Home > > Fietsenrek

Fietsenrek

Rob Zwetsloot

Ouderwets zijn. Daar is niks mis mee. Ik ben ouderwets en dat wou ik graag zou houden.
Mij zul je niet starend op een van die moderne telefoons als een zombie mensen omver zien lopen of slingerend op de fiets mijn leven riskeren. 
De beste verhalen hoor ik nog steeds het liefste als ik met een paar jongens van de gestampte pot gezellig een kop koffie drink. Of een biertje. Of een glaasje wijn. Een glaasje rechtop en neer. Een ouwe klare. Een pikketanussie. Of ander spraakwater. Proost.
Zo hoorde ik laatst een leuke roddel. Een verhaal waarin andermaal de verloedering van de samenleving bleek. De slappe knieën van de politici. En de minachting voor de gewone Henk en Ingrid, de man en vrouw in de straat.

Het speelde in de Watergraafsmeer, een buurt die steeds meer overheerst wordt door oesters etende, champagne drinkende en op bakfietsen rijdende nouveau riche types met een verregaande en vaak stuitende arrogantie.
Hoofdpersoon was een Bekende Nederlander. Een persoon die gezegend schijnt te zijn met een niets- en niemand ontziend karakter. Die gelijk na het betrekken van een woning in deze yuppenwijk via contacten met lokale politici ervoor zorgde dat er voor de deur van die woning een fietsenrek werd weggehaald. Stond in de weg bij het instappen in de auto. Protesten van de buurt werden genegeerd. Alternatieven van tafel geveegd. Terwijl dit fietsenrek een cruciale rol speelde in de buurt. Als ontmoetingspunt. Als dorpspomp. Als architectonisch ijkpunt. Voor de sociale cohesie. Voor de participatiesamenleving. Of gewoon om je fiets in te zetten.

De hele buurt geschoffeerd dankzij het ego van een Bekende Nederlander. Met dank aan de daadkracht van het lokaal bestuur.
Een heel dossier is er over deze heikele kwestie samengesteld door boze buurtbewoners.
"Stuur me maar toe" riep ik, tenslotte ben ik de Geliefde Leider van de Radicale Oppositie Partij, de ROB, en opkomen voor Jan met de Pet, de gewone man, is mijn tweede natuur.

Diezelfde middag ontving ik een e-mail met daarbij een heel dossier. Er was alleen een probleem. Dat kon ik op mijn computer niet lezen. Het apparaat gaf aan dat ik dan eerst een heel duur programma moest kopen en installeren. Terwijl ik een arme sloeber ben, die iedere cent moet omdraaien en continu balanceer op de rand van armoede en ondergang.

Vroeger was dat veel eenvoudiger. Dan kreeg je die papieren gewoon in de kroeg, per postduif, werden ze overhandigd in een donker hoekje van een parkeergarage of plofte er een envelop in je brievenbus.
Op deze manier wordt het mij onmogelijk gemaakt alle feiten uit deze onfrisse affaire aan het daglicht te brengen. En om zo maar ongefundeerd een Bekende Nederlander te gaan beschuldigen, daar ben ik te ouderwets voor. En dat ouderwets zijn, daar is helemaal niks mis mee en dat wou ik graag zo houden.

En nou ga ik gezellig koffie drinken ik met een paar jongens van de gestampte pot. Of een biertje. Of een glaasje wijn. Een glaasje rechtop en neer. Een ouwe klare.Een pikketanussie. Of een ander spraakwater. Proost.
Tismaar dat U dat weet.

Nadrukkelijk voorbehoud bij de rubriek Rook & Vuur

Wij horen wel eens wat. En anders verzinnen we het zelf wel. In elk geval gaat het over zaken die door de direct betrokkenen nooit openlijk worden toegegeven.
Want dan is Leiden in last. Of Amsterdam, in dit geval. Daarvoor is deze uiterst dubieuze rubriek. Voor geruchten, verdachtmakingen, vuige roddel en achterklap. Maar daarom soms niet minder waar. Want waar Rook is, is Vuur.

trefwoorden.

veertien reacties op "Fietsenrek"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Nu ben ik toch wel heel erg nieuwsgierig geworden naar "dat hele dure programma" om het door de heer Zwetsloot genoemde dossier te kunnen lezen. Of i.i.g. naar de extensie of het type van het bestand dat bij hem in de mailbijlage zat.
JohnN
-2-  JohnN:
Ik denk dat je het waarheidsgehalte van de babbeltjes van Rob iets te serieus inschat Milena ;-)
Suffie
-3-  Suffie:
Adobe reader is gewoon gratis...

Maar ja, alles voor 't effect.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Ik wilde niet meteen reageren, maar ook ik vroeg mij af welk duur programma hier de informatievoorziening in de weg staat. Volgens mij zijn er geen teksverwerkers te vinden die duurder zijn dan Microsoft Word. Maar de documenten daarvan (doc of docx) zijn gewoon leesbaar voor andere, dikwijls gratis tekstverwerkers. En anders weet Google docs er wel raad mee. Dus houd ons niet langer in spanning, stuur het desnoods door naar de redactie van Amsterdam Centraal. Want iedereen wil weten: wie is de Bekende Nederlander in kwestie?
JohnN
-5-  JohnN:
Gaan we dan fietsen voor zijn deur opstapelen?
Milena Tsareva
-6-  Milena Tsareva:
Gaat de heer Zwetsloot nog openheid van zaken geven over de door hem bedoelde dure software, dan wel de extensies der bestanden die hij zonder deze niet zou kunnen openen? Of heeft zijn computer soms ook problemen met het weergeven van reacties op internetpagina's?
Suffie
-7-  Suffie:
Het uitblijven van enige reactie is met name jammer omdat het hele stuk draait om de -inmiddels toch echt wel 'vermeend' te noemen- onmacht om toegezonden stukken te verifiëren. Een pakketje Word kost voor een slimme koper tegenwoordig nog geen twee tientjes, Open Office is gratis, net als -reeds genoemd- Adobe. Blijft over: de absolute onwil om iets meer moeite te doen dan de mond openen en hopen dat alles naar binnen komt waaien.

Overigens kudos voor de bouwer van het CMS van Amsterdam Centraal. Dit pakket is zelfs in staat om gebakken lucht weer te geven!
Arnoud
-8-  Arnoud:
Rob Zwetsloot laat weten: "Deze reactie plaats ik via de baas van deze site. Ik ben geschokt door het gebrek aan begrip bij die reaguurders voor een arme digibeet als ik. Ik ben te arm om allerlei programma's te gaan kopen, die voor ook nog mij te ingewikkeld zijn om te bedienen. Ik hoop op begrip van al deze linkse elitaire intellectuele yuppietypes voor de gewone man zoals ik. Niet iedereen is een whizz kid. Ik ben digibeet en daar ben ik trots op. Zolang het voor mij te moeilijk is om te reageren blijf ik af en toe een stukje sturen, al is het alleen maar om al die types te irriteren. "
Suffie
-9-  Suffie:
Nou, die heb ik dus echt niet aan zien komen...
Milena Tsareva
-10-  Milena Tsareva:
Dus meneer Zwetsloot is digibeet, maar heeft/ontvangt daarentegen wel e-mail en plaatst regelmatig schriftelijk geweeklaag en zelfs tenenkrommende video's op het internet. Hij heeft een grote mond over van alles en nog wat, niets deugt in zijn ogen, maar hij weigert blijkbaar mee te gaan in onontkoombare maatschappelijke ontwikkelingen die niets extra's hoeven te kosten en zonder welke men zichzelf hopeloos buitenspel zet, helemaal als dit nog een principiële keuze is ook. En dan zou het "te moeilijk zijn om hier te reageren". Als men hier kan lezen (en dat kan de "geschokte" heer Zwetsloot blijkbaar wel), hoe moeilijk is het dan om iets in het reactieveld te typen en op 'plaats reactie' te klikken? Niet te geloven dit...
JohnN
-11-  JohnN:
ahum... elitair... ahum... ik voel me niet aangesproken maar dat komt natuurlijk omdat ik elitair ben :-(
Arnoud
-12-  Arnoud:
En dan ook nog Milena -of all people- uitmaken voor 'links intellectueel yuppietype! ;-)
Milena Tsareva
-13-  Milena Tsareva:
Alleen het idee al...
JohnN
-14-  JohnN:
Nou weten we nog steeds niet voor welke deur in de Watergraafsmeer we fietsen moeten opstapelen. He, ik had er net zo'n zin in.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.