Home > > Enorme gewetensnood rond illegalen

Enorme gewetensnood rond illegalen

GroenLinks Dordrecht

Al geruime tijd word ik dwarsgezeten door een vreselijk dilemma: moet ik vóór of tegen de strafbaarstelling van illegaliteit zijn?
Ja, zulke ethische kwesties kunnen zomaar op je pad komen, blijkt nu. Negenennegentig procent van de Nederlandse bevolking heeft hier nooit over nagedacht, schat ik. Illegalen niet meegeteld.
Maar bij de PvdA zijn ze er al helemaal uit, zo blijkt uit het congres van afgelopen weekend. Ik heb nog nooit zoveel mensen collectief zien zitten kermen en handenwringen van gewetensnood.
Eigenlijk was ik verwonderd dat men binnen de PvdA ineens zoveel compassie had met de illegale medemens. Tot dit weekend nooit iets van gemerkt. Maar dat kan aan mij liggen.

In Amsterdam horen illegalen er zo'n beetje bij. Ik bedoel: ze horen er officieel natuurlijk níet bij, maar aan de andere kant ook weer wél. In Zuidoost schijnen er wel 15000 te zitten. En binnen de grachtengordel tel je niet mee als je geen Braziliaanse schoonmaakster hebt. Want er verblijft hier een ruim contingent (illegale) Braziliaanse schoonmaaksters dat een bijdrage levert aan onze schaduweconomie. Ze worden speciaal geïmporteerd door een of ander marginaal kerkgenootschapje, heb ik vernomen.
Terwijl ik dit allemaal opschrijf realiseer me ineens waardoor zoveel PvdA-ers tegen de strafbaarstelling van illegaliteit zijn. Ze willen geen conflict met hun schoonmaakster.

Illegaliteit is een kwestie die hoort bij de moderne Westerse samenleving. Wij hebben het nu eenmaal beter dan de rest van de wereld en dat heeft een aanzuigende werking. Geef ze ongelijk. Mensen van duizenden kilometers ver weg kunnen soms niet eens lezen en schrijven, maar weten wél waar Nederland ligt.

De realiteit is dat de gemiddelde Nederlander al die 'gelukzoekers' het liefst buiten de deur houdt. En alles wat daaraan bijdraagt is prima, ook strafbaarstelling van illegaliteit. En eigenlijk is dat net zo'n menselijke reactie als de drang van de vreemdelingen uit arme landen om hier naartoe te komen.

Laten we dus niet hypocriet doen en pretenderen dat we zo vreselijk begaan zijn met het lot van de illegaal in Nederland. Het liefst houden we het probleem een beetje uit het zicht. Gewoon doorgaan zoals altijd, een oogje toeknijpen, een beetje gedogen, hier en daar wat profiteren en lozen waar het kan.
Dat is Nederland.

Intussen is ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik tegen de strafbaarstelling van illegaliteit van Braziliaanse schoonmaaksters moet zijn. Uit welbegrepen eigenbelang.


twee reacties op "Enorme gewetensnood rond illegalen"

Suffie
-1-  Suffie:
Een verbod op illegaliteit, het klinkt al paradoxaal....! Bovendien helpt het geen sier, hooguit geeft het de mogelijkheid om illegalen eerst een paar maanden op te sluiten en ze dan pas het land uit te zetten. Bijzonder wetsvoorstel als je bedenkt dat we juist bezig zijn om gevangenissen te sluiten....!

Ik zou er eerder voor kiezen om procedures te verkorten en bepaalde vreemdelingen eerder uitzetbaar te maken. Nu hebben we te maken met mensen die al zolang bezig zijn om een legale status te verkrijgen dat je het na de definitieve afwijzing nauwelijks meer kunt maken om ze het land uit te zetten, bijvoorbeeld om zijzelf of hun kinderen volledig verhollandst zijn. Doe dat sneller, dan weten mensen waar ze aan toe zijn.

Dan nog het eeuwige gehannes met criminele vreemdelingen. Volgens mij zit er meer winst in de aanpak van deze categorie dan in het criminaliseren van "echte" illegalen. Vreemdeling en lopen jatten, stelen of meppen? Daar is het gat van de deur, verblijfstatus of niet.
JohnN
-2-  JohnN:
Natuurlijk Suffie, het is louter spierballentaal om Opstelten en Teeven en daarmee kabinet Rutte in het zadel te houden, liefst voorbij volgende verkiezingen. We hebben heel wat over om Rutte zijn karwei (? de 3 procents doctrine ?) te laten afmaken. Zelfs Weekers mag rustig nog een tijdje doorgaan met exporteren van toeslagen.
Het zijn dan ook geen spierballen maar luchtballen.
Wat criminaliteit-toerisme betreft heb je wel een punt, maar daar ligt de aanpak heel wat moeilijker omdat het veelal mensen zijn die zich vrijelijk kunnen bewegen binnen het Schengen-akkoord gebied. Dat zijn net strontvliegen, je slaat ze weg en ze zitten zo weer op je huid. Maar zolang alleen de burger op straat daar last van heeft en het kabinet niet, kunnen ze daar gewoon doen alsof het niet bestaat.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.