Home > > Grachten open, of toch maar niet?

Grachten open, of toch maar niet?

De vraag of er in Amsterdam niet een paar gedempte grachten heropend moeten worden, leeft al jaren, maar een serieuze discussie hierover is pas echt losgebarsten sinds stadsdeel Centrum in het bestuursakkoord heeft opgenomen in ieder geval n gracht te willen uitgraven en meteen te voorzien van een ondergrondse parkeergarage. Momenteel wordt onderzocht welke gracht het moet worden en eerder is al bepaald dat of de Elandsgracht of de Westerstraat (voorheen de Anjeliersgracht) in de prijzen zal vallen.

Nou ja, prijzen, daar lijkt niet iedereen het mee eens te zijn. Vooral veel ondernemers schijnen het hele idee maar niks te vinden. Hoe moet het dan bijvoorbeeld met de markt op de Westerstraat? Volgens een woordvoerder van de marktkooplui dreigt maar liefst "vierhonderd jaar markgeschiedenis van de aardbodem te verdwijnen" (al is de gracht pas sinds 1861 een straat). Voor een deel zijn het de argumenten die ook altijd bij de aanleg van voetgangerszones naar voren komen. Maar ook historische overwegingen worden genoemd als tegenargument. Zo wijst makelaar Peter Althuis erop, dat de meeste bebouwing in de Westerstraat dateert van na de drooglegging en dus met het oog op een straat is gebouwd.
Lastig probleem. Zie maar eens uit te vinden hoe de meerderheid in de buurt er over denkt, zonder alleen op de schreeuwers te letten. En dan nog? Moet wel in de buurt besloten worden over zo�n ingreep in het stadsgezicht, die ook zijn weerslag zal hebben op de rest van de stad, of toch op zijn minst het centrum?

Van mij mogen ze open. Sterker nog, de Nieuwezijds Achterburgwal mag van mij morgen in ere hersteld worden, hoewel dat er na de recente opknapbeurt van de Spuistraat wel niet in zal zitten. Maar als het nou allemaal niet doorgaat. Hetzij door teveel tegenstand, hetzij door gebrek aan financin. Kunnen we dan in ieder geval de huidige grachten hun oude allure teruggeven door ze tot parkeerloze zones te verklaren?

Reageer op "Grachten open, of toch maar niet?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.