Home > > Eenrichtingsweg?

Eenrichtingsweg?

Op aanraden van de man die ik bij de bushalte tegenkwam ben ik dit stukje op lokatie gaan schrijven. Witte Sabaru. Dit is de hoek van de oosterburgergracht met de Czaar Peterstraat, alwaar een klein pleintje is. Je ruikt de snackbargeuren en ziet de bloemenkiosk. De Czaar Peterstraat is recent geheel geupgrade. Rode Opel Corsa. Sinds kort rijdt, ondanks de vele protesten van de bewoners, tram 10 door de straat. En de straat is eenrichtingverkeer geworden. Hoewel?

Zwarte Renault. Inderdaad; daar wees de man bij de bushalte mij op; officieel rijden alle auto’s slechts een kant op, maar in de praktijk rijden er regematig auto’t over de trambaan, zorgeloos tegen de stroom in. Soms geeft dat gevaarlijke situaties. Zwarte Mercedes taxi.

Nadat de tram gepasseerd is verwacht je geen auto daarachter aan; de speciale trambaan is eigenlijk echt en alleen en speciaal voor de trams. Maar nee, regelmatig. Rode mini-cooper. Rijdt er direct achter de tram een automobiel aan. Vele mensen houden daar nu net geen rekening mee, wat leidt tot bijna ongelukken en scheldpartijen. De Czaar Peterbuurt is er een stuk gezelliger op geworden.

Nog meer gevaarlijke sitiuaties vinden plaats op het tamelijk drukke kruispunt waar ik dus nu zit. Paarse Seat. Vanuit de Czaar Peter slaan mensen hier graag af richting het scheepvaart museum. Maar ja, die hoek is scherp en gemaakt voor de rechtdoorgaande tram. Daarbij springt op het moment dat het tramverkeeslicht de tram gebiedt door te gaan, ook het naastgelegen fietsverkeerslicht op groen. Zilverkleurige Volvo. Fietsers rijden natuurlijk nietsvermoedend rechtdoor en worden bijna aangereden.

De ontwerpfout zit vlak bij de kruising; bij de huidige speeltuin had eigenlijk een stukje zandbak moeten worden gesitueerd; of een stukje groen zoals in de Sarphatistraat. Donkergrijs busje. Overigens leuk dat groen aldaar; ik hoop dat het GVB binnenkort gaat staken; kunnen we een leuke picknick op de trambaan houden. Met zo’n zandbak zou geen auto er meer aan denken de hele straat de verkeerde kant op te rijden.

Kijk nu eens aan; in de tijd dat ik hier zit zijn er. Gele peugeot. Negen auto’s langs gekomen; de verkeerde kant op wel te verstaan. En tijdens t redigeren van dit stukje nog eens vier. Dat is ongeveer een auto per twee minuten. Kun je dit nog een eenrichtingsweg noemen?


drie reacties op "Eenrichtingsweg?"

Merel Roze
-1-  Merel Roze:
AT5 had laatst ook een mooie reportage hierover. Elke keer dat ik er fiets, komen er ook auto’s verkeerd aanrijden. Geef ze eens ongelijk – als je al jaren gewend bent om zo te rijden en de infrastructuur houdt je niet tegen… Misschien dat idee van die zandbak of dat stukje groen verder uitwerken?
absint
-2-  absint:
niet geheel toevallig brandde er die dag ook een kamer uit op de Czaar Peter straat?
Noorderlicht
-3-  Noorderlicht:
De logistiek klopt niet. Het idiote van de situatie op deze plek is dit: halverwege de Czaar Peterstraat staat een bord dat je met de auto niet verder mag. De straat wordt dan éénrichtingverkeer. Dus moet je naar links of rechts afslaan. Als je naar links gaat, kom je in een woonwijk waar je uiteindelijk een rondje rijdt omdat het doodloopt op de Funen, dus kom je weer terug op de CP straat. Als je naar rechts gaat (als ik me goed herinner mag je zelfs alleen maar naar rechts) beland je in een straat die doodloopt, zodat je wederom een rondje rijdt (op de plattegrond kun je het ook goed zien). Dat schiet dus ook niet op. Er zit dus weinig anders op dan dat kleine stukje over de trambaan te rijden als je op weg bent naar bijv. het Tropenmuseum. Of voortaan deze straat gewoon mijden. Of gaat iemand het stadsdeel Centrum hier op wijzen?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.