Politiek in Nieuw-West stond rond de raadsverkiezingen van 2010 nog synoniem voor de Partij van de Arbeid. Die partij was almachtig: in de politiek, in de ambtenarij, in consultancy, in besturen, in het maatschappelijk middenveld. Ook alle ‘onafhankelijke’ debatleiders die ik in de lokale politiek tegenkwam waren lid van de PvdA. Iedereen met een functie die ertoe deed was indertijd PvdA’er.
Het was zelfs zo erg dat stadsdeelvoorzitter Achmed Marcouch (later Kamerlid en burgemeester van Arnhem) op de nieuwjaarsborrel van Slotervaart werd toegezongen door een ambtelijk uitgenodigde rapper van nog geen veertien jaar oud: PvdA voor, PvdA na, PvdA was de beste van allemaal. Dat was niet zijn letterlijke tekst, maar die heb ik verdrongen. Wel was dit hoe het op me over kwam. Een gemeentelijke receptie die schaamteloos werd misbruikt voor partij-propaganda. Zo opereerde de almachtige PvdA in Nieuw-West.
Keiharde klap
Hoe anders is dat acht jaar later. De PvdA is weliswaar tot 21 maart 2018 cijfermatig de grootste partij van Nieuw-West (al heeft D66 evenveel zetels), maar gaat die dag de keiharde klap incasseren die het een jaar geleden ook landelijk al kreeg. In de Tweede Kamer kelderde de partij van 38 naar 9 zetels, een historische versplintering.
In Amsterdam daalde de PvdA in 2014 al van 15 naar 10 zetels, maar volgens peilingen zouden er nu wellicht niet meer dan vier zetels kunnen overblijven. Een ongekende ineenstorting. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud in Nieuw-West heeft al publiekelijk uitgesproken dat hij na de verkiezingen de politiek verlaat.
Spijtoptanten
Politiek in Nieuw-West staat al lang niet meer synoniem voor de Partij van de Arbeid. De vraag is nu vooral hoe groot nieuwkomer DENK in dit stadsdeel gaat worden. Bij de landelijke verkiezingen vorig jaar werd deze partij van PvdA-spijtoptanten Kuzu en Oztürk veruit de grootste van Nieuw-West.
De vraag is hoeveel zetels die lokale winst van DENK gaat opleveren in de gemeenteraad. Daar worden immers alle belangrijke beslissingen genomen, ook over een stadsdeel als Nieuw-West.
De verkiezingen gaan dan ook niet primair over de entree van DENK (en FvD) of de ineenstorting van de PvdA, maar over wie de grootste partij wordt van Amsterdam. Zestig jaar lang was dat de PvdA, tot 2014. De tijden zijn veranderd. Ditmaal gaat de strijd om de macht tussen D66 en GroenLinks. Wie had dat in 2010 durven voorspellen?
Foto: Politiek debat in Nieuw-West in 2010.
Jeroen Mirck schreef het eerste deel van dit verhaal voor het lokale Boekenweek-geschenk ‘Nieuw-West Side Stories’, dat vrijdag is gepresenteerd in de Osdorpse boekwinkel Meck & Holt.
Reageer op "De ineenstorting van de PvdA"