Volgens D66 wethouder Simone Kukenheim van zorg moeten er extra maatregelen tegen overgewicht bij kinderen worden genomen. De wethouder denkt onder meer aan het weren van een ongezond voedselaanbod in de buurt van scholen met een 'gezonde cirkel'. Ik denk dan eerst aan de verantwoordelijkheid van ouders voor hun eigen kroost. Waar bemoei je je mee?
Maar, ik verbaas me ook over het meten met twee maten. Diezelfde D66 zet zich volop in op nog meer decibel-festivals in Amsterdam, nog meer horeca, nog meer terrassen en pretboten op de grachten en het IJ. Stad in balans was er vooral voor de herriemakers. Lawaai is over twintig jaar het grootste milieuprobleem volgens experts. Nu al kampt de helft van de Nederlanders met geluidsoverlast. Dit kan leiden tot ziektes, stress en hartkloppingen. Ook in Amsterdam speelt het probleem. De belangrijkste vormen van geluidshinder worden, afgezien van burengerucht, veroorzaakt door verkeer, bouwwerkzaamheden en evenementen. Helaas wordt alleen verkeersgeluid gemeten. Ten onrechte.
Als D66 wethouder Simone Kukenheim van zorg echt iets wil doen voor de gezondheid van de Amsterdammers, dan is het de hoogste tijd voor ‘gezonde stilte cirkels’ rond woonwijken. Maar dat zal haar mede D66-er Marijn Bosman als pleitbezorger van de festivalindustrie geen leuke boodschap vinden. Die wil juist meer.
Misschien moeten ze binnen D66 eens serieus met elkaar in gesprek over de gezondheid van de Amsterdammers. Over geluid, vieze lucht, roken, drugsgebruik, verkeersgedrag en obesitas.
Dat gaat niet alleen over de gezondheid van de allerjongsten, maar over de gezondheid van ons allemaal. Laten we het daarna dan nog eens over een verbod van de snackbar in de buurt van de scholen hebben. Pakken we de gezondheid van alle Amsterdammers serieus aan?
vier reacties op "Hoogste tijd voor ‘gezonde stilte cirkels’ rond woonwijken"
Het beeld van stadse bleekneusjes en blozende polder- en plattelandskinderen is van decennia terug. Het idee ''turks = zoetekauw''of 'surinaams = smikkelen en smullen' moet vast ook wel genuanceerd worden.
De in het stuk gegeven argumenten zijn nog alleen kwalitatief, en deels op gevoel af.
Er vallen toch wel cijfers te vinden over de (verschillen in) levensverwachting?
Wat vindt het RIVM?
Het verband tussen (laag) inkomen en obesitas?
Zijn er verschillen tussen stadsdelen?
En is er inderdaad meer fijnstof te meten onder de uitvliegroutes van Schiphol?
Hebben de bewoners naast de A10 behalve zwarte vensterbanken ook zwarte longen?
Het lijkt me dat die zaken vast wel ooit serieus onderzocht zijn ......
Met alleen het verplaatsen van het Barlaeus (of van het hele Leidseplein) ben je er namelijk niet.
En wat lawaai betreft, die sluipmoordenaar die je gezondheid bedreigt met doorboren van broodnodige rust: Al decennia lang sluiten we druk verkeer langs ontsluitings en randwegen op tussen hoge geluidswallen. Waarom verbannen we de lawaaifestivals niet naar soortgelijke omwalde locaties?
Waar een echte wil is, is een weg.