Home > > Gaat Femke Halsema de Wallen redden?

Gaat Femke Halsema de Wallen redden?

Afgelopen jaar vertrokken wij uit de jungle, zoals de Gemeentelijke Ombudsman de Wallen noemt. Met pijn in het hart. Ondanks de mooie plannen werd de Wallen langzaam het domein van agressieve straatdealers, opdringerige fietstaxi’s, lawaaierige zuipschuiten, illegale kamerverhuur en horden toeristen. De Wallen worden klaargestoomd voor 30 miljoen toeristen per jaar. Over drukte wordt lacherig gedaan. Inmiddels waaiert die drukte uit over de stad.

Na de mislukte plannen voor dweilpauzes, grote groepen en boetes voor drinken op straat gaan we nu met z'n allen in gesprek over prostitutie op de Wallen. Burgemeester Femke Halsema wil praten over mensenrechten, ondermijning en overlast op de Wallen. Ze kon de uitkomsten van haar eigen onderzoek, door Zef Hemel, naar de toekomst van de binnenstad niet afwachten.

De uitkomst is al duidelijk. Groen Links wil meer ramen en meer prostitutie. De andere partijen in de raad staan er sympathiek tegenover. Ze kreeg een staande ovatie van de Wallenondernemers. Klaarblijk heeft de burgemeester genoeg middelen om nu wel vrouwenhandel en uitbuiting aan te pakken. Zelf haakte ik af toen het in Nieuwsuur over meer ruimte voor mannelijke sekswerkers ging.

Er is zoveel meer aan de hand op de Wallen dan alleen die prostitutie. Prostitutie is maar een van de vele oorzaken van ‘overtoerisme’. Dat thema wordt opnieuw met een grote bocht omzeild. Terecht stelt Ruben Koops in de Republiek Amsterdam: "Dat deze coalitiepartijen als eerste de belangen van de sekswerkers benoemen en niet die van de Amsterdammers is net zo ouderwets als de reactie van de prostituees zelf". Is onze burgemeester er wel voor alle Amsterdammers?

Balans in de buurt vereist een combinatie van goede functie op de wallen (wonen, werken en genieten), regels en handhaving, minder bereikbaarheid voor grote groepen, betere communicatie en een lokale gemeenschap. Die lokale gemeenschap die met elkaar de schouders zet onder de maatregelen vanuit een gedeelde visie op de toekomst; wat voor binnenstad willen we zijn?

De lokale gemeenschap van ondernemers en bewoners heeft er in de vorige eeuw voor gezorgd dat de verpauperde en door drugsgebruik geteisterde buurt is opgeknapt. Zij zetten er samen de schouders onder; soms met overleg en soms vechtend op de barricaden.

Die gemeenschap is er niet meer op de Wallen. De basis voor een goed gesprek over de Wallen en prostitutie is weg. Druktemakende Wallenondernemers staan lijnrecht tegenover ontevreden bewoners. Die komen er samen echt niet meer uit. Ze willen zelf niets eens meer met elkaar aan tafel. De nieuwe discussie over meer prostitutie en meer ramen zet de ondernemers nog meer tegenover de laatste bewoners. Beschamend... Uitbuiting, ondermijning en overlast hangen samen. Als overheid kun je niets anders doen dat vol vooruit met stevige regels en krachtige handhaving; criminaliteitsbestrijding (ook op harddrugs en witwassen), controles door arbeidsinspectie en preventief en repressief optreden tegen de brallende Britten.

Bezit en beheer van het onroerend goed op de Wallen zijn voorwaarden voor meer balans in de buurt. Dat leerde die roerige jaren en dat leerde Project 1012. De inzet van 1012Inc en NV Zeedijk op het verkrijgen en beheren van vastgoed in de buurt, om daarmee greep te krijgen op het gebruik werkt. De gemeente moet vervolgens inzetten op drie prioriteiten: wonen, wonen en wonen. 

Als de discussie over de Wallen wordt beperkt tot een discussie over prostitutie op de Wallen, dan zijn de Wallen, en de wallenbewoners, straks weer de verliezer. Ook dat was een belangrijke les van Project 1012. Betrek alle belanghebbenden erbij. Waarom kon de burgmeester niet even wachten op het rapport van Zef Hemel over de toekomstvisie op de binnenstad?


Reageer op "Gaat Femke Halsema de Wallen redden?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.