Home > > Politicus in de kast [1]

Politicus in de kast [1]

De discussie van Gonnie van OudenallenOp 8 oktober is een nieuwe gemeentelijk website gestart, de Politicam. Nee, dat is geen webcam waarop arrestaties door de politie live te volgen zijn, maar een poging politici in discussie te brengen met de burgers. Iedereen kan via een videobericht een discussie starten en anderen kunnen daarop, eveneens via video, reageren. Zo'n video maak je thuis met een webcam, of in het stadhuis met de speciale Politicam.

Nu zijn we pas negen dagen verder, dus het is wat vroeg voor een evaluatie, maar toch, de stilte op de site is opmerkelijk. Niemand heeft gereageerd op de huidige discussies. Waarom? Ik vermoed dat er twee redenen zijn.
Ten eerste het medium. Terwijl steeds meer mensen gewend zijn videobeelden via internet te bekijken, is het zelf maken van een filmpje slechts voor weinigen gesneden koek. Je moet eerst uitzoeken hoe dat werkt, drie keer opnieuw beginnen wanneer je te veel stottert of je onderkin wat te prominent in beeld is, kortom, wie wil reageren moet wel heel sterk gemotiveerd zijn en er bovendien geen bezwaar tegen hebben dat zijn hoofd tot in de eeuwigheid van dagen op internet is terug te vinden.

Ten tweede de discussies zelf. Er staan er nu vier. De eerste, "Antisemitisme op scholen" is van Marius Nijman, raadslid voor de PvdA. Zijn stelling hierover? Helaas, juist die ontbreekt. Marius meldt de site een ontzettend goed initiatief te vinden en wil hem graag gebruiken om eens te praten over het toenemend antisemitisme op scholen. Hij is heel benieuwd wat voor reacties er komen en zal over enkele dagen eens kijken of er op gereageerd is. Nee dus. Ook ik voel me door deze uitnodiging niet geprikkeld.

De tweede discussie, "Horeca niet verantwoordelijk voor drugsgebruik", biedt wat dat betreft meer houvast. Saskia Bruines van D66 stelt "dat eigenaren van discotheken, horeca-instellingen niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het gebruik van drugs en partydrugs in hun gelegenheden". Ha, een onderwerp dat leeft in de stad en waar bezoekers vast een mening over hebben. Alleen is die mening tot dusver blijkbaar niet zo sterk dat bezoekers de opgeworpen hobbels overwinnen en hun mening in beeld brengen.

Ook Gonnie van Oudenallen van Mokum Mobiel doet een poging, in de discussie "Mobiliteit". Haar stelling luidt "dat er meer over verkeer en mobiliteit in Amsterdam gesproken moet worden, anders denken de burgers woon ik nou in een dorp of in een stad?" Sorry, Gonnie, maar wat moet ik hiermee? Denk je echt dat ik naar de kapper ga en mijn zondagse kleren aantrek om vervolgens op video te verklaren dat ik dat ook vind, of juist niet? Voor de volledigheid, we mogen van Gonnie ook nog laten weten wat ons ergert en wat voor oplossingen we hebben. Nou dit ergert mij dus, ik bedoel, hier stoor ik mij dus aan: een politicus die de burgers vermanend toespreekt met de woorden "doe er iets mee", zonder dat zij zelf de moeite heeft genomen serieus na te denken over hoe ze dit medium op een echt prikkelende manier kan inzetten.

Ten slotte is er nog Bora Isik van de VVD. Hij houdt het kort en meldt ons het volgende: "Ik vind dat sommige buurten op weg zijn een getto te worden." Wat Bora daar aan wil doen vernemen we niet, dus daar kunnen we ook niet op reageren. Ik vermoed dat de techniek Bora in de steek liet en dat hij eigenlijk nog wel meer had willen zeggen. Maar ja, het is nog wat wennen met dat nieuwe medium.

Mogelijk is het de onwennigheid en barsten de discussies binnenkort los. Een gemeente die experimenteert met nieuwe media verdient daarvoor wat mij betreft alle lof. Wel vraag ik me af of een website als de onze, maar dan geschreven door politici uit de diverse partijen, zeg maar Amsterdam Centraal Pro, er niet eerder in zou slagen de discussie werkelijk op gang te brengen.

Een reactie op "Politicus in de kast [1]"

Cathelijne
-1-  Cathelijne:
Wat ook niet meehelpt: onder linux krijg ik de filmpjes niet eens aan de praat (RedHat 9, Firebird, Java). Weet de linker-ICT-hand bij de gemeente wel wat de rechter doet?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.