Home > > Amsterdam op het web (1): pdf-terreur bij de gemeente

Amsterdam op het web (1): pdf-terreur bij de gemeente

De gemeente heeft de afgelopen jaren nogal wat websites gelanceerd om de burger te informeren en ziet internet duidelijk als belangrijk middel om de burger van informatie te voorzien. Alle reden voor een dikke pluim. Maar dat betekent niet dat het niet nog beter kan. Zo lijkt er bij de gemeente een grote voorliefde voor pdf-bestanden te bestaan. Voor de leek: dat zijn documenten die alleen met een speciaal programma gelezen kunnen worden. Een groot voordeel hiervan is, dat iedereen die zo’n bestand bekijkt of afdrukt, het precies zo te zien krijgt als de maker bedoeld heeft. Mooi dus, maar er kleven ook nogal wat nadelen aan:
Nadeel 1: een pdf-bestand is niet gemaakt om in een willekeurige internetbrowser te bekijken. Je hebt er een apart programma, Acrobat Reader, voor nodig.

Nadeel 2: veel pdf-bestanden lezen niet prettig op een beeldscherm. Is een pdf-bestand bijvoorbeeld in kolommen opgebouwd, dan moet je scrollen van links naar rechts en van beneden naar boven om de complete tekst te kunnen lezen.

Nadeel 3: pdf-bestanden zijn niet voor iedereen toegankelijk. Zo kunnen mensen die slechtziend zijn en die websites met een speciale tekstbrowser bezoeken, helemaal niks met pdf.

inline
Een voorbeeld: Bureau Monumenten en Archeologie (voorheen Monumentenzorg) heeft een prachtige website met informatie over monumenten in Amsterdam. Sinds kort brengt het bureau regelmatig een nieuwsbrief uit, die gratis af te halen is in het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht. De nieuwsbrief is dan ook allereerst bedoeld als papieren uitgave en dat hij ook in pdf-vorm op de website staat, is waarschijnlijk een extra service. Maar wat jammer dat dat de enige vorm is. Zo staat in nummer 2 (een bestand van 2,1 megabyte) een artikel over opgravingen aan de Amstelveense weg en het in 1998 gesloopte Boomschorshuisje. Maar daar kom je alleen achter als je toevallig de nieuwsbrief leest. Wanneer je op de website zoekt naar informatie over het Boomschorshuisje, meldt de zoekmachine namelijk dat er geen resultaten gevonden zijn. En dat is extra jammer, wanneer je bedenkt dat dit artikel het uitgebreidste stuk over het huisje is dat op internet te vinden is. En dan neem ik nog voor lief dat de enige foto van het huisje alleen in het blauw, passend bij de opmaak van de nieuwsbrief, beschikbaar is.

Er zijn extremere voorbeelden. In april dit jaar heeft de gemeenteraad een nieuw Structuurplan aangenomen, met Amsterdams visie op de stad tot 2010. Ook dit staat in pdf-vorm op een website. Opvallend is dat het alleen tekst bevat, wat al een verbetering is op het Ontwerpstructuurplan dat er aan vooraf ging. Dat was namelijk met 57 rijk gellustreerde pagina's en in vier kolommen niet op het scherm te lezen en afdrukken kostte waarschijnlijk een vermogen aan inkt. Beter dus nu, maar toch. Hoe denkt de gemeente dat ik dit plan tot mij neem met 66 pagina's tekst, 63 pagina's toelichting, 18 pagina's bijlage en een plankaart, wat samen bijna 10 megabyte aan bestanden vormt? Stel dat ik alleen wil weten wat er over het natuurgebied de Amstelscheg besloten is. Waarom moet ik voor die 200 woorden die daaraan gewijd zijn - en dat weet ik alleen omdat ik het stuk heb bekeken - zo veel moeite doen? En dan bof ik nog dat er niets mis is met mijn ogen, anders moest ik me nog veel meer inspannen om dat pdf-bestand eerst om te zetten in leesbare tekst.

Kortom. Prachtig dat de gemeente zoveel zorg besteedt aan het beschikbaar maken van voorlichtingsmateriaal, maar de vorm waarin kan soms beter.

(afbeelding van het Boomschorshuisje afkomstig uit nieuwsbrief nummer 2 van het BMA)

Een reactie op "Amsterdam op het web (1): pdf-terreur bij de gemeente"

daniel s
-1-  daniel s:
mee eens, nogal irritant al die PDFs vooral als je snel wilt scannen!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.