Home > > Geen regels voor calamiteiten?

Geen regels voor calamiteiten?

Kogelgaten in redactielokaal Quote


Afgelopen maandag trof de redactie van Quote 's ochtends bij aankomst op het werk negentien kogelgaten aan in het raam van het redactielokaal. De beschieting had 's nachts plaatsgevonden toen er niemand aanwezig was, dus gewonden waren er niet bij gevallen, maar als je de foto's ziet kun je je voorstellen dat het niet prettig werken is achter de met kogels doorboorde ramen. Logisch dus dat nadat het rechercheonderzoek was afgerond een bedrijf werd ingeschakeld om de ruiten te vervangen.

Toen de glaszetters donderdag met een hoogwerker bezig waren nieuwe ramen op twee hoog aan te brengen, werden ze onderbroken door twee stadswachten. Of ze wel een vergunning hadden voor het plaatsen van die hoogwerker? Eh, nee, die hadden ze niet, dus werd er meteen iemand naar het stadhuis gestuurd om dat alsnog te regelen. Maar dat viel even tegen.
Hoogwerker op de Singel


Een vergunning kon wel geregeld worden, zo meldde de vergunningsambtenaar, maar het zou wel vijf dagen duren voor het zover was. Of de medewerker dan maar even terug wou komen. Nu zijn vijf dagen in zo'n geval meestal vijf werkdagen, wat betekent dat het tot volgende week donderdag zou duren voor die ruiten eindelijk geplaatst konden worden. Het bedrijf besloot dan ook dan maar een boete te riskeren en toch dezelfde dag het kogelgatvrije glas aan te brengen.

Nou vind ik het onzin om die stadswachten iets kwalijk te nemen. Als het bij hun taak hoort vergunningen te controleren, deden zij gewoon hun werk en dat glasbedrijf had er voor moeten zorgen dat die vergunning in orde was. Maar dat er geen regeling is om in speciale gevallen de procedure voor het verlenen van vergunningen te versnellen, verbaast me zeer. Het zal toch wel vaker voorkomen dat er, bijvoorbeeld na een brand, snel begonnen moet worden met herstel, puinruimen of zelfs sloop en dat daarvoor ergens plotseling machines geplaatst moeten worden?

twee reacties op "Geen regels voor calamiteiten?"

Thomas Schlijper
-1-  Thomas Schlijper:
Lijkt me overbodig om daar een extra regeling voor te maken, de fout ligt wel bij de stadswachten: zij zouden slechts hun verstand hoeven aan te spreken om in te zien dat het overtreden van een regel in dit geval zeer wenselijk is.
Regels zijn er om vaak voorkomende knelpunten in de samenleving op te lossen. Zolang Quote niet al te vaak beschoten wordt, levert het plaatsen van een hoogwerker geen probleem op.
Wanneer er pizza gehaald moet worden weten de gezagsdragers overigens wel de regels soepel toe te passen. Of zouden ze een vergunning voor op de hoek parkeren hebben aangevraagd:
http://www.schlijper.nl/archive/2003/11/..
ron rozen
-2-  ron rozen:
heer verlos ons van het leed
dat stadswacht heet

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.