Home > > Binnenkort massaal wonen in de binnenstad

Binnenkort massaal wonen in de binnenstad

Na Fortisbank verlaat nu ook de Duitse Commerzbank de Amsterdamse binnenstad. Commerzbank is momenteel nog gevestigd in vijf monumentale grachtenpanden aan de Herengracht, in het komplex Swanenburg. De panden zijn onlangs verkocht voor ruim 10 miljoen euro. Aan een belegger natuurlijk, een belegger die wel brood in ziet in 4000 m2 kantoorvloeroppervlak aan een sjieke gracht in de binnenstad. Binnen een jaartje verdwijnt de bank naar de Zuid-as of de IJ-oever.

Fortis liet 40.000 m2 achter. En al eerder vertrokken ABN Amro, ING bank, Dexia en een tigtal andere kleinere financiële instellingen. Met de bedrijven verdwijnen tegelijkertijd een tweeduizend banen, uit de binnenstad wel te verstaan. Die mensen staan dus niet op straat.

Is dit nou fijn of minder fijn?

Het is fijn denk ik. Ik woon in Oost, ik woon graag in de stad. En ik denk niet dat ik de enige ben. Tenslotte heb ik ruim 800.000 buren. En ik mag aannemen dat die toch echt niet allemaal voor hun verdriet in Amsterdam wonen. Binnenkort kunnen we een heleboel mensen die ook graag in Amsterdam willen wonen het goede nieuws vertellen: aan de grachten en elders in de binnenstad komt woonruimte vrij!

Ik droom.

Het echte leven is van een heel andere werkelijkheid. Lullig en niet zo eenvoudig. Luxe villa’s en grachtenpanden, of minder aantrekkelijk uitziende kantoorpanden in de binnenstad hebben ooit de status van bedrijfsruimte verkregen. En nu ze die eenmaal hebben is de gemeente er nix happig op om hen die status te ontnemen opdat de duizenden vierkante meters vrij gemaakt kunnen worden voor bewoning. Onze correspondent Arnoud Verbal Jam schreef al eerder over het villa-vraagje op deze site.

Eenmaal kantoor, altijd kantoor.

Ik snap dat niet.

Laat alle kantoormensen toch lekker bij elkaar werken op de Zuid-as. Dicht bij de snelweg, trein en metro. Hoeven ze lekker niet met hun autootje de stad in, dag in dag uit. Dat scheelt uitlaatgassen en drukte op de binnenstadse wegen.

En wonen doen we dan in de stad. Kantoorpanden bouwen we om tot nette, en vooral betaalbare woningen. We bouwen vooral geen parkeergarages, en maken deze huizen daarmee aantrekkelijk voor autoloze en fietsgrage mensen. Ik ben voor scheiding van werk en daad.

Zijn er raadsleden, wethouders en/of bestuurders die mij uit de droom kunnen helpen. Die mij kunnen verklaren waarom een pand de bedrijfsstatus niet ontnomen kan worden in ruil voor een woonstatus. Amsterdam is toch naarstig op zoek naar nieuwe woningen? Ben ik nou simpel of hoe zit dat?

En ondertussen droom ik verder…

Waar eens het geld werd uitgevonden, trap ik nu in de poep…


vijf reacties op "Binnenkort massaal wonen in de binnenstad"

cHiel
-1-  cHiel:
Stel jezelf eens de volgende vraag; Zou ik willen werken in Zuid-Oost of in hartje Centrum?
Wil je goed personeel, dan valt bovenstaande vraag onder secundaire arbeidsvoorwaarden. Goed personeel trek je tegenwoordig niet meer met alleen een goed salaris. Maar met een gewilde locatie zodat je personeel op zijn Kronan/Vespa aan kan komen crossen. Da’s hip, namelijk.

Maar om terug te komen op de vraag, waarom bedrijfspanden omtoveren tot nette en betaalbare woningen? Dit laatste is een utopie, wil je op de grachten dan trek je de knip. Simpel, dat heet vraag en aanbod. En waarom bedrijfspanden? Die zeuren wat minder dan huurders/kopers. En de Gemeente houdt niet van zeurders zoals jij.
Dick
-2-  Dick:
Waarom geen garage?
Ik zou graag in de binnenstad willen wonen, maar dan wil ik wel mijn auto kwijt kunnen in een garage en dan wel bijvoorbeeld een pand van binnen ombouwen tot garage (van buiten ziet men niets en de gevel is authentiek). Parkeren op straat lijkt mij dan geschikt voor bezoekers die afhankelijk zijn van een auto (denk hierbij aan gehandicapten en minder validen). Wel beperkte parkeerplaatsen, men moet vrij uitzicht kunnen hebben op een gracht (met woonboten). In een authentieke omgeving hoort geen auto thuis.
zeppo
-3-  zeppo:
Ze zijn wel verplicht om er nieuwe kantoren in te huisvesten, dus hopelijk minstens net zoveel werkgelegenheid…
zeppo
-4-  zeppo:
Garage? Onzin, als je in de binnenstad wilt (mag) wonen dan hangt daar nou eenmaal een prijskaartje aan qua auto (wachten namelijk). Nee, gewoon werkgelegenheid in de stad, geen openluchtmuseum met alleen wonen.
En in hartje stad werken is niet voor iedereen een leuke secundaire arbeidsvoorwaarde, oa vanwege die auto…
andre ancion
-5-  andre ancion:
Laten we de grachtengordel vooral gemengd houden, wonen,werken, toerisme. Deze mix maakt het centrum levendig, en niet doods of tot kermis.

*reactie verwijderd*
Oorspronkelijke reactie deels verwijderd omdat hij niet voldeed aan de regels voor discussies:
http://www.amsterdamcentraa...
Redactie Amsterdam Centraal

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.