Goed nieuws dus, maar er moet nog veel meer verbeteren om van Amsterdam een toegankelijke stad te maken. Er worden nu nog gewoon openbare gebouwen gebouwd die je alleen lopend gemakkelijk in komt (in de eerste plannen voor de nieuwe bibliotheek kon je uitsluitend via een trap naar binnen). Alsof daar geen regels voor zijn. En inderdaad, die regels zijn er niet. Wel richtlijnen, maar die zijn niet bindend. Je kunt dus als architect iets ontwerpen zonder aandacht te besteden aan de toegankelijkheid. En dat kan omdat het niet hoeft.
Ook op dit gebied worden door de gemeente plannen gemaakt, mede aangespoord door aankomende Europese richtlijnen. En zo heeft PvdA-raadslid Manon van der Garde onlangs een raadsnotitie ingediend met de titel Vrije toegang, waarin de vraag hoe toegankelijk Amsterdam is voor mensen met een handicap aan de orde komt en ideeën geformuleerd worden voor verbetering. Daar staan veel goede punten in, maar ik mis één ding: dwang. De gemeente wil wel stimuleren, adviseren en voorlichten, maar lijkt zich niet geroepen te voelen eisen te stellen aan planners, bouwers en bedrijven die niet onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen. Wat mij betreft mag er naast de schoonheidscommissie ook een toegankelijkheidscommissie in het leven geroepen worden, die nieuwbouwplannen pas goedkeurt, wanneer aan vooraf gestelde richtlijnen wordt voldaan.
twee reacties op "Kan het een beetje strenger?"
Een stad als Barcelona is inderdaad goed toegankelijk, maar heeft ook meer ruimte dan Amsterdam.In de zorgsector zou er een betere lobby op gang moeten komen, trouwens. Zo heb ik me laten vertellen dat in de VS er veel openbare ruimte en het openbaar vervoer goed toegankelijk is, omdat er een sterke lobby van Vietnam-veteranen is. Dus ik zou zeggen, mensen met een handicap in Amsterdam, verenig u!