Al tijdens de vorige termijn van het Amsterdamse stadsbestuur begon ik me gaandeweg af te vragen: is deze coalitie wel opgewassen tegen de sprinkhanenplaag van graaiers, profiteurs en speculanten die bezit heeft genomen van de stad? Feitelijk heeft men het onheil in het verleden heel onnozel over zichzelf afgeroepen door de stad sterk te promoten in het buitenland. En ook bij de huidige coalitie krijg ik nog niet de indruk dat men werkelijk greep heeft op de zaken. Integendeel, de boel loopt steeds verder uit de hand.
Speculanten
Is er wel sprake van een langetermijnvisie welke kant men uit wil met de stad? Woningen worden extreem onbetaalbaar (kopen en huren) en de sociale huur komt steeds verder in de verdrukking. Alleen de gegoede stand kan het zich nog permitteren binnen de ring te wonen. Gentrificatie is óók een vorm van verloedering als je het zo bekijkt.
AirBNB woekert als een kwaadaardig gezwel door de stad. Speculanten kopen aan de lopende band panden, knappen ze op en verkopen ze voor bedragen die alleen de rijken kunnen betalen. De nieuwste trend is om er ook nog eens een kelder onder te graven of er een verdieping op te plempen. Zo wordt het pand nog een ton meer waard.
Waarom krijgen ze daar überhaupt vergunning voor? Waarschijnlijk simpel: volgens mij heeft in een in het verleden een onnozele ambtenaar voor zoiets een keertje een vergunning afgegeven. Daarna kun je de andere aanvragen niet meer weigeren, anders heb je als gemeente meteen een proces aan je broek.
Dat krijg je als je bezuinigt op het ambtenarenbestand in tijden dat je juist extra mensen nodig hebt, als je stadsdeelraden en bestuurscommissie opheft die de ‘oren en ogen’ van de stad op wijkniveau waren.
Wellicht lopen we op de langere termijn het risico dat de mega-investeerders op de huizenmarkt elkáár opkopen en we aldus te maken krijgen met grote bedrijven die hele wijken bezitten. Dan ligt de werkelijke macht niet meer bij het stadsbestuur maar bij het kapitaal.
Time Out
Ik lees dat de ene helft van de ambtenaren graag meer toerisme wil en de andere helft de drukte wil indammen. Ik denk dat de laatstgenoemde club verstandiger is en gelijk heeft. Stel als stad eerst maar eens orde op zaken op al die gebieden waar het nu een puinhoop is: vakantieverhuur, toerisme, hotels, huisvesting voor lagere inkomens, huizenspeculatie, horeca, toeristenbussen, rondvaartboten, parkeerbeleid, verkeerscirculatie, milieu, uitstoot gevaarlijke stoffen, de verhouding met de brandweer, de handhaving, de wallen, het drugsbeleid, openbare dronkenschap, festivallisering, erfpacht en de zorg voor de geestelijk verwarde medemens.
Het zou het ’t beste zijn als we een time-out nemen, dat de stad voor tien jaar even een dooie boel wordt. Maar zo werkt dat niet. Helaas, de geest is uit de fles, dit is niet meer te stoppen. Waar blijven de bestuurders van het kaliber Jan Schaeffer?
drie reacties op "Een dooie boel, dat zou het beste zijn"
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_Zwetsl..