Home > > Republiek en burger in Amsterdam Centrum

Republiek en burger in Amsterdam Centrum

Soms neem ik wat uitgebreider de tijd om de gemeentelijke informatie die Stadsdeel Centrum wekelijks publiceert in het Amsterdams Stadsblad door te lezen, in de hoop een wat beter beeld te krijgen op waar het stadsdeel zich mee bezig houdt. Deze week brachten twee opmerkelijke berichten over raadsbeslissingen (pdf).

Allereerst het voorstel van de raadsleden Molenaar (Groenlinks) en Kircz (Amsterdam Anders/De Groenen) voor een burgerinitiatief in het stadsdeel. Burgers kunnen volgens dit voorstel met 250 handtekeningen afdwingen dat een bepaald onderwerp door de deelraad wordt besproken. Is de uitkomst niet bevredigend, dan kan, na het verzamelen van vierduizend handtekeningen, een referendum worden aangevraagd. Let wel, het gaat hierbij niet alleen om een correctief referendum zoals we dat in de centrale stad kennen en waarbij genomen raadsbeslissingen ter discussie gesteld kunnen worden. Ook nieuwe voorstellen van de burgers kunnen tot onderwerp gemaakt worden. De motie werd aangenomen door de raad.
Ten tweede sprak Pvda-raadslid Schimmelpennink het bestuur aan op een vorige jaar aangenomen motie om de nacht voor koninginnedag voortaan Nacht van de Republiek te noemen. Aangezien het bestuur had besloten deze motie niet uit te voeren, stelde hij nu voor afvalbakken te voorzien van stikkers met een oproep tijdens de Nacht van de Republiek en koninginnedag afval in deze bakken te gooien. Ook deze motie werd aangenomen door de raad.

Ik ben niet zo'n voorstander van referenda, zeker niet na het verloop van de referenda die tot dusver in Amsterdam gevoerd zijn. Het is volgens mij een waanidee dat burgers in staat zijn en vooral ook bereid zijn om zich terdege in de verschillende aspecten van een probleem te verdiepen. Daar zijn toch juist die raadsleden voor gekozen. Maar wie weet zal het op kleine schaal en vooral als het gaat om het aandragen van door de stadsdeelraad veronachtzaamde onderwerpen heel anders uitpakken.

Waar wat mij betreft nu al handtekeningen voor ingezameld mogen worden, is het voorstel van Schimmelpennink. Sorry, maar dit is typisch zo'n onderwerp waarvan je denkt, hebben ze niks beters te doen daar? Zo zijn er geloof ik nog wat Marokkanen die in de bijstand zitten en die in Amsterdam slechts een lening krijgen om hun familieleden die slachtoffer van de aardbeving waren, te bezoeken. Van mij mag het geld dat voor de stikkers bedoeld is onmiddellijk worden bestemd voor kwijtschelding van die lening.

Een reactie op "Republiek en burger in Amsterdam Centrum"

Jorrit
-1-  Jorrit:
Raadsleden zijn meestal matig getalenteerde doch invloedrijke figuren in deze stad. Een soort ‘revenge of the nerds’ waar we allemaal onder lijden. Neem bijvoorbeeld het besluit over de regenboogvlaggen…

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.