Home > > Bekoelde liefde

Bekoelde liefde

Banne - Foto: Yelp - Judith V.

Op de kop af drie jaar geleden schreef ik een jubelend stukje over mijn nieuwe onderkomen in Noord. Ik zou er nooit meer weggaan, zei ik. Noord was het he-le-maal voor mij, hallelujah en hieperdepiep! Nu piep ik wel anders.

Mijn liefde voor dit stukje woongenot is inmiddels bekoeld. Mijn appartement is nog steeds mooi, maar had ik al vermeld dat het in de Banne staat? Een buurt met potentie, zou je kunnen zeggen. Dacht ik ook.
Het wil hier maar niet leuk worden. Er wordt van alles aan stadsvernieuwing gedaan, en dat is goed. Maar voorzieningen zijn er niet. En die maken een buurt leuk, interessant en leefbaar.

Er is een (tikje deprimerend) winkelcentrum. Dat is het hart van de wijk, en dat is ook alles.
Geen terras, kroeg of een restaurant. Zelfs geen snackbar, Chinees of pizzeria meer. Wel is er een MacDonalds. En een avondwinkel die enkel kankerverwekkende artikelen verkoopt. Als vrouw kan je daar beter wegblijven, want de eigenaar praat alleen met mannen. 
Noord verandert, dat zie ik wel. Zelfs in De Banne verschijnen nu langzamerhand bakfietsouders. Meer dan een nette woning heeft deze buurt helaas niet te bieden. Of je dan de nieuwe stroom bewoners kunt binden, betwijfel ik.
Alle instellingen voor jolijt en vertier zitten aan de IJ-oevers. Dan zegt u wellicht: dan fiets je toch naar de IJ-oevers voor je vertier. Dat zou kunnen. Maar het zou heel fijn zijn als ik in mijn eigen buurt op een terras kan zitten. Net als in de rest van Amsterdam.
Noord lost zijn belofte niet in wat mij betreft. En omdat mijn liefde wegebt, groeit mijn ergernis. Over getunede auto’s (mijn hemel wat een herrie), zwerfvuil,  beton zover het oog reikt, en algehele ongezelligheid. De opgefokte gasten die staan te dealen, neuken (excusez le mot) in het portiek en de condooms die daar van getuigen: het verkloot een buurt. Hoe mooi de huizen, en hoe talrijk de plantsoenen ook zijn
Smoor op Noord? Klaar met Noord. En klaar voor een leven buiten de stad. Ik word oud geloof ik.

Foto: Banne - Judit V. op Yelp.


drie reacties op "Bekoelde liefde"

Cees van Vliet
-1-  Cees van Vliet:
Jammer voor degene die hier woont, maar als artikel vind ik het wel leuk. Weer's wat anders dan de juichverhalen over noord.
Zouden er nog meer buurten zijn die tegenvallen? Of eerst wel leuk waren en nu niet meer of steeds minder?
Lees graaag meer verhalen!
Maaike
-2-  Maaike:
Dank je wel Cees. Ik hoop natuurlijk dat De Banne ooit wel leuk wordt!
Kareltje
-3-  Kareltje:
Beste Maaike,

Jij bent abuis! Ik in me voorstellen dat na het eerste enthousiasme, zeg na 2 jaar, de Banne precies lijkt op een saaie Vinexwijk, maar dat is louter perceptie.
Want ik denk dat als straks de oude ankerplaats een lege woestenij is, waar ooit een winkelcentrum stond, daar komt straks vast een roestige zeecontainer, waar een zijkant is uitgezaagd en opengeklapt kan worden. 2 hipster er in, espresso apparaat et viola, jij kan hip koffie drinken met sojamelkschuim. Überhip joh! Heel erg Urban en groot stedelijk.
En de snackbareigenaar is geen sociale hork, maar een verrijking van jouw buurt. Het lijkt wel of hij niet met jou wil praten, maar eigenlijk wil hij je opvoeden. Gewoon een lap textiel kopen tot aan je enkels, 2 kijkgaten er in, moet jij eens opletten hoe de snackbar meneer met je praat! Maar niet te laat op straat, want dan horen vrouwen gewoon thuis te zijn, zoals het hoort volgens snackbar meneer.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.