Home > > Een Chinees Hotel op de Geldersekade: een brug te ver?

Een Chinees Hotel op de Geldersekade: een brug te ver?

Geldersekade

De pakhuizen langs de Gelderskade zijn niet het mooiste stukje van de oude binnenstad. Na decennia te hebben gediend als magazijn kwamen er pop-up stores, massagesalons en galeries. Inmiddels staan de pakhuizen, en de panden erachter, leeg. Het zijn een beetje de rotte kiezen van de buurt die hard toe zijn aan een stevige wortelkanaalbehandeling. Helaas besloot de rechter de stekker uit de behandeling te halen. Wat nu?

In 2010 werd een plan gepresenteerd voor het Geldersekade Hotel, een viersterrenhotel met functies die aansluiten op Chinatown. Het moest onderdak bieden aan een Chinees cultureel centrum, een restaurant, een spa voor de Aziatische markt en ateliers voor Aziatische kunstenaars.

Chinees Hotel

Het hotel werd een gezamenlijk initiatief van buurtondernemer Kin Ping Dun en de NV Zeedijk. Meerdere gebouwen zouden gerenoveerd worden. Het hotel zou de Zeedijk met de Geldersekade verbinden via de Elleboogsteeg. De Elleboogsteeg zou een goede verlichting krijgen en weer toegankelijk worden. Een deel van de aan de Geldersekade liggende gebouwen zouden hun oude gevels terug krijgen. Het project viel onder het beleid van het coalitieproject 1012. Het doel van Project 1012 is het terugdringen van de criminaliteit in het Wallengebied en het geven van een nieuwe economische impuls aan dit gebied.

Ton Boon, woordvoerder van het stadsdeel Centrum stelde in Het Parool: ‘Wij zijn erg enthousiast over dit plan. Het is ons duidelijk dat Chinatown een boost kan gebruiken, en dit plan is daar perfect voor. Het stimuleert de economische en culturele ontwikkeling van deze buurt’. Alle seinen stonden op groen voor een aansprekend project. De ontwikkelaar ging actief met de buurt aan de slag om ze te infomeren over de plannen voor het hotel. Tot zover ging alles goed.

Bezwaren

In 2014 kwam een groep bewoners in opstand tegen de plannen. Zij maakten bezwaar tegen de komst van het hotel op het smalle deel van de Geldersekade. De bewoners dit deel van de Geldersekade behouden blijft voor wonen: Zij willen niet nóg meer rolkoffers in de straat, niet nòg meer toeristenverkeer op onze kade, niet nóg meer overlast van alles wat met een dergelijk groothotel gepaard zal gaan, zoals taxi’s, touringcars, (huur)fietsen, leveranciers, vuilcontainers, etc. Dat de panden er nu lelijk uitzien is voor de buren geen reden om er maar een hotel te vestigen met alle bijkomende overlast. De gevels zouden ook kunnen worden opgeknapt indien de panden een andere bestemming kregen.   

Een groep bewoners heeft eerst via zienswijzen geprobeerd hun zorgen naar voren te brengen. Zonder resultaat. Het stadsdeel Centrum verstrekte de omgevingsvergunning en ging daarmee volkomen voorbij aan de zorgen en bezwaren. De bewoners besloten daarop naar de rechter te stappen en juridisch alles uit de kast te halen om de plannen te stoppen.

Hotelstop

De Rechtbank besloot in mei 2016 de groep bewoners op enkele punten gelijk te geven. De door de gemeente verleende omgevingsvergunning is in strijd met de 'hotelstop'. Daarnaast ging het in de vergunning om een hotel met 63 kamers, maar in uiteindelijke plannen werd gesproken over 84 kamers. Volgens de rechter is dat substantieel meer dan waar de omwonenden van mochten uitgaan. Bovendien heeft de gemeente niet voldoende kunnen motiveren waarom de vergunning toch is verleend en waarom het woon- en leefklimaat van de omwonenden niet wordt aangetast door dit hotel.
Dat is een ferme tik op de vingers van de gemeente. En, het is waardevolle jurisprudentie voor andere Amsterdammers die de vele hotelplannen willen stoppen.

Hoe nu verder?

De grote vraag is hoe het nu verder gaat. Met het aanpassen van de plannen terug naar 63 kamers is het Chinese hotel mogelijk niet levensvatbaar. Kin Ping Dun noemt het een tegenslag voor het project. Er zal onderzocht moeten worden hoe het besluit van de Rechtbank tot stand heeft kunnen komen en welke gevolgen dat voor het project heeft.

Als de ontwikkelaar de handdoek in de ring gooit, blijft de buurt nog jarenlang met dat verloederde stuk Geldersekade zitten. Realistische alternatieven zijn er niet. Het lijkt er sterk op dat dit ‘dossier’ enkel maar verliezers gaat kennen; de omwonenden, de buurt en de ontwikkelaar.

Waarom heeft het stadsdeel destijds de terechte zienswijze van die bewoners naast zich neergelegd? De Rechtbank geeft hen nu gelijk. Waarom is niet meer overleg met omwonenden geweest over mogelijke oplossingen? Waarom is er niet geluisterd naar hun motieven? Nu restte de bewoners, die het niet helemaal eens waren met de plannen, niets anders dan juridisch al het mogelijk in het geweer brengen. Dan rest de rechter ook niets anders dan zo’n onbevredigend ‘Salomon’s oordeel’. Dat is jammer.


Reageer op "Een Chinees Hotel op de Geldersekade: een brug te ver?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.