Home > > In de raad: Alles is politiek

In de raad: Alles is politiek

Voorzittershamer

Met de verkiezingen in aantocht verandert het politieke debat. Aan het Binnenhof, in de Stopera, maar ook op het stadsdeelkantoor Nieuw-West. Gaat een discussie over stoeptegels normaal alleen over stoeptegels, nu zijn stoeptegels ineens een symbool van onze participatiemaatschappij geworden. Volgens de PvdA zijn stoeptegels links, volgens de VVD zijn stoeptegels rechts. Dat niveau.

Die stoeptegels zijn natuurlijk een dichterlijke overdrijving, maar in essentie is dat wel wat er nu in elk politiek debat gebeurt. Werkelijk álles is politiek geworden. Dat werd goed duidelijk in de raadsvergadering van 29 januari, waar de deelraad van Nieuw-West steggelde over startnotities, participatie en de Nota Evenementenbeleid. Aangezien de verkiezingen voor de deur staan had bijna iedere fractie daarnaast ook nog mondelinge vragen ingediend en was er een record aantal insprekers. Zo vlak voor de stembusgang moet er immers nog even ‘gescoord’ worden.

Wat vooral opvalt is de hoge toon van het debat. Ineens is iedereen gespeeld verontwaardigd, ineens is een kleine opmerking symbolisch voor ‘de PvdA’, ‘de VVD’ of (sic) ‘de D66’. Toevalligerwijs zijn dat ook net de drie partijen die met elkaar strijden om de grootste partij van Amsterdam te worden. PvdA en D66 gaan nek aan nek, de VVD staat op achterstand en is ook nog eens wethouder Eric Wiebes kwijtgeraakt aan het kabinet Rutte-II.

Maar hoe verlopen die debatten dan nu in Nieuw-West? De VVD verwijt GroenLinks dat het geen kleur bekent. Eenmansfractie Jan Engel verwijt D66 dat het positiever over evenementen is dan zijn eigen partij Tulpen voor Amsterdam. De SP verwijt de PvdA dat haar grote linkse broer te rechts is. En de PvdA is op haar beurt weer kritisch op GroenLinks-wethouder Paulus de Wilt vanwege de verloederde sociale woningbouw – waarna De Wilt zijn coalitiepartner er fijntjes op wijst dat dit woningbeleid toch echt het resultaat is van jarenlang PvdA-bestuur. En zo gaat het maar door.

Tegenwoordig worden dit soort debatten ook gevoerd op Twitter. Daar is iedere politicus verontwaardigd over onrecht (of zijn concurrenten) en jubelend over zijn zelfgedraaide keutels. Iedereen herinnert zich de tweet van PvdA-brekebeen Pieter Hilhorst over zijn eigen optreden in de tram tegen een agressieve racist. Een nobele daad, maar er zelf over twitteren riekt toch echt naar eigenpijperij, aldus een briefschrijver in Het Parool.

Daags na dit voorval deed ook stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud een ‘Hilhorstje’: hij twitterde dat hij een Mickey Mouse-knuffel had gevonden en haalde daar prompt AT5 mee. Goedkope campagne-retoriek, riepen veel twitteraars in koor. Net als Hilhorst werd ook Baâdouds tweet geparodieerd met teksten als: “Met gevaar voor eigen leven redt PvdA’er Mickey Mouse!”

Geachte kiezer, prik door al dit soort toneelstukjes en borstklopperij heen en beoordeel ons gewoon op onze daden. Verkiezingen zijn geen Holland’s Got Talent, maar gaan daadwerkelijk over de toekomst van uw stad. Linksom, rechtsom of rechtdoorzee.

Als D66-deelraadslid doet Jeroen Mirck elke maand onder de titel ‘In de raad’ verslag van zijn ervaring in de lokale politiek.


drie reacties op "In de raad: Alles is politiek"

JohnN
-1-  JohnN:
Dat je er lol in hebt om in dat circus mee te draaien Jeroen, ik kan er niet bij. Overigens lijkt me "eigenpijperij" fysiek onmogelijk voor de gemiddelde politicus, daar moet je circus-slangenmensen voor hebben. :-)
Jeroen Mirck
Het klinkt misschien naïef, John, maar Ik doe dit uit idealisme. Met gezond verstand probeer ik de lokale overheid te behoeden voor kokervisie, egoprojectjes, domme fouten en het niet luisteren naar de bewoners. Voor zo ver dat lukt, want je moet altijd coalities en compromissen sluiten om voldoende steun te vergaren. Sowieso is het mooi om iets voor je buurt te kunnen doen.
Hoek
-3-  Hoek:
Goede instelling JM, veel raadsleden kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.