Home > > Naar de hut op de hei

Naar de hut op de hei

Hut onder boom - Foto: Arnoud Hugo

Geachte burgemeester,

De dagelijks stroom berichten over de groeiende overlast die vele Amsterdammers ervaren is u genoegzaam bekend. Wij waren daarom positief gestemd uw verklaring te horen „De stad is van Amsterdammers”. Maar het beleid van uw wethouders steekt hier schril tegen af. Wethouder Choho typeert het als perceptie. Het beleid van wethouder Olongren is gericht op het verder aanjagen van toerisme, is voorstander van Airbnb en verklaart dat toeristen die er komen onderdeel worden van de buurt. Dat getuigt van een totaal onbegrip, want vele van die short-stay toeristen tonen weinig begrip voor de sociale cohesie van een buurt. Meer en meer Amsterdammers ervaren dat zij bitter weinig inspraak hebben wat er met hun stad gebeurt. Dat geldt bv bij forse infrastructurele ingrepen in hun buurt. Terwijl de gemeente zelf zegt dat bewoners hun buurt het beste kennen.

Ook wij maken ons zorgen over de afnemende leefbaarheid van de stad. Met name veroorzaakt door de groeiende stroom toeristen. Hoewel Centrum een hotelstop invoerde rijzen de nieuwe hotels als paddenstoelen uit de grond. De gemeente blijkt onmachtig de controle op Airbnb, short-stays, B&B etc. adequaat uit te voeren. Zo is bijvoorbeeld in het pand naast ons een short-stay gevestigd. Er is geen eigenaar/hoofdbewoner aanwezig (kennelijk niet vereist) dus buren hebben geen aanspreekpunt om hun klachten over overlast: harde muziek tot diep in de nacht; huisvuil buiten ophaaldagen op straat gegooid (waar is handhaving?) en een continue stroom rolkoffers. Medewerkers van de kliklijn die langskwamen informeerden ons dat de eigenaar een vergunning heeft en zij niets konden doen. Tenzij er sprake zou zijn dat meer dan vier personen per verdieping en korter dan zeven dagen per week er verblijven. En wij moesten dat maar controleren en overtredingen aan hen doorgeven. Bij overmatige overlast werd ons door de verantwoordelijke wethouder geadviseerd de politie te bellen. Dus, wijkagent gebeld en gemaild waarop wij geen enkele reactie ontvingen.

In Nederland hebben wij een zogenoemde representatieve democratie. Wij kiezen onze vertegenwoordigers en geven hen het vertrouwen het publiek belang te dienen. Voorbeelden te over dat de politiek hier vaak faalt. Het publiek belang kan en mag niet langer de exclusiviteit zijn van de overheid. Zeker niet in Amsterdam.
Ik volg momenteel de Raadsenquête verhoren: nuff said!

Het wordt tijd voor een deliberatieve (in plaats van representatieve) democratie. U prijst zich gelukkig dat het aantal inwoners stijgt. Maar die mensen weten nog niet wat hen mogelijk te wachten staat. En wat de uitstroom betreft zou een exit interview op z’n plaats zijn. Dat kan gegevens opleveren om wellicht uw aller beleid aan te passen.

Wij gaan verhuizen naar dat 'hutje op de hei' en wensen alle Amsterdammers van harte een leefbare stad.

Met vriendelijke groet,

Arie van Staveren


drie reacties op "Naar de hut op de hei"

Anoniem
-1-  Anoniem:
Arie van Staveren is een van de vele Amsterdammers die zich niet meer thuisvoelt in Amsterdam en zijn conclusies trekt. Het is een schandaal dat er autochtone Amsterdammers zoals Arie zijn die de stad zo ervaren en noodgedwongen moeten vertrekken. Bij anderen kan het ongenoegen helaas niet altijd vertaald worden in een vertrek. Vaak ook worden zij innerlijk verscheurd. Zij moeten hun geboorteplek opgeven vanwege overlast en slecht bestuur dat alleen oog heeft voor nieuwkomers, horeca en toerisme. Wethouders als Choho (die van "overlast is een perceptie") en Olongren ("asielzoekers kunnen start-ups beginnen") zijn buitenstaanders, hebben geen feeling met de stad, hebben geen visie en zijn niet op de hoogte van de geschiedenis van de stad. Zij disfunctioneren als bestuurders van een stad daar waar zij de gevoelens van de Amsterdammers niet begrijpen.
Ook ik denk aan een vertrek. Door gezins-, familie en werkomstandigheden, is dit nog niet mogelijk, maar het gaat er ook van komen. Ik wens Arie en alle Amsterdammers die in de verdrukking zijn gekomen veel sterkte.

Bericht van moderator: S.v.p. niet de nickname 'AmsterdamCentraal' gebruiken, want dat schept verwarring. En laten we eerlijk zijn: het is ook een beetje fantasieloos.
JohnN
-2-  JohnN:
Vlucht is een zwaktebod. Koester het goede en vecht voor de bescherming daarvan.
Waar zijn de Amsterdammers van vroeger die elke boom beklommen als dreigde dat die 'omgelegd' ging worden. Zitten die nu allemaal samen in Zaandam, Purmerend, Almere?
Ronald M.Offerman
Helaas ken ik er ook een paar die vertrekken. Erg jammer maar wel begrijpelijk.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.