Home > > Kan het een beetje strenger?

Kan het een beetje strenger?

Losse stoelen, zomaar midden in BarcelonaTijdens een weekje Barcelona viel me op hoe je daar veel meer mensen ziet die gehandicapt of slecht ter been zijn. Geen idee wat daarbij allemaal voor factoren een rol spelen, maar het is een feit dat de open ruimte van Barcelona veel toegankelijker is dan die van Amsterdam. De straten en stoepen zijn breder, bij elk zebrapad is een schuine afrit die ook nog eens veel breder en daarom minder hellend is dan hier, én er staan veel meer bankjes en zelfs losse (!) stoelen in de stad, waar je even op adem kunt komen als het lopen je te veel wordt. Daar kan Amsterdam nog wat van leren, je zult maar met een rolstoel of kinderwagen door de Jordaan moeten rijden. Kan dat niet anders?
Ja, dat kan. Langzaamaan werkt de gemeente aan een klimaat waarin niet alleen gehandicapten, maar iedereen zich gemakkelijker door de stad kan bewegen. Zo streeft het College van B&W ernaar het openbaar vervoer in de stad in 2010 voor 80% van de mensen met een handicap toegankelijk te maken. Daarmee valt nog steeds 20% buiten de bus, maar als je bedenkt dat nu slechts 17% van diezelfde groep gebruikmaakt van het openbaar vervoer is dat een aanzienlijke verbetering.

Goed nieuws dus, maar er moet nog veel meer verbeteren om van Amsterdam een toegankelijke stad te maken. Er worden nu nog gewoon openbare gebouwen gebouwd die je alleen lopend gemakkelijk in komt (in de eerste plannen voor de nieuwe bibliotheek kon je uitsluitend via een trap naar binnen). Alsof daar geen regels voor zijn. En inderdaad, die regels zijn er niet. Wel richtlijnen, maar die zijn niet bindend. Je kunt dus als architect iets ontwerpen zonder aandacht te besteden aan de toegankelijkheid. En dat kan omdat het niet hoeft.

Ook op dit gebied worden door de gemeente plannen gemaakt, mede aangespoord door aankomende Europese richtlijnen. En zo heeft PvdA-raadslid Manon van der Garde onlangs een raadsnotitie ingediend met de titel Vrije toegang, waarin de vraag hoe toegankelijk Amsterdam is voor mensen met een handicap aan de orde komt en ideeën geformuleerd worden voor verbetering. Daar staan veel goede punten in, maar ik mis één ding: dwang. De gemeente wil wel stimuleren, adviseren en voorlichten, maar lijkt zich niet geroepen te voelen eisen te stellen aan planners, bouwers en bedrijven die niet onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen. Wat mij betreft mag er naast de schoonheidscommissie ook een toegankelijkheidscommissie in het leven geroepen worden, die nieuwbouwplannen pas goedkeurt, wanneer aan vooraf gestelde richtlijnen wordt voldaan.

twee reacties op "Kan het een beetje strenger?"

Zero Hero
-1-  Zero Hero:
Kinderpolio (de gevolgen daarvan) is er de oorzaak van dat vele mensen daar slecht ter been zijn. Ook opvallend in Spanje: de vele blinden (vaak verkopen ze loten).
Manon van der Garde
-2-  Manon van der Garde:
Met de raadsnotitie “Vrije Toegang” wil ik proberen Amsterdam beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Het is zeker goed om bij voorstellen een stok achter de deur te hebben. De dwang zie in de uitbreiding van de wet gelijke behandeling. Daarin staan nu ook mogelijkheden voor gehandicapten om naar de commissie gelijke behandeling te gaan.
Een stad als Barcelona is inderdaad goed toegankelijk, maar heeft ook meer ruimte dan Amsterdam.In de zorgsector zou er een betere lobby op gang moeten komen, trouwens. Zo heb ik me laten vertellen dat in de VS er veel openbare ruimte en het openbaar vervoer goed toegankelijk is, omdat er een sterke lobby van Vietnam-veteranen is. Dus ik zou zeggen, mensen met een handicap in Amsterdam, verenig u!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.