Home > > Het raadsel van de Van Boshuizenstraat

Het raadsel van de Van Boshuizenstraat

Van Boshuizenstraat

De Van Boshuizenstraat in Amsterdam Buitenveldert loopt tussen de Buitenveldertselaan en de Europaboulevard. Het is niet direct een bijzondere straat, niet druk, eigenlijk heel gewoontjes, bij het saaie af. Toch is er iets heel eigenaardigs en onverklaarbaars aan de hand: de Van Boshuizenstraat lijkt voorgetrokken te worden bij andere straten.

Wat is namelijk het geval? De Van Boshuizenstraat is slechts 1,4 km lang, maar men heeft het gepresteerd om binnen die betrekkelijk kleine afstand maar liefst 21 zebrapaden aan te leggen. Ja, ik heb ze geteld. Eénentwintig! Dat is gemiddeld om de 66 meter een zebrapad, zodat het niet veel scheelt of elke voordeur heeft z’n eigen oversteekplaats.

Welke straat in Amsterdam van ongeveer dezelfde lengte heeft zoveel zebrapaden? Zijn hier massa’s voetgangers die de straat moeten oversteken? Zijn er onder die voetgangers echt absurd bovengemiddeld veel kwetsbare verkeersdeelnemers zoals kinderen, blinden, lichamelijk gehandicapten en rollatorsenioren? Is de straat een beruchte 'black spot' waar wekelijks talloze ongelukkigen het leven laten?
Het antwoord is bij mijn weten in alle gevallen: nee!

De straat wordt nog eens extra beveiligd door verkeersdrempels en een display dat de snelheid meet:
'U rijdt 17km per uur'.
Logisch: sneller wordt lastig met die rottige drempels.

Kortom, de Van Boshuizenstraat lijkt mij de veiligste straat van Amsterdam. Het mankeert er nog maar aan dat bij elke zebra een verkeersregelaar staat.

Van Boshuizenstraat

[Klik voor gehele afbeelding]

Maar wat heeft de Van Boshuizenstraat dat andere straten niet hebben? Bij de herprofilering van mijn vroegere woonstraat in Slotervaart moest de buurt hemel, aarde en deelraad bewegen om één enkele zebra voor het bejaardenhuis te krijgen. Anders was het te lastig voor de bus. Door de Van Boshuizenstraat rijdt trouwens óók een bus.

Ik kan natuurlijk met Stadsdeel Zuid gaan bellen om te vragen waarom deze straat zo’n grote kudde zebra’s heeft. Maar ik ben een beetje bang dat dan de mystiek van deze situatie verloren gaat. Dat er een heel banale reden voor is, dat de verantwoordelijke wethouder bijvoorbeeld zegt:
"Mijn oude blinde moeder woont daar en die loopt af en toe zomaar de weg op."
Of: "We hadden een partij witte verf over en dus hebben we van de nood een deugd gemaakt."

Maar misschien is het gewoon omdat de naam Buitenveldert begint met de B van Bevoorrecht. Want in de zijstraten wonen aan de villa's te zien een heleboel zakken met geld.
In die hoek moeten we het zoeken denk ik…


zeven reacties op "Het raadsel van de Van Boshuizenstraat"

Suffie
-1-  Suffie:
Is er in die buurt niet een totale wildgroei aan allerlei scholen en tehuizen??
Arnoud
-2-  Arnoud:
Nee, er is wel een school en een kerk, maar dat tehuis is dacht ik al opgedoekt. Maar dan nog: in mijn oude buurt in Slotervaart zag je vele malen meer rollators en schoolkinderen dan hier. Dáár was pas sprake van totale wildgroei! ;-)
Suffie
-3-  Suffie:
Dan ben ik inderdaad bang dat de verklaring inderdaad in de door jou aangehaald hoek zit. Maar dat zal niemand verbazen...
wk
-4-  wk:
Laten we nou niet mopperen over een situatie waar het nou eens wèl veilig is. Waar je als voetganger op een zebra hoogstens làngzaam wordt aangereden in plaats van snel.
Is de oplossing niet gewoon: De doorgaande verbinding tussen de Buitenveldertselaan/Beneluxbaan en de Europaboulevard (het) tracé van de geplande autosnelweg A3). Wie vanaf de RAI rechtuit naar het zuiden naar Rotterdam op weg gaat wordt op de rotonde opgevangen en rechtsaf een woonbuurt in gestuurd. Met een rechte straat waar je zo snel mogelijk weer van af wilt.
Geven de straatnamen al niet de pretentie van doorgaande route aan? Die S109 = van Nijenrodeweg is breed aangelegd en heeft tenminste nog zijn stoplichten.
En de van Boshuizenstraat is gewoon de allerláátste doorgaande straat op Amsterdams grondgebied ...

Overigens: als fietser wil ik nog wel eens proberen de bruggetjes naar Amstelveen te gebruiken. Bij Reimersbeek en bij Nederhoven. Maar oh, wat is die route slecht aangegeven.
Arnoud
-5-  Arnoud:
@wk: Nou, het is beslist geen mopperen, het is gewoon verbazing. Officieel wordt verkeer van Europaboulevard naar Buitenveldertselaan en vice versa via de Van Nijenrodeweg geleid, dus daar zal het hem ook niet in zitten. Bovendien zijn er binnen Amsterdam genoeg straten te bedenken waar de drukte minstens evenveel zebra's rechtvaardigt, maar die ze toch niet hebben.
Wat is dat trouwens met die snelweg A3?
wk
-6-  wk:
@Arnoud: Had je je wel eens afgevraagd waarom we in Nederland wel een autosnelweg A1, A2, A4, A5, A6 enz. hebben maar geen A3? (Nou ja, er is een stukje autoweg N3 van Dordrecht-Zuid naar Sliedrecht/Papendrecht dat de A16 met de A15 verbindt).
In de versies van het Rijkswegenplan 1927 en 1958 stond de A3 nog. Het was het plan om Rotterdam en Amsterdam rechtstreeks met elkaar te verbinden via Gouda, Bodegraven, Uithoorn, Buitenveldert naar Amsterdam (Europaplein). De ligging van de A3 is precies in de goede volgorde tussen de A2 en de A4 in.
De plannen zijn uiteindelijk niet door gegaan vanwege de oliecrisis en het denken over een Groen Hart. Maar regelmatig komt nog het idee op over het verlengen van de A16 van Rotterdam-Terbregseplein naar Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. Ontlasten van de A4 en A13 dus.
Je kunt aan de planning van de wijk Buitenveldert (Eerste steen in 1958) zien dat er rekening gehouden is met deze autosnelweg. De dijklichamen liggen er hier en daar nóg. Kijk maar eens met een planologisch oog (of google earth) naar de route Meijslootpad - de Afslag - Burgemeester Boersweg - Oranjebaan - Marathonlaan - Olympiadelaan - Bankrasweg. En dan naar de Europaboulevard - Scheldeplein.
Zie: http://www.wegenwiki.nl/A3_(Nederland) en http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer..
Arnoud
-7-  Arnoud :
@wk: Ik ben je zeer erkentelijk voor deze uitgebreide uitleg! Ik ga het nalezen, want in Amstelveen zie ik diverse dijklichamen liggen waarvan ik me afvraag of ze er ooit nog vervelende dingen mee gaan doen. ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.