overigens wel geleerd om het vuil niet te vroeg buiten te zetten: door de vele daklozen hier in de buurt lagen alle zaken na een paar uur opengescheurd.
toine
-8-  toine:
@noorderlicht: Die ondergrondse dingen gaan stinken als de pest en worden een hang-out plek voor vliegen. Bovendien wordt er vaak afval naast gegooid zoals rottend fruit, zijn de gaten te klein en zitten ze soms al halverwege de week vol. Die dingen zijn minder ideaal dan jij ze voor doet komen
Noorderlicht
-9-  Noorderlicht:
@Toine:
Soms moet je kiezen uit twee kwaden
Irene
-10-  Irene:
Wij zijn hier gezegend met ondergrondse bakken (niet cynisch bedoeld), maar het staat en valt met de mensen in de buurt.
Over het algemeen is het rondom de bakken vrij netjes, maar tegen het weekend aan staat er toch behoorlijk wat grof vuil omheen.
Maar ik fiets dagelijks door de Indische Buurt en daar heb je dus gewoon openbare vuilnisbelten. Het grofvuil ligt er een meter hoog en ik heb altijd medelijden met de vuilnismannen. Die zijn denk ik toch minstens een halve dag bezig vóór ze de ondergrondse bakken kunnen benaderen.

Als ik ooit verhuis, dan dus nooit naar een woning tegenover die ondergrondse bakken…..
Zoë
-11-  Zoë:
@ Philip, nou dan krijg jij wel heel vaak die Kijk op westerpark. Ik krijg hem nog niet eens elke maand!

Ik ben het helemaal eens met Marije. Hoe moeilijk is het nou? In heel veel delen van Nederland kan je maar 1x per week je vuil kwijt en moet je zelf een plastic container helemaal naar het eind van de straat rijden, en later weer ophalen. Ik heb niet eens twee keer per week een volle prullenbak. Dus ik kan me niet voorstellen dat andere mensen (ook al zijn er meer mensen in huis) VAKER dan twee keer met volle vuilniszakken zitten. Dan koop je toch echt de verkeerde spullen, met veel teveel verpakkingsmaterialen.

Verder hoop ik ook dat er niet van die ondergrondse containers in mijn straat komen. Zo'n vuilniswagen staat daar dan een eeuwigheid die bak uit de grond te tillen en te legen. En mensen zetten hun troep er toch nog naast (kijk maar aan de Van Hallstraat).

Wat ik ook niet snap, is dat de helft van de mensen hun troep toch neerzet op andere plekken dan bij die tegels of blauwe paaltjes. En als er dan eenmaal 1 zak staat, pleurt iedereen de volgende er ook op. Zo stond vroeger elke week 2x mijn fiets helemaal ingebouwd in vuilniszakken, tot ik uit wanhoop maar mijn fiets aan een lantarenpaal ben gaan vastmaken, in plaats van het fietsenrek dat 2x per week een vuilnisbelt wordt.

Nou ja, zo zijn er heel veel dingen die ik niet snap.... dat mensen gewoon niet wat meer rekening met hun medemensen houden! We wonen toch zo dicht op elkaar, dan moet je wel. Vind ik. Maar soms voel ik me een beetje een Don Quijote... gelukkig zijn er toch nog een paar andere mensen die er ook zo over denken!
Zoë
-12-  Zoë:
Het zou wel cool zijn als iedereen na zijn middelbare school eens een half jaartje een soort stage zou moeten lopen, bv. een maandje vuil ophalen, een maandje in de zorg werken, etc. Kijken of ze dan de rest van hun leven nog hun vuil zomaar op straat pleuren, of zo agressief tekeer gaan tegen zorgpersoneel.
Mike
-13-  Mike:
reactie op Philip

Hoi Philip op feestdagen word het vuil inderdaad niet opgehaalt.Maar de dag er op dan hebben wij (ben namelijk vuilnisman in westerpark)een zogenaamde dubbele dag. Dan worden er extra wagens en personeel in gehuurt en proberen we het de dag na de feestdag(en)in 1 dag weg te halen. Soms lukt dat niet en dan duurt het een dag langer maar meestal lukt dat wel en ben je blij als je eerste vrije dag weer komt om weer ff bij te komen

Groetjes Mike de vuilnisman :)
Jason
-14-  Jason:
In London komt men in de binnenstad 3 keer per dag ophalen en moet je je vuilnis op een bepaald tijdstip buiten zetten.
manfred
-15-  manfred:
Centrum Londen heeft piepkleine woningen, geen ruimte dus om je vuilnis ergens kwijt te raken. Weet je ook wat er wordt betaald voor het ophalen? In centrum van Londen heeft elke week een aantal mensen werken die alleen het vuilnis in die wijk ophalen. Zou iets voor Amsterdam zijn, maar daar is men bang dat als dezelfde mensen in een wijk werken de kans op steekpenningen groot is. Ach ja, zoals de waard!
nihan
-16-  nihan:
ik heb mijn telefoon perongeluk in de vuilnisbak gegooid bij tweedehelmersstraat..
als jullie komen de vuilnisbak te legen en als u samsung sgh d500 zien willen jullie dan naar dit nummer bellen 0646273420
yanny scutt
-17-  yanny scutt:
nihan, haal visdraad bij een hengelsportzaak en koop een kleine (maar sterke) magneet bij een ijzerwinkel (gereedschap). Knoop het aan elkaar en ga 'hengelen' in die bak.. Je zult hem vinden! (-:

Yanny PS. Ik weet niet of jouw mobieltje bestand is tegen die magneet..
Dirk
-18-  Dirk:
Kijk voor de lol eens naar de fietsenrekken op het Amstelstatio aan de rivierzijde en constateer wat een teringzooi de Reinigings-dienst er zelf van maakt. Sinds er met die lawaaimakerige zuiginstallaties om de grote afvalbergen heen gechauffeurd wordt kan er kennelijk niemend meer normaal een bezem vasthouden. Er ligt weer troep van vóór de herfst; rottende boombladeren, half aangeknaagde pizzaresten etc etc. Vooral als het flink geregend heeft is het echt in de bagger trappen als je je fiets van slot moet halen. Maak dat straatje toch eens schoon of valt dat niet onder “gemeente”??
Ben Notmeijer
-19-  Ben Notmeijer:
Dirk, is het zo'n rotsooi bij het Amstelstation ik kan het me haast niet voorstellen. In mijn tijd toen ik vrij veel daar de trein nam was het prakties altijd mooi schoon. woonde toen in de Waalstraat hoek rivierenlaan en de straten werden ook behoorlijk goed bijgehouden door de gemeente,maar zoals ik zo lees wat iedereen zo neerschrijft dan moet het wel erg veranderd zijn wat dat betreft.Woon al weer 46 jaar in de USA wel jammer dat mijn geboorte stad (op de Overtoom in 1925)zo verwaarloosd wordt. De groetjes.- Ben- Oregon- USA.
boeli
-20-  boeli:
je kan je wel druk maken, maar voor het grootste gedeelte is het toch de fout van de burger.en de jongens van de reiniging krijgen maar op hun kop omdat iemand te beroerd is om zijn zakkie op tijd naar buiten te zetten.dit hoort onder normen en waarden.snap gewoon niet dat mensen zo in elkaar zitten.je leeft in een mooie stad en hoe kunnen we dat nu eens gaan verloederen.
en niemand doet het maar het staat er wel.
eerst naar je zelf kijken en dan pas de gemeente de schuld geven van het niet ophalen van het vuil.maar dat is het niet alleen.wat dacht je van het zwerfafval.komt niet uit de lucht vallen hoor.(als er harde windt staat wel)met andere worden;verbeter de wereld begin bij je zelf.en niet iemand de schuld geven voor de fouten van andere.
Roberto
-21-  Roberto:
Als we alleen maar Pietje Precies zouden zijn als er iets Gratis te krijgen is of Anderzins Euro Geld te verdienen is, zijn we inderdaad Hollandese Calvinisten Ten Top, maar ik ben een Zuid-Limburgse Katholieke Pietje Precies die probeert te overleven in een smerige buurt waar veel te veel Buurtbewoners hun Klein en Groot Huisvuil (ongemeld) op straat deponeren! Als het maar niet bij hen zelf voor de deur staat, zo denken de meesten, wat anderen aan troep voor de deur hebben 320 van de 365 dagen van een kalenderjaar laat deze bewoners koud. En mooi dat de meeste mensen het bij hen thuis hebben, daar is mijn nedereige woonplek waarschijnlijk een zwijne stal bij!
Roberto
RudiPensionado
-22-  RudiPensionado:
Sommigen hebben last van hun caps lock en Roberto heeft iets met hoofdletters.
JUUL
-23-  JUUL:
@noorderlicht: Helemaal met je eens. Woon dan in het centrum maar dat is ook belachelijk die tijden daar...na 6u sochtends? dat is echt een belachelijke tijd. Voor normaal werkende mensen met normale uren is het te doen maar eigenlijk ook niet.
Meerdere keren per week zou niet verkeerd zijn...aangezien niet iedereen de ruimte heeft om die stinkende vuilniszakken buiten op een balkon of iets te zetten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.