Home > > Politieke column: #DaarGaanWeWelOver

Politieke column: #DaarGaanWeWelOver

Jeroen Mirck

Ook al gaan we er niet over, dan gaan we er toch over. Ik schreef het al vaker en het is onverminderd waar voor het werk van de stadsdeelcommissie. Een commissie met weinig macht, maar wél met invloed. Het is de kunst om die invloed goed te gebruiken.

Afgelopen week kwamen commissieleden uit alle zeven stadsdelen bijeen voor een conferentie op het Calvijn College in Nieuw-West. Daar gingen we in gesprek om van elkaar te leren hoe je effectief en succesvol kunt zijn met het adviseren van het lokale bestuur, het college en de gemeenteraad. Want die invloed hebben we.

Vooral de gemeenteraad lijkt heel erg ver weg te staan van de stadsdeelcommissies, kortweg SDC’s. Natuurlijk kunnen we partijgenoten in de raad benaderen, maar formeel is de verbinding vaag. Terwijl dat helemaal niet zo zou moeten zijn. Medio 2018 nam de raad namelijk een motie aan die de SDC’s alle ruimte moet bieden om agendapunten aan te dragen voor de raadscommissies. Het reglement van de raad zou hiervoor zelfs worden aangepast en in 2020 zou een evaluatie volgen. Dat reglement schijnt echter helemaal niet te zijn aangepast, dus evalueren wordt lastig. Tenzij de raad alsnog in actie komt om zijn eigen motie uit te voeren.

“Je moet het gewoon doen”, zei D66-commissielid Hans Mol uit stadsdeel West. “Wij hebben al wel eens iets geagendeerd voor de raadscommissie.” Goed punt. Niet kunnen is geen optie, niet willen evenmin. Als we ergens over willen gaan, moeten we gewoon zelf het initiatief nemen.

Die proactieve houding geldt niet alleen voor lokale politici, maar ook voor burgers. Ik ken veel bewoners uit Nieuw-West die vinden dat de molens van de overheid te langzaam malen en daarom gewoon zelf het initiatief nemen. Er zijn volop voorbeelden, maar ik beperk me nu even tot één thema: zwerfvuil. Twee weken geleden kwamen tal van bewonersinitiatieven bijeenin debatcentrum New Metropolis vlakbij de Sloterplas om te vertellen hoe zij hun buurt schoon houden. Ik hoorde daar inspirerende verhalen (van ploggen tot terrasje prikken) die buurten verbinden en in alle opzichten mooier maken.

Als politiek speelden wij die avond een bijrol. Het enige dat deze bewoners willen, is een lokale overheid die meedenkt, meewerkt en ondersteunt. Natuurlijk kunnen we dat. Want samen gaan we erover. Altijd.

Jeroen Mirck zit sinds 2010 in de D66-fractie van Nieuw-West en schrijft columns over de lokale politiek van Amsterdam.


twee reacties op "Politieke column: #DaarGaanWeWelOver"

JohnN
-1-  JohnN:
Dit stuk is weer van een enthousiaste treurigheid: de commissie van het zwerfvuil. Hoe nederig moet een burger stadsdeel-betrokkene zich opstellen?
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Dit stuk (met het door John treffend opgeplakte predicaat "enthousiast treurig") doet me heel erg denken aan de legendarische 'chef lege dozen' die in mijn scholierentijd in vaste dienst werkzaam was bij één van de de plaatselijke supermarkten waar ik een vakantiebaantje had. Hij dacht -nee: wist zeker, en straalde dat ook met verve uit- dat hij een hoofdrol vervulde in het bedrijf. Het mooie was dat hij er voor betaald kreeg en er nog van kon leven ook... dat bestond toen nog.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.