Na Fortisbank verlaat nu ook de Duitse Commerzbank de Amsterdamse binnenstad. Commerzbank is momenteel nog gevestigd in vijf monumentale grachtenpanden aan de Herengracht, in het komplex Swanenburg. De panden zijn onlangs verkocht voor ruim 10 miljoen euro. Aan een belegger natuurlijk, een belegger die wel brood in ziet in 4000 m2 kantoorvloeroppervlak aan een sjieke gracht in de binnenstad. Binnen een jaartje verdwijnt de bank naar de Zuid-as of de IJ-oever.
Fortis liet 40.000 m2 achter. En al eerder vertrokken ABN Amro, ING bank, Dexia en een tigtal andere kleinere financiële instellingen. Met de bedrijven verdwijnen tegelijkertijd een tweeduizend banen, uit de binnenstad wel te verstaan. Die mensen staan dus niet op straat.
Is dit nou fijn of minder fijn?
Het is fijn denk ik. Ik woon in Oost, ik woon graag in de stad. En ik denk niet dat ik de enige ben. Tenslotte heb ik ruim 800.000 buren. En ik mag aannemen dat die toch echt niet allemaal voor hun verdriet in Amsterdam wonen. Binnenkort kunnen we een heleboel mensen die ook graag in Amsterdam willen wonen het goede nieuws vertellen: aan de grachten en elders in de binnenstad komt woonruimte vrij!
Ik droom.
Het echte leven is van een heel andere werkelijkheid. Lullig en niet zo eenvoudig. Luxe villa’s en grachtenpanden, of minder aantrekkelijk uitziende kantoorpanden in de binnenstad hebben ooit de status van bedrijfsruimte verkregen. En nu ze die eenmaal hebben is de gemeente er nix happig op om hen die status te ontnemen opdat de duizenden vierkante meters vrij gemaakt kunnen worden voor bewoning. Onze correspondent Arnoud Verbal Jam schreef al eerder over het villa-vraagje op deze site.
Eenmaal kantoor, altijd kantoor.
Ik snap dat niet.
Laat alle kantoormensen toch lekker bij elkaar werken op de Zuid-as. Dicht bij de snelweg, trein en metro. Hoeven ze lekker niet met hun autootje de stad in, dag in dag uit. Dat scheelt uitlaatgassen en drukte op de binnenstadse wegen.
En wonen doen we dan in de stad. Kantoorpanden bouwen we om tot nette, en vooral betaalbare woningen. We bouwen vooral geen parkeergarages, en maken deze huizen daarmee aantrekkelijk voor autoloze en fietsgrage mensen. Ik ben voor scheiding van werk en daad.
Zijn er raadsleden, wethouders en/of bestuurders die mij uit de droom kunnen helpen. Die mij kunnen verklaren waarom een pand de bedrijfsstatus niet ontnomen kan worden in ruil voor een woonstatus. Amsterdam is toch naarstig op zoek naar nieuwe woningen? Ben ik nou simpel of hoe zit dat?
En ondertussen droom ik verder…
Waar eens het geld werd uitgevonden, trap ik nu in de poep…
Wil je goed personeel, dan valt bovenstaande vraag onder secundaire arbeidsvoorwaarden. Goed personeel trek je tegenwoordig niet meer met alleen een goed salaris. Maar met een gewilde locatie zodat je personeel op zijn Kronan/Vespa aan kan komen crossen. Da’s hip, namelijk.
Maar om terug te komen op de vraag, waarom bedrijfspanden omtoveren tot nette en betaalbare woningen? Dit laatste is een utopie, wil je op de grachten dan trek je de knip. Simpel, dat heet vraag en aanbod. En waarom bedrijfspanden? Die zeuren wat minder dan huurders/kopers. En de Gemeente houdt niet van zeurders zoals jij.