Home > > "Als een Amsterdammer niet klaagt ga ik me zorgen maken"

"Als een Amsterdammer niet klaagt ga ik me zorgen maken"

Eberhard van der Laan - Foto: Wikipedia

Een van de dingen die als idee geopperd worden om de drukte in de stad weer een beetje onder controle te krijgen is het spreiden van de drukte door de hele stad. Meer hotels in de buitenwijken. Meer festivals in de buitenwijken. Meer bezienswaardigheden in de buitenwijken. Zo is er een hele rij voorstellen om het centrum van Amsterdam te ontzien en al die toeristen ergens anders heen te krijgen. Het centrum is zo een beetje vastgelopen. Ik kom niet vaak meer in het centrum en helemaal de omgeving van het Centraal Station probeer ik in ieder geval op zaterdag te vermijden. Afgelopen zaterdag heb ik gelopen van de Baarsjes naar de OBA aan de Oosterdokskade. Ik wilde daarheen om een paar gedichten voor te dragen bij het open podium van de OBA (het was al voor de 148ste keer trouwens).

Onbegonnen werk
Een normale Amsterdammer, zoals ik, vermijd het centrum liever in het weekend.  Ik ben al jaren niet in de Kalverstraat geweest of op de Nieuwendijk. De Dam kom ik ook liever niet. Als ik er al langs moet loop ik zo snel mogelijk door. Om dan snel over de opgeknapte toegangsloper van de stad, het Damrak natuurlijk, ergens anders heen te gaan. Zoals in dit geval richting de OBA. Maar door de drukte is het bijna onbegonnen werk. Grote stromen mensen schuiven in dikke rijen over de stoepen. Ze wijken voor niets uit, ze doen geen stap opzij en gaan gestaag in de richting van het bordje van de gids die ergens voorop loopt. Het is niet een massa van tientallen maar misschien wel van honderden groepen. Bij de Prins Hendrikkade is het een bijna ondoordringbare muur van mensen waar je je langs moet wurmen.

Is er trouwens nou nooit iemand van de gemeente of van een bouwbedrijf oop het idee gekomen om al die autowegen daar onder de grond te brengen? Waardoor je bij het Centraal Station een echt magistraal plein had gehad zonder last van gemotoriseerd verkeer?

Mensenmassa
Ik ben bij de OBA geweest dat was erg leuk, daarna ben ik terug gelopen naar huis via de Nieuwmarkt, Damstraat, Rokin, Spui, drie van de negenstraatjes, de Looiersgracht. De Elandsgracht en de Kinkerstraat. Van de OBA tot de Kinkerstraat was het een grote massa van mensen. Pas in de Kinkerstraat, toch ook niet een van de rustigste straten van de stad, werd het wat stiller. Ik was blij dat ik thuis was. Vergeet de Ardennen als u een survivaltocht o.i.d. wil doen. Nee, ga op zaterdagmiddag het centrum van Amsterdam in. Misschien ook leuk als nieuw evenement voor de toeristen. Maar goed de lijst met overlast is natuurlijk eindeloos. 

Zorgen en zeiken
Ik weet dat iedereen die iets zegt of schrijft over de drukte in de stad gelijk als een klager, een zeikerd of een ouwe lul wordt weggezet, die in het vriendelijkste geval aangeraden word de stad te verlaten en in het iets minder vriendelijke geval de kanker o.i.d. kan krijgen. Maar ik wil mijn mond er toch niet over houden. Ook om burgemeester Van der Laan niet teleur te stellen, die pas nog zei tegen een vrolijke groep festivaldirecteuren, die alle mensen die in Amsterdam wonen en werken eigenlijk maar vervelende mensen vinden en waar meneer Van der Laan de laatste tijd zijn oren wel erg naar laat hangen, "Als Amsterdammers niet meer klagen dan ga ik me pas zorgen maken". 

Opgegeven
Ik maak me ook zorgen. Mijn grote zorg is dat die spreiding van al dat gedoe over de hele stad plaats gaat vinden. De binnenstad heb ik eigenlijk al lang geleden opgegeven. Maar ik ben toch nog wel erg blij dat er toch nog stukken van de stad zijn waar het een beetje rustiger is. Laten we hopen dat dat ook zo blijft. Ik kom er vast nog op terug.


vier reacties op ""Als een Amsterdammer niet klaagt ga ik me zorgen maken""

anti-virus
-1-  anti-virus:
Het is net een virus. Een paar oude mannen van een vereniging zeggen dat het te druk is en iedereen gaat ze na toeteren. Maar als je verder kijkt dan je neus lang is merk je dat het wel meevalt met de drukte.
Arnoud
-2-  Arnoud:
Nou, dat zijn niet slechts een paar oude heren van een vereniging. Het is inmiddels bevestigd door degelijk onderzoek. En als je dan toch verder wilt kijken dan je neus lang is, misschien moet je die neus dan ook na tien jaar weer eens buiten de deur steken, want inmiddels is er een flinke toeristenindustrie opgetuigd in deze stad opgetuigd.
JohnN
-3-  JohnN:
Ja, Prins Hendrikkade, Stationsplein, Damrak - dat vond ik tien jaar geleden ook al een ellende, maar in het kader van alle herprofileringen, verbouwingen etc. was het nog wel te verdragen met in het hoofd de gedachte: straks gaat het allemaal veel beter worden.
Ik ben het eens dat het inmiddels juist meer ergernis geeft. Dat komt door de teleurstelling, de hoop dat het ooit beter gaat worden is ontnomen. Alleen ondergrondse verkeersstromen voor en voorbij CS heb ik al heel lang als mogelijke toekomstvisie aangekaart. Dat kon toch gedaan worden meteen in aansluiting op de metrobouw-ellende? Dan waren we er in één lange operatie vanaf. Maar niet haalbaar, de kosten zouden de pan uitrijzen.
Intussen hebben we er (bijna) een NZlijn bij die veel meer dan een rigoureus centrum-verkeersplan zou hebben gekost. Het stadsbestuur hoopt dat de bezwaren verdwijnen zodra de NZ eenmaal rijdt, volgend jaar. Ik klaag niet maar vrees wel dat het centrum aan verstopping zal blijven lijden. Toch probeer ik te genieten en langs de lelijke dingen heen te kijken. Moet je ook doen, dan wordt het leven veel blijer!
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
Het zou mij niet verbazen als, wanneer de NZ-lijn straks gaat rijden, mensen vanuit de regio weer vaker de auto zullen gaan pakken bij een bezoek aan het centrum van Amsterdam. Tegen het toekomstige gedwongen overstapgedoe in het OV in Noord en Zuid is nu al veel weerstand. Het zou me dus niet verbazen als de (verkeers)druk op het centrum een nog groter probleem zal gaan worden in de komende decennia.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.