Home > > Hoogste tijd voor ‘gezonde stilte cirkels’ rond woonwijken

Hoogste tijd voor ‘gezonde stilte cirkels’ rond woonwijken

cirkels

Volgens D66 wethouder Simone Kukenheim van zorg moeten er extra maatregelen tegen overgewicht bij kinderen worden genomen. De wethouder denkt onder meer aan het weren van een ongezond voedselaanbod in de buurt van scholen met een 'gezonde cirkel'. Ik denk dan eerst aan de verantwoordelijkheid van ouders voor hun eigen kroost. Waar bemoei je je mee?

Maar, ik verbaas me ook over het meten met twee maten. Diezelfde D66 zet zich volop in op nog meer decibel-festivals in Amsterdam, nog meer horeca, nog meer terrassen en pretboten op de grachten en het IJ. Stad in balans was er vooral voor de herriemakers. Lawaai is over twintig jaar het grootste milieuprobleem volgens experts. Nu al kampt de helft van de Nederlanders met geluidsoverlast. Dit kan leiden tot ziektes, stress en hartkloppingen. Ook in Amsterdam speelt het probleem. De belangrijkste vormen van geluidshinder worden, afgezien van burengerucht, veroorzaakt door verkeer, bouwwerkzaamheden en evenementen. Helaas wordt alleen verkeersgeluid gemeten. Ten onrechte.

Als D66 wethouder Simone Kukenheim van zorg echt iets wil doen voor de gezondheid van de Amsterdammers, dan is het de hoogste tijd voor ‘gezonde stilte cirkels’ rond woonwijken. Maar dat zal haar mede D66-er Marijn Bosman als pleitbezorger van de festivalindustrie geen leuke boodschap vinden. Die wil juist meer. 
Misschien moeten ze binnen D66 eens serieus met elkaar in gesprek over de gezondheid van de Amsterdammers. Over geluid, vieze lucht, roken, drugsgebruik, verkeersgedrag en obesitas. 
Dat gaat niet alleen over de gezondheid van de allerjongsten, maar over de gezondheid van ons allemaal. Laten we het daarna dan nog eens over een verbod van de snackbar in de buurt van de scholen hebben. Pakken we de gezondheid van alle Amsterdammers serieus aan?


vier reacties op "Hoogste tijd voor ‘gezonde stilte cirkels’ rond woonwijken"

Arnoud
-1-  Arnoud:
En laten we vooral ook niet een van de grootste bedreigingen van onze gezondheid op dit gebied vergeten: Schiphol. Daarbij heeft Amsterdam toch eveneens een belangrijke vinger in de pap, maar van enig initiatief om Schiphol in te tomen en te laten krimpen lijkt weinig sprake. Dan kun je wel flink lopen doen met je milieuzones etc., maar per saldo schiet dat dan weinig op zou ik zeggen.
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Helemaal eens met de heer Ploos van Amstel. Geluid(soverlast) is een groeiend en zwaar onderschat probleem en D66 is inderdaad tamelijk hypocriet bezig door een poging gezondheid alleen in cirkels zonder 'ongezonde snack verleiding' te vangen. Ook met Arnoud eens over Schiphol. Ik begrijp dat Schiphol goed is voor de Nederlandse economie, maar het lijkt wel of dat bedrijf werkelijk overal een vrijbrief voor heeft.
wk
-3-  wk:
Natuurlijk ben ik het met PvA en de voorgaande reageerders eens.
Het beeld van stadse bleekneusjes en blozende polder- en plattelandskinderen is van decennia terug. Het idee ''turks = zoetekauw''of 'surinaams = smikkelen en smullen' moet vast ook wel genuanceerd worden.

De in het stuk gegeven argumenten zijn nog alleen kwalitatief, en deels op gevoel af.
Er vallen toch wel cijfers te vinden over de (verschillen in) levensverwachting?
Wat vindt het RIVM?
Het verband tussen (laag) inkomen en obesitas?
Zijn er verschillen tussen stadsdelen?
En is er inderdaad meer fijnstof te meten onder de uitvliegroutes van Schiphol?
Hebben de bewoners naast de A10 behalve zwarte vensterbanken ook zwarte longen?
Het lijkt me dat die zaken vast wel ooit serieus onderzocht zijn ......
Met alleen het verplaatsen van het Barlaeus (of van het hele Leidseplein) ben je er namelijk niet.
JohnN
-4-  JohnN:
Ach ja, willekeur in maatregelen, dat zien we overal. Maatregelen ''voor de sier'': appeltjes in de schoolkantine, milieuzones, parkeertarieven én bonnen torenhoog opjagen. Het helpt in de onmeetbare tienden procenten. Ondertussen groeit Schiphol almaar door, wordt straks de nieuwe grote sluis in IJmuiden geopend, zodat de allergrootste cruisemonsters naar Amsterdam Centrum kunnen varen. Wordt er door wijd gespreide vingers gekeken bij grote vervuilers langs 't Kanaal en 't IJ. Ik lach om al dat krakeel en gekrabbel in de marge. Wie echt het roer om wil doet andere dingen.
En wat lawaai betreft, die sluipmoordenaar die je gezondheid bedreigt met doorboren van broodnodige rust: Al decennia lang sluiten we druk verkeer langs ontsluitings en randwegen op tussen hoge geluidswallen. Waarom verbannen we de lawaaifestivals niet naar soortgelijke omwalde locaties?
Waar een echte wil is, is een weg.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.