Home > > Poëziefeest in de OBA

Poëziefeest in de OBA

Maandelijks is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een Open Podium voor schrijvers en dichters. Het eerste OBA Open Podium van dit jaar is eigenlijk ook een beetje het laatste van vorig jaar. Waarom? Omdat de OBA op 31 januari 2015 op feestelijke wijze de bundel ‘Van het Oosterdok 2014’ presenteerde.
In de bundel staan gedichten en korte prozateksten van 57 dichters en schrijvers die in 2014 hebben voorgedragen tijdens het OBA Open Podium. OBA-directeur Martin Berendse reikt de kersverse bundel uit aan gastdichter Ellen Deckwitz.

Gastdichter Ellen Deckwitz (l) en presentator Jos van Hest (r)

[Klik voor hele afbeelding]

Nadat Ellen Deckwitz een aantal gedichten heeft voorgedragen, is het woord aan Jos van Hest. Al meer dan tien jaar is hij de vaste presentator van het maandelijkse Open Podium. Hij vertelt over het Open Podium in 2014 en daarbij benoemt hij ook de Open Podium-dichters die in dat jaar zijn overleden: Sonja Meershoek, Leo Schatz en Jos Zuijderwijk.

Bij deze laatste dichter staat hij wat langer stil, omdat Jos Zuijderwijk vanaf het eerste begin in 2004 een vaste bezoeker was van het Open Podium. Van zijn laatste optreden van 20 december 2014 is ook een video gemaakt. Niemand kon toen bevroeden dat de energieke dichter vijf dagen later zou overlijden.

Op het grote scherm in het theater krijgen wij de video te zien. Wij zien de dichter het lied ‘Tous les garçons et les filles’ zingen, dat hij heeft omlijst met een gedicht over de vraag of liefde bestaat. De video wordt met zang begeleid door Gerda Posthumus. Mensen in het publiek die het lied kennen, zingen uit volle borst mee.

Het is een indrukwekkend eerbetoon aan wat Jos van Hest noemt “een kleurrijke dichter met een vol en bewogen geestesleven.”

Verschillende stijlen
Hierna is het de beurt aan de levende dichters. Van alle aanwezige schrijvers die in de bundel zijn opgenomen leest Jos van Hest een korte bio voor. Daarna komt de persoon in kwestie zelf aan de beurt.
Tijdens de middag blijkt er een grote variatie te bestaan in de achtergronden van de dichters en schrijvers. Er zijn zelfs drie voordrachten van mensen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is, maar die wel schrijven in deze taal.
Niet alleen de achtergrond van de schrijvers is gevarieerd, maar ook de thematiek van het werk dat zij produceren. Van het komische sonnet ‘De sonnettenschrijver’ van Geert Zomer en de muziek van Vivaldi bij ex-danser en choreograaf Conrad van de Weetering tot het dromerige surrealisme bij Johanna de Haan.

Dichter Conrad van de Weetering

[Klik voor hele afbeelding]

OBA Open Podium 2015
Ook in 2015 organiseert het OBA iedere laatste zaterdag van de maand een Open Podium. Het eerstvolgende Open Podium is op zaterdag 28 februari 2015 vanaf 15.00 uur tot 17.00. Het vindt plaats op de tweede verdieping van de centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade 143.
Lees uitgebreid verslag Presentatie bundel ‘Van het Oosterdok 2014


Reageer op "Poëziefeest in de OBA"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.