Home > > Daklozenkrantverkoper

Daklozenkrantverkoper

Er is iets aan de hand met mijn daklozenkrantverkoper. Sinds een aantal weken staat hij in een prachtig krijtstreeppak vers geschoren met een brede glimlach de krant te verkopen. Het is dat ik hem ken van voor die tijd: zwijgzaam, hangende schouders, droeve blik. Hij sprak nooit. Als ik de krant kocht, kreeg ik een knikje en een glimlach terug. Eerst dacht ik dat hij onze taal niet kende, toen dacht ik dat hij doofstom was, maar eind december wenste hij me plotseling ‘een zalig kerstfeest’ toe.

Sinds vorige maand praat hij. Sterker nog, hij babbelt. Als ik me niet vergis, is hij deze week naar de kapper geweest. Hij ziet er uit alsof hij gelukkig is. En vooral: helemaal niet dakloos.
Hoewel ik heel blij ben voor mijn daklozenkrantverkoper heb ik niet het idee dat zijn ogenschijnlijke geluk hem financieel rijk maakt. Hij ziet er zó goed uit, dat men hem sneller voorbij loopt. Medelijden doet kopen. Deze gezonde, bijna nette aanblik niet. Bij regen en kou is er meer verkoop dan bij zon. Bij krijtstreeppak dus minder verkoop dan bij oude broek (met gat).

Nu verbaas ik mij de laatste tijd wel vaker over de toenemende ‘luxe’ van clochards. Ik zie soms bedelaars met een gitaartje of ukelele die in het bezit zijn van een mobiele telefoon (niet om te bellen maar om gebeld te worden?). Zwervers met een ghettoblaster en een mooie fiets. En nu dan een daklozenkrantverkoper in een chique outfit. Ik zie maar zelden echte armoede op straat.

Zie ik het verkeerd of is er echt iets veranderd in het straatbeeld? Of zitten de echte armen op plekken waar ik vanuit mijn verwende actieradius van binnen de A10 nooit kom?

elf reacties op "Daklozenkrantverkoper"

frans
-1-  frans:
Dit verhaal doet me denken aan een avontuur van Mijmer: http://www.mijmer.nl/pivot/entry.php?id=..
Dr.D
-2-  Dr.D:
Uw schrijfsel onderstreept Uw denkwijze
en schrijfwijze.
De beoordeling gebeurt visueel en geassocieerd
aan je eerdere ervaringen…
Die blijken nu gelijk aan nul.

Armoede in je hoofd
Daar bestaan geen tabletjes tegen…
absint
-3-  absint:
het woord clochards wordt te weining gebruikt. Mooi gedaan!
de buurman
-4-  de buurman:
Tja als mensen alleen driedelige pakken schenken voor kledingomwisseling… Moet je als dakloze dan zo’n pak wijgeren om je omzet niet te zien dalen… of gewoon een paar dagen trots in een krijtstreepje je krant aan de man brengen!
frans
-5-  frans:
Dan ook kreitstreepje, vind ik.
Richlo
-6-  Richlo:
Geweldig.

Ik gun alle zwervers een pak. Ze werken ervoor, dan mogen zij ook beloond worden.

Gun ze, want voor je het weet .....sta jij daar kranten te verkopen!
mike
-7-  mike:
meestal zijn het alleen thuislozen die de krant verkopen. De zware, trieste gevallen zijn daar niet toe in staat. Meestal wegens psychische problemaktiek. Het is wel handig om als dakloze een mobieltje te hebben aangezien je bij de bij het hvo passantenverblijf moet reserveren (tussen 9.00 en 9.30 uur) je support mentor moet bellen om een plek te regelen bij ldh de haven. etc etc
Dhr. Panka
-8-  Dhr. Panka:
Ik vind dat het geen gezicht is
om daklozen bij het station de
daklozenkrant aan voorbijgangers
aan te bieden.
Het zou net als vroeger moeten gaan.
Gewoon geld in de machine werpen,
en dan een krant pakken.
RudiPensionado
-9-  RudiPensionado:
Thuis/dak-lozen kunnen, zoals ieder ander, werk vinden en ergens gaan wonen. Het is dus een bewuste keuze om een hele dag bij de ingang van een supermarkt te hangen ipv iets nuttigs te gaan doen.
Van mij geen cent.
Bart
-10-  Bart:
@ red.: bovensaande onzin graag verwijderen, verwijs naar de gedragsregels op AC..
Arnoud de Jong
@Bart: dank voor de opmerkzaamheid. Blijkbaar is een spammer door de spamfilters geglipt.
Reactie is inmiddels verwijderd.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.