Home > > Het afstekertje

Het afstekertje

Ik kan mij maar niet aan de indruk onttrekken dat landschapsarchitecten nogal eens rechthoekig denken. Hoe vaak komen we niet tegen dat in plantsoenen en parken van ons wordt verwacht dat wij haaks een hoek omgaan? En even vaak zien wij dan het spontaan ontstane 'afstekertje' dat de voetgangers en zelfs fietsers zelf hebben gecreëerd om te laten zien hoe het wèl had gemoeten. Er worden paden voor ons gebaand die wij niet willen.
Dit verschijnsel bestaat zolang ik mij kan heugen. Je zou zeggen dat men inmiddels ruimschoots de tijd heeft gehad om te leren van die talloze afgesneden hoeken in grasveldjes en in plantsoenen. De mens kiest nu eenmaal de kortste weg en niet de hoek van negentig graden die op de tekentafel zo mooi strak stond.

Aan de zuidoever van de Sloterplas is onlangs een stukje wandel- en fietspad opnieuw aangelegd in verband met de herstructurering van het eind van de Cornelis Lelylaan. Oorspronkelijk volgde het voetpad de natuurlijke ronding van de Sloterplas. In de nieuwe situatie loopt het voetpad eerst weg van de oever, om er daarna weer naar terug te keren. Dit is nog omslachtiger dan de hoek van negentig graden. Het resultaat is uiteraard een nieuw afstekertje.
Wie dit heeft bedacht mag mij de logica hiervan proberen uit te leggen. Dit gaat hem of haar niet lukken. De luie voetganger haalt namelijk altijd zijn gelijk.


Een reactie op "Het afstekertje"

Stynx
-1-  Stynx:
Leuk stukje.
Jaren terug is het ‘Park Valkenberg’ in Breda heringericht. Kaalslag, maar zou nu veiliger moeten zijn voor vrouwen, nu was dit een park waar veel homo’s hun ‘pleziertje’ hadden en ik er dus ook tijdens donker rustig doorheen liep.
Los van dit (naar mijn visie onjuiste motivatie om prachtige struiken te kappen), ze hebben wel de nieuwe paden de doorsteek stukjes laten volgen. Viel me toen ook al op en door dit stukje her herinnerd. Waarvoor dank:)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.