Home > > Slapende toeristen in de auto: mag de wielklem terug?

Slapende toeristen in de auto: mag de wielklem terug?

In de Nieuwmarkt, Lastage en Scheepvaarthuisbuurt komen geen extra verkeerspaaltjes om verkeersoverlast te verminderen. De nadelen voor de bereikbaarheid van woningen en de beschikbaarheid van parkeerplaatsen wegen niet op tegen de voordelen. In plaats daarvan gaat het stadsdeel vrachtwagens uit de buurt weren, in gesprek met de taxi-branche en extra handhaving en preventieve maatregelen inzetten om de vele toeristen die de nacht in hun auto doorbrengen uit de buurt te houden. 

Wethouder Herrema van verkeer heeft de wielklem enkele jaren geleden afgeschaft. Die zou te veel agressie oproepen en niet gastvrij zijn. Ik vraag me nu af of dat een verstandig idee was. Een leefbare stad is een stad zonder onnodig blik op straat, maar ook met ruimte voor bewoners met een auto in de buurt.

De hoge parkeertarieven, de afschrikwekkende werking van de wielklem en de strenge blik van de klemmende ambtenaar houden veel niet-betalers en autoslapers buiten de stad. Als je dan toch absoluut als bezoeker met de auto de stad in wilt, dan laat je het wel uit je hoofd om niet te betalen. De wielklem is een prima sanctie; direct en hard. Dat is een boete die je mogelijk ooit eens thuis krijgt niet. Zeker, niet als boetes in het buitenland nagenoeg niet te incasseren zijn.

Amsterdam moet gastvrij zijn. Er is zoveel moois te zien, te beleven en te delen. Maar, moeten we al die Italiaans en Franse toeristen, slapend in hun auto, pissend in de grachten en het weinige geld dat ze uitgeven besteden in Amsterdam soft drugsscène wel met open armen ontvangen? Of, moet Amsterdam juist gastvrij zijn voor de bezoekers die naar Amsterdam gaan, omdat ze van de sfeer en de cultuur houden en met respect onze schitterende stad bezoeken en beleven?

Verwen die toeristen en bezoekers met een echt gastvrije stad, die schoon en veilig is. De stadsbestuurders mogen mij nog eens uitleggen hoe gastvrijheid, nog meer auto’s en hostels-on-wheels in de binnenstad in dat plaatje passen. 

Ik hoop dat de wethouder de oude wielklemmen nog heeft bewaard. Van mij mogen ze terug. En, dan net als vroeg heel stil, muisstil, plaatsen op de auto's van die snurkende gasten. Die gezichten als ze dan eindelijk uit hun roes ontwaken, en de klem vinden, zijn stiekem onbetaalbaar, toch? Volgende keer de auto voor een tientje per nacht onder het ODE parkeren, een leuk hotel zoeken, of kamperen op Zeeburg.

p.s. een van mijn buren vond mij nog te lief. Die wist zich te herinneren hoe de Peugeotjes en Fiatjes, met de slapers er nog in, werden weggesleept... Tja, baas, bovenbaas.


vier reacties op "Slapende toeristen in de auto: mag de wielklem terug?"

Ramsterdam
-1-  Ramsterdam:
Helemaal met je verhaal eens.
Als je op een mooie zomerochtend door de Spuistraat loopt, zie je soms wel 10 Italiaanse of Franse auto's staan (zonder parkeerkaartje) Met beslagen ramen, en verse drollen en urine rond de auto. En niet te vergeten al die andere afval
Volgens een bonnenschrijver die ik heb gesproken, krijgen buitenlandse foutparkeerders pas na 10? parkeerbonnen een wielklem.

Gastvrij is leuk, maar we kunnen het ook overdrijven.

Ram
Arnoud
-2-  Arnoud:
Ik ben in het algemeen niet zo'n voorstander van de wielklem: het is een onsympathiek middel dat toch gevoelens oproept van 'blijf met je klauwen van mijn spullen af!'. Ik heb er vroeger één keer eentje gehad en dat was in mijn ogen nog ten onrechte ook, want de parkeermeter (een ouderwetse met zo'n pijltje) was defect. Maar na een wielklem kwam je vroeger terecht in het uiterst arrogante traject van vervelende lieden achter een loket met pantserglas die je boete inden en voor geen enkel argument gevoelig waren. Bezwaren werden standaard afgewezen. Machtsmisbruik door de overheid, zo voelde dat. Dan is het tegenwoordige systeem toch een stuk minder agressie-opwekkend.
Sigi
-3-  Sigi:
Nou was ik geen buitenlandse toerist maar ik heb vroeger ook wel in de auto overnacht na een nacht stappen, teveel op om terug te rijden en te weinig geld/geen zin om op zoek te gaan voor een hotel.

Je kunt beter pleiten voor meer openbare toiletten in Amsterdam - vinden de "nette" toeristen vast ook heel fijn, er heerst namelijk een groot gebrek, dan voor het weer invoeren van de wielklem.
JohnN
-4-  JohnN:
@Sigi: In de binnenstad? Wanneer was "vroeger" dan? Moedig hoor, of roekeloos?
Mijn enige ervaring was diep in het Schwarzwald, ik was te moe om nog verder te rijden naar een grote stad maar in alle dorpjes waar ik doorheen kwam was iedereen al om tien uur naar bed gegaan. Ik belde aan bij een politiepost... na lang wachten verscheen iemand. "of ze me helpen konden om aan een overnachtingsplek te komen?" "Nee, tenzij je genoegen neemt met de arrestantencel". Toen maar geparkeerd in een hoekje van het kerkplein... nooit meer wat mij betreft.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.