Home > > Zwerfafval

Zwerfafval

Een aantal maanden geleden stonden er in Stadsdeel Westerpark borden met de volgende tekst:

Ik vond dat toen een belachelijke, niet proportionele boete en op de redactievergadering heb ik deze actie nog als potentieel onderwerp ter tafel gebracht. Het leek mij niet gepast om op (het toen zeer actuele) fietsen zonder licht 23 euro boete te zetten en op het weggooien van een klein blikje het tienvoudige. Kennelijk waren er toen dringender zaken om over te schrijven, want een stukje is er nooit van gekomen. De borden waren inmiddels alweer weggehaald en het onderwerp vergeten.

Totdat ik de afgelopen weken op familiebezoek was in Orange County, Californie. Deze ‘provincie’ van Californie, net onder Los Angeles, heeft namelijk een zeer streng zwerfafval beleid.

Overal langs de wegen staan borden met de volgende tekst: ‘LITTERING, 1000 DOLLAR FINE’. Dat is pas niet-proportioneel! 1000 dollar voor het weggooien van niet alleen een blikje, maar ook voor bijv. het klokhuis van een appel. Duidelijk is dat alles groter is in de VS, ook de boetes voor het weggooien van afval. Bovendien is de hele Californische maatschappij hysterisch in alles dus ik verbaasde me eigenlijk nergens over. Ik zag juist een mooie aanleiding voor het schrijven van een stukje over niet-proportionele boetes.

Maar ik heb mijn mening herzien. Juist in zo’n groot land zie je de gevolgen van ‘littering’. In de eindeloze vergezichten over heuvels, langs de kustlijnen vol kliffen en in de lege woestijnen zag je zo af en toe een plastic zak, een blikje of ander afval eenzaam z’n best doen te vergaan. Niemand die het komt oprapen, want er is geen weg op die heuvel of de klif is zo steil dat niemand erbij kan. Als er niet een heel streng zwerfafval beleid zou zijn, dan zou binnen de kortste keren al die prachtige natuur vol liggen met onbereikbaar zwerfafval. Of zo’n enorme boete daarbij helpt is natuurlijk te bediscussieren, maar feit is dat de Californische overheid op dit punt z’n best doet om erger te voorkomen.

Hier in de stad zijn we verwend. Als wij iets op de grond gooien komt de stadsreiniging het toch wel opruimen, dat is logistiek goed geregeld en ‘daar betalen we immers belasting voor’. Stadsdeel Westerpark zegt met deze actie eigenlijk; hoe moeilijk is het om je afval even bij je te houden totdat je een vuilnisbak tegenkomt? Heel makkelijk dus. In de toekomst kan met onze belastingcenten dan wellicht iets nuttigers worden gedaan.


achttien reacties op "Zwerfafval"

Elisabeth
-1-  Elisabeth:
Overigens maakt het wel uit WAAR je je afval neergooit. De bovenstaande boete is voor het weggooien in de natuur. De boete voor het op straat gooien is veel lager.
Paul
-2-  Paul:
Het zou niet interessant moeten zijn WAAR je je afval weggooit. Apart overigens dat de boete voor het op straat gooien lager is. Het getuigt immers van een nog grotere stupiditeit wanneer iemand zelfs niet in staat is zijn afval in een stad (met op elke straathoek een vuilnisbak) niet bij zich te houden!!!
Paul
-3-  Paul:
pardon, denk ff 1 ‘niet’ weg…
Carl Mangold
-4-  Carl Mangold:
Afval is niet iets wat je produceert, maar het deel dat overblijft nadat je een ander deel van wat je bij je hebt opeet (of op een andere manier gebruikt). En het zou dus geen enkele moeite moeten zijn om dat wat je al de hele tijd in je broekzak had zitten ook op de terugweg in je broekzak te bewaren.
Frank Geerlings
-5-  Frank Geerlings:
Zo’n klokhuis wordt wel wat klef als je hem in dezelfde jaszak bewaart als waar je de appel bewaarde, Carl.
Carl Mangold
-6-  Carl Mangold:
En plastic zakjes, gebruikte strippenkaarten, lege aanstekers en dergelijke worden daarentegen niet klef in je broekzak, Frank.
Frank Geerlings
-7-  Frank Geerlings:
Nou, ik heb wel eens experimenten gezien met van die grote manden (eigenlijk reuze-basketballhoops) bij stoplichten. Er stond er onder andere eentje bij de afrit RAI-binnenring. Het was altijd een gigantische bende eromheen, maar hij werd (dus) wel gebruikt.

Veel mensen beschouwen denk ik het afval misschien niet als afval. Heel veel rokers gooien hun opgerookte peuken gewoon op straat zonder er ook maar bij stil te staan dat dat vervuilt. Normaal gooi ik nooit iets op straat, maar ik moet stiekem toegeven dat ik dat klokhuis gewoon de bosjes in mieter. Ik dacht altijd dat dat compost werd en dat ik dus eigenlijk alleen maar hielp doordat die vuilniswagen mijn klokhuis niet naar de vuilstort hoefde te rijden, maar de snelheid waarmee zo’n appel verteert blijkt nogal tegen te vallen…
Jorrit
-8-  Jorrit:
Appels zijn gezond, ook voor de bosjes. Dat het vergaan lang duurt, wil niet zeggen dat het onder vervuiling valt. Bovendien wordt het gemiddelde klokhuis wel opgegeten door een beest.
marius nijman
-9-  marius nijman:
Beste annemarie,

De slogan van Westerpark kan wellicht beter “in de bak of in de bak!” worden. Zwerfafval is een ernstig probleem, niet alleen voor natuurgebieden maar ook juist voor steden. Naast een gezondheidsaspect (ratten e.d.) is er ook een duidelijk milieu effect op het leefklimaat van mensen. Wanneer je buurt vergeven is van troep, zwerfafval, fiets- of autowrakken om maar te zwijgen over hondenpoep – als je in zo’n buurt opgroeid of dag in dag uit leeft, wat voor een boodschap krijg je dan mee van de samenleving?
Ik ben van mening dat troep in de openbare ruimte moet worden teruggedrongen omdat een schone en liefst hele openbare ruimte voor het welzijn van een mens, een straat, een buurt en de hele stad uiteindelijk een stuk beter is. Het opruimen van de troep is een taak van de overheid, maar het voorkomen dat mensen troep maken is de verantwoordelijkheid van mensen zelf, en daar kunnen ze best een behoorlijke incentive van de overheid bij gebruiken.

Marius Nijman
Raadslid PvdA gemeente Amsterdam
jeanette
-10-  jeanette:
hallo,
Wij wonen aan een rekreatiegebied wat toegangekelijk is
voor hondenliefhebbers tot een bepaalde datum, dan is het tijd om te verteren van de ontlastong tot de badgasten verschijnen.
Welke tijd staat er voor het verteren van hondenontlasting?
m.vr. gr. jeanette senhorst
Marjon en Liesbeth
-11-  Marjon en Liesbeth:
Een hele goede middag !
Wij zijn Marjon en Liesbeth van de bieb.
Wij vinden dit erg schokkend om te horen.
De bieb is hier totaal niet blij mee !
Daarom hebben wij een brief geschreven aan de minister van Dildo's in Zuid Korea.
We houden jullie op de hoogte.
Een vriendelijke groet van Marjon en Liesbeth.
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Marjon en liesbeth, Dat de “Bieb” niet blij is met dit onderwerp kan ik mij heel goed voorstellen! Wellicht helpt het om het flyer rekje niet te dicht bij de hoofdingang te plaatsen...Dat zou al heel veel schelen in het gevecht tegen zwerfvuil! De connectie met dildo's uit Zuid Korea ontgaat mij...? Groet; een collega...
Robbert
-13-  Robbert:
Om zwerfafval te voorkomen heeft Californie niet alleen hoge boetes, maar ook statiegeld op de meeste drankverpakkingen. Dat statiegeld heeft geleid tot een enorme vermindering van rondzwervende blikjes en flesjes. De vraag is dus: blijft Californie schoon door de kleine kans op een grote boete of door de zekerheid dat je geld terug krijgt voor een leeg blikje? Overigens wordt het statiegeldbeleid in Californie aangescherpt; zie http://www.recyclingnetwerk...
Michelle
-14-  Michelle:
Robbert volgens mij zijn er in Amerika projecten waar voornamelijk dakloze alle blikjes en flesjes verzamelen en die in grote getalen dan wegbrengen. Blijkt een geweldige inkomstenbron te zijn. Je ziet deze mensen dan ook voortdurend met inmense plasticzakken in de weer de buurten afstruinen.
art
-15-  art:
Het is niet alleen het statiegeld in Amerika, dat al die daklozen de straten doet schoonhouden, maar ook het gebrek aan sociale zekerheden in veel staten. In Europa zou dat allemaal minder goed uitpakken, vermoed ik, en het veelal iets meer blijven dat aan padvinders is voorbehouden.
ko
-16-  ko:
@ Michelle
waste pickers dan wel scavengers zijn de Aziatische benamingen, maar daar zie je ze steeds minder.

De (omgekeerde) wereld komt nu echt in beweging.
Marco
-17-  Marco:
Ik heb nu de oplossing gevonden tegen sigarettenpeuken en kauwgom. De Gum 'n Asbag

De Gum 'n Asbag is een herbruikbare buideltje in de strijd tegen sigaretten- en kauwgomafval.
Op deze manier hoeven deze namelijk niet langer op de grond gegooid te worden.

Redactie: sympathiek initiatief natuurlijk, maar we moeten streng en rechtvaardig zijn. Reclame is volgens onze discussieregels niet toegestaan. De link is dus verwijderd. De mensen moeten maar eventjes Googelen op dit product.
John Zwart
-18-  John Zwart:
Decennia geleden werd er evenveel moord en brand geschreeuwd over de “belachelijke straffen” die stonden op het wegwerpen van afval in de openbare ruimte in Singapore.
Dat is nu inmiddels wel de allerallerschoonste stad ter wereld.
Als dat het resultaat is dan vind ik er alles voor te zeggen om het hier ook eens op die manier te proberen.
Moeders die alle zooi achter hun kinderen altijd maar weer opruimen krijgen ook geen nette kinderen, waarom zouden de reinigingsdiensten dan wel moeten doorgaan met alles opruimen als het een uur later alweer vol ligt?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.