Home > > Dokter Zaspa

Dokter Zaspa

Een paar weken geleden was ik op de open dag van Greenpeace in Amsterdam. Er was muziek van gelegenheidsband 'The Rainbow Warriors' en er waren rondleidingen op de wereldberoemde Rainbow Warrior en het stukken minder beroemde actieschip 'Esperanza'. Er was ruim gelegenheid te spreken met bemanningsleden en één vrouw in het bijzonder maakte indruk op mij: de 36-jarige arts Ekatarina 'Katya' Zaspa, bemanningslid van de 'Arctic Sunrise'.

Ekaterina Zadja

Het publiek had geen toegang tot dat schip op de open dag. Niet omdat Greenpeace geheimen aan boord zou hebben maar omdat het nog aan een Russische ketting in Moermansk lag. De aanklacht was 'piraterij' maar bleek ongegrond. Toch werden het schip en haar bemanningsleden vastgehouden door de Russische overheid die er misschien niet zo blij mee is dat Greenpeace protesteert tegen het boren naar olie in Antarctica.

Toen ik dokter Zaspa sprak was zij net vrijgelaten en natuurlijk vroegen mensen haar het hemd van het lijf over haar gevangenschap. Doodkalm vertelde zij dat illegaal gearresteerd, geslagen, geïntimideerd en gevangen gezet worden gewoon bij haar werk hoort.

Het schip waar zij op dient, de Arctic Sunrise, kwam na maanden van juridisch en politiek gesteggel afgelopen zaterdag terug in Amsterdam. Gehavend en 'per ongeluk' ontdaan van onder meer navigatie-apparatuur maar volledig op eigen kracht. Het werd luid en emotioneel verwelkomd door niet alleen Greenpeace-activisten maar door enkele honderden mensen die de acties van Greenpeace een warm hart toedragen.

Arctic Sunrise

[Klik voor gehele afbeelding]


twee reacties op "Dokter Zaspa"

JohnN
-1-  JohnN:
Ja als je de feiten kent hoe de macht daar werkt, verbaas je je steeds meer hoe onbekommerd onze internationale sportorganisaties, nationale regering en koningshuis hun bevriende contacten selecteren. Aan de andere kant van de oceaan is het overigens niet veel anders. Met geld is alles te koop, als het heel veel is, is er niemand meer die ernaar vraagt hoe je er aan gekomen bent. Tijd voor een Verenigd Beschaafd Europa er tussenin? Moeten we natuurlijk wel oppassen dat daarin niet de Gomorra naar de macht grijpt...
Terrence
-2-  Terrence:
De reactie van de Nederlandse overheid sprak in mijn ogen boekdelen. Behalve een onderhandelaar stuurde men ook...een handelsdelegatie.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.