Home > > Gezocht: burger die afvalbak adopteert

Gezocht: burger die afvalbak adopteert

In Stadsdeel Zeeburg zoekt men bewoners die een afvaleiland willen adopteren. Zij kunnen dan de zooi die zich verzamelt rond de afvalinwerpzuiltjes klein maken en alsnog in de kontainer mieteren.

Ik vind het een hartstikke goed idee. In Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer bestaat het systeem al. Alleen weet bijna niemand dat! Toch is het systeem voor verbetering vatbaar.

Vaak gedacht, ook verwacht en bovendien gekregen: restafval naast de befaamde afvalinwerpzuiltjes van de ondergrondse kontainers. Ik weet het, stiekem hadden we gehoopt dat het wel mee zou vallen. Maar nee hoor, mooi niet. Ik schat dat 60% van de kontainers ‘probleemkontainers’ zijn, met andere woorden: daar ligt a-l-t-i-j-d zooi naast de kontainer. Waar het vandaan komt mag Joost weten. En waarom een deel van die zooi niet in de kontainer gestopt wordt is me al helemaal een raadsel. Want het is niet zo dat alles dat naast de kontainer gepleurd wordt niet in het inwerpzuiltje, of de inwerpgleuf zou passen. Integendeel, in de praktijk blijkt er veel werk voor de adoptieouders.
Wat treffen wij zoal aan: meubels, komputers, stofzuigers, bedden, matrassen, kasten, ijzerwaren, hout, dozen, fietswrakken. OK, in de regel is dit spul te groot. Die stopt geen lieve moedertje in de kontainer. Dit is namelijk Groot Vuil. En dat hoort Slechts Twee Keer Per Week aan de straat gezet te worden: Voor Uw Eigen Deur [zo zegt de folder van het Stadsdeel]. Gelieve u dat niet naast de kontainer te zetten. Zijn mensen doof? Zijn mensen blind? Interesseert het ze eigenlijk wel wat?

Eén ding is zeker, voor mij althans: het interesseert de meeste geen zak. Pleur maar naar buiten dan ben ik er vanaf enne… de vuilnismannen moeten toch ook wat te doen hebben toch, die worden toch betaald om te werken.

Daarnaast treffen wij ook aan: met afval gevulde vuilniszakken en kleine plastic boodschappentassen, zakjes met brood en hamburgers, losse boterhammen, vaak met beleg, en allerlei andere kleine troep.

Waarom? Waarom wordt dat niet IN de kontainer gedaan? Wie het weet mag het zeggen.

Ik snap er helemaal geen ene moer meer van.

Dus wat doen we, een paar van mijn buren in de Vrolikstraat, en ik?

Met enig geduld ruimen we bijna dagelijks de boel naast de kontainerinwerpzuiltjes op. We scheuren de kartonnen dozen in stukken en werpen die in het zuiltje. Klein hout, zakken… noem maar op. Alles wat er in past duwen we erin. Aan de grote stukken kunnen we niets doen. Sorry.

Wij zijn niet aangesteld voor dit werk. We wisten het eerst ook niet van elkaar. Maar we zijn behept met een zelfde soort verantwoordelijkheidsgevoel. We hebben geen adoptieplan getekend. We zijn in feite anoniem.

Toch ga ik binnenkort praten met het hoofd reiniging. Ik wil een sleutel van het deurtje dat aan de achterkant van het inwerpdeksel of dito gleuf zit. Een heel mooi gat zit er achter dat deurtje. Daar kan ik heel fijn nóg meer zooi in kwijt.

En ik wil ook een sleutel voor mijn collegae in de straat.

Zet ‘m op daar heren en dames ambtenaren op het Stadsdeelkantoor in Zeeburg. Ik vind het een goed plan. Laat ons effe weten hoeveel succes jullie hebben.

Reageer op "Gezocht: burger die afvalbak adopteert"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.