Home > > Een regenboog voor Nieuw-West

Een regenboog voor Nieuw-West

Vorige week reed ik voor het eerst over het nieuwe asfalt op de Osdorpse Meer en Vaart. Ter hoogte van het Osdorpplein blonken de nieuwe strepen op het zebrapad mij maagdelijk wit tegemoet en dat verbaasde me een beetje. Vorig jaar pleitte stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud namelijk nog voor de inrichting van een regenboogzebrapad in Nieuw-West. En volgens mij had dit een mooie gelegenheid geweest.

Regenboogzebrapaden verschenen in de afgelopen jaren onder andere in steden als Maastricht, Tilburg en Utrecht om aandacht vragen voor de acceptatie van Lesbo's, Homo's, Biseksuelen en Transgenders. Wat mij betreft heeft iedere bijdrage aan LHBT-emancipatie mijn onvoorwaardelijke zegen, met uitzondering voor de term LHBT dan. BOA's, ADHD'ers, BHV'ers en LVB'ers zijn ook nooit beter geworden van de labeling met een kille lettercombinatie, volgens mij schiet het ook niet op als we mensen met een andere geaardheid ineens een sticker met LHBT opplakken omdat het zo lekker verzamelt.

Boete doen
Maar goed, het zebrapad. Ik heb er zo mijn gedachten over. Allereerst is de keuze voor deze lokatie een prikkelende. Kijkend naar de bevolkingssamenstelling zal niet iedere bewoner hier de tolerantie met betrekking tot andersgeaarden met de paplepel hebben ingegoten gekregen. Daar hoort wat mij betreft geen waardeoordeel bij, maar wel de vaststelling dat de gedachte achter het regenboogpad vermoedelijk niet organisch in zal dalen. En dan nog, wat is die gedachte eigenlijk? Is het lopen over een regenboogzebrapad voldoende om boete te doen voor je schampere opmerkingen tegen de krijsnicht op je werk, de macrobiotische potten op het kinderdagverblijf of de piepende trafo in je lievelingskroeg? Dat lijkt me een al te gemakkelijke vorm van penitentie.

Ongetwijfeld zal er in Nieuw-West een groep mensen zijn die het idee van een regenboogzebrapad zullen begrijpen en appreciëren, de vraag is echter of dit de mensen zijn die daar een gekleurd zebrapad voor nodig hebben.

Rechtsgeldig?
Maar dan even een ander ding. Is een regenboogzebrapad wel rechtsgeldig? Nee dus. Voorheen experimenteerden veel gemeentes er op los met zebrapaden van schuine lijnen, bolletjes en blokken. Tegenwoordig heb je echter het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) waarin onder andere staat dat een zebrapad uit strepen bestaat, wit is en in speciale, tijdelijke situaties soms geel. Maar over meerkleurige zebrapaden wordt niet gesproken. Kortom: helaas-kippengaas, het regenboogpad is géén voetgangersoversteekplaats als bedoeld in het RVV en overstekende voetgangers hebben dus géén voorrang.

Dat lijkt een tamelijk rigide stellingname, tenslotte zijn er zat verkeersregels waarmee stelselmatig de hand wordt gelicht, denk maar aan het rijden door een oranje verkeerslicht of het voeren van niet goedgekeurde fietsverlichting. En in alle eerlijkheid, een zebrapad waarbij verder alles klopt, inclusief de verplichte borden, lijkt me niet ineens onherkenbaar omdat de strepen een ander kleurtje hebben. Helaas werkt dat niet zo, de vaststelling of iets wel of niet een oversteekplaats is heeft namelijk zulke vérstrekkende gevolgen dat er geen grijs gebied mogelijk is. Een erkende 'VOP' verandert een voetganger van loslopend wild in een geprivilegieerde verkeersdeelnemer en een eerzame automobilist in een ernstige overtreder. Op het moment dat het op aansprakelijkheid aankomt bepaalt het in de wet geregelde de uitkomst, niet onze coulance met betrekking tot een stukje goedbedoelde symboliek.

Inkeer
Terug naar het regenboogzebrapad. Dat ligt er uiteindelijk nog steeds niet. Misschien is onze stadsdeelvoorzitter tot inkeer gekomen, misschien was er geen politiek of maatschappelijk draagvlak aanwezig, misschien gewoon geen geld. Het zou een mooi moment zijn om nu alsnog te kiezen voor een mooi regenboogpad over het Osdorpplein, niet over de rijbaan maar over het voetgangersgebied. Dat levert geen verkeersvraagstukken op en geeft het winkelende publiek meer gelegenheid om er over na te denken, dan tijdens een kort sprintje richting lijn 17. En mocht het regenboogzebrapad er alsnog komen, dan steek ik voortaan wel 50 meter verder over. Loslopend wild misschien, maar je weet wel waar je aan toe bent.


drie reacties op "Een regenboog voor Nieuw-West"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Los van de rechtsgeldigheid van een regenboogkleurige voetgangersoversteekplaats vind ik het idee nogal geforceerd aandoen. Bovendien mag de regenboog niet geclaimd worden door welke groep dan ook. Niks tegen LHBT-ers, maar de regenboog is van iedereen.
JohnN
-2-  JohnN:
O.a. ook van Greenpeace.
Jeroen Mirck
Goed dat je dit aankaart, Yvette Smith. Je vat de politieke discussie mooi samen. Het was eind vorig jaar de bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West die dit regenboog-zebrapad bepleitte. Als D66-woordvoerder (homo)emancipatie heb ik dit plan gesteund. Natuurlijk is de plek pikant, maar juist daarom is een LHBT-statement nuttig. In de Regulierdwarsstraat, temidden van de homokroegen, zou het preken voor eigen parochie zijn. Daarom vind ik het een mooi plan. En die verkeersregels: daar moet je als politiek een oplossing voor vinden, in plaats van je te verschuilen achter die regels.

Van VVD-zijde kreeg ik het verwijt dat dit symboolpolitiek is, maar aandacht vragen voor onderbelichte misstanden is altijd een vorm van symboolpolitiek. Tegelijk moet er nog veel meer gebeuren, maar dat doet de lokale politiek ook, zeker in Nieuw-West. Jouw column vestigt wederom de aandacht op dit onderwerp. Terecht, want homo's kunnen nog altijd niet 100% zichzelf zijn in Amsterdam.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.