Home > > Autobranden op Allebéplein ondanks camera's

Autobranden op Allebéplein ondanks camera's

Bureau Allebéplein in Nieuw-West

Voor de derde keer in ruim een jaar tijd is een politiewagen uitgebrand bij het politiebureau aan het August Allebéplein. De D66-fractie in Nieuw-West neemt deze kwestie hoog op en heeft kritische vragen gesteld in de commissievergadering van 6 maart. “Dit kan zo niet langer”, zo zeg ik vandaag als woordvoerder veiligheid op D66nieuwwest.nl. “In een tijd dat politie al te kampen heeft met steeds minder respect voor hun autoriteit moeten dit soort incidenten ten koste van alles een halt worden toegeroepen en de daders worden gepakt.”

Na eerdere autobranden in december 2011 en mei 2012 was het op 26 februari opnieuw raak op het Allebéplein en wederom betrof het een politiebusje. Bij de vorige twee branden was duidelijk sprake van ingeslagen ruiten, bij het eerste incident beschikte de politie zelfs over camerabeelden van twee daders op een scooter.

Onze fractie vindt het verbijsterend dat deze autobranden van politievoertuigen drie keer kort na elkaar hebben kunnen plaatsvinden, nota bene vlakbij een politiekantoor. Op onze commissievragen over de laatste stand van zaken omtrent de nieuwe autobrand kwam geen antwoord. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud, tevens portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid, kan ‘in het kader van het onderzoek’ niets zeggen.

D66 stelde woensdag ook vragen over het cameratoezicht op het Allebéplein. We vragen ons als fractie namelijk af hoe het kan dat autobranden tot drie keer toe worden gemist en niet direct wordt opgelost op een plein waar flexibele camera’s hangen. Ook daar had Baâdoud geen antwoord op.

Wel ging de portefeuillehouder in op de D66-vragen over de financiële strop van 350.000 euro die stadsdeel Noord moest incasseren vanwege het niet kunnen uitlezen van beveiligingscamera’s. Volgens Baâdoud heeft Nieuw-West niet dezelfde problemen als Noord. Hij kon echter niet bevestigen of de brandstichters van het Allebéplein op camera zijn vastgelegd.

Bureau Allebéplein in Nieuw-West

Jeroen Mirck is journalist en deelkraadslid voor D66 in Nieuw-West.


25 reacties op "Autobranden op Allebéplein ondanks camera's"

Suffie
-1-  Suffie:
Bij het ophangen van camera's wordt vaak één aspect enigszins onderbelicht: er worden geen goede afspraken gemaakt met de mensen die er mee worden opgenomen om geen dassen, bivakmutsen, sjaaltjes of andere gezichtsbedekkers te dragen zodat ze wel goed herkenbaar op schijf komen. Ja, zo heb je er natuurlijk nog niets aan....
Edwin
-2-  Edwin:
Wat ik opvallend vind, is dat vermoedelijk na, maar mogelijk vlak voor dit incident de camera's op het plein zelf verdwenen zijn. Aangezien de stoep nog open ligt, kan het zijn dat ze vervangen worden, maar gezien het feit dat de al jaren geleden verwijderde telefooncel ook nog steeds "braak" ligt, geeft me weinig hoop.
Theo
-3-  Theo:
Dit kan zo niet langer, genoeg is genoeg, dit land is het zat, de maat is vol, het is vijf voor twaalf, iemand zou er iets aan moeten doen, glas, plas, was. Excuseer mijn cynisme maar ik heb deze woorden het afgelopen decennium iets te vaak gehoord.
Ik begin te vermoeden dat dit soort incidenten gewoon onuitroeibaar verbonden zijn met de multiculturele samenleving.
Jeroen Mirck
@Theo: Ik begrijp je cynisme, maar het blijft belangrijk er aandacht voor te vragen. Er bestaat geen wereld zonder criminaliteit, maar dat betekent nog niet dat we ons niet moeten inzetten om criminaliteit aan te pakken.

@Edwin, Suffie: Mij is niet bekend of de camera's weg zijn op het Allebéplein. Sterker nog: Baadoud erkende de aanwezigheid van camera's. Ik maak binnenkort een ronde door het gebied met de buurtregisseur van het politieteam Overtoomse Veld, dus kan ik hier straks alles vertellen over de actuele situatie rond het AA-plein.
Edwin
-5-  Edwin:
@Jeroen; ik ben erg benieuwd! Probleem blijft overigens wel dat die camera's op het plein zelf hangen (hingen). Aan de zijde van de ingang van het bureau (waar de auto's staan -- aan de Postjesweg dus) heb je daar dus helemaal niks aan. Voor zover ik weet zijn de enige camera's aan die kant die, die aan het bureau zelf hangen.
Suffie
-6-  Suffie:
Ik ga er van uit dat die camera's er gewoon hangen, de buurt heeft iets te veel verleden om ze daar weg te halen. Wat ik wel merk is dat cameratoezicht als een soort wondermiddel wordt gezien. Bij het eerdere stuk op AC over de brandstichting, maar ook elders reageren mensen geschokt dat dit heeft kunnen gebeuren terwijl er toch camera's hangen. Camera's voorkomen echter niets als de daders van dit soort delicten het gevoel hebben dat ze zich voldoende beschermd hebben tegen herkenning. Zorgen dat je geen opvallende kleding draagt, capuchon goed over je hoofd trekken en twee straten verderop van kleding wisselen met je maatje, en je komt een heel eind. Een goedwerkend camerasysteem is een fijn hulpmiddel, maar niet de onfeilbare oplossing voor criminaliteit in de openbare ruimte.
Arnoud
-7-  Arnoud:
Tja, dan rest niets anders dan bodyscanners van Schiphol weer van stal te halen. Kun je in elk geval zien of de daders besneden zijn. Of is daar de resolutie van die dingen niet hoog genoeg voor? ;-)
Suffie
-8-  Suffie:
@Arnoud: ik denk dat de selectie op dit soort criteria in deze buurt onvoldoende onderscheidend vermogen oplevert.... ;-)
Theo
-9-  Theo:
Deze volkstraditie van brandstichting op het Ali B plein stamt trouwens al uit 2007:
http://www.dumpert.nl/mediabase/29336/18..
Theo
-10-  Theo:
Hé, op de website van geenstijl gaat het collectief geheugen blijkbaar ook verder terug dan december 2011...
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/201..
Jeroen Mirck
-11-  Jeroen Mirck:
@Theo: Ik heb het stuk op GeenStijl gezien. Het punt is juist dat die brandstichtingen zich jarenlang niet hebben voorgedaan, maar nu weer terug zijn van weg geweest. In hun hart is de GS-redactie het natuurlijk roerend met me eens dat ik hier raadsvragen over stel.
Edwin
-12-  Edwin:
@Suffie; Dat ze nu weg zijn is 100% zeker. De palen hebben er een tijdje (zonder camera's) nog gestaan, maar die zijn nu ook weg. Het is echter zeer wel mogelijk dat ze geupgrade worden en er in de loop van de week weer staan.
JohnN
-13-  JohnN:
Nou dacht ik dat we dit item met ca 40 reacties bij "een brief van de politie" al uitputtend behandeld hadden. We weten hoe Milena en Theo erover denken, van de rest is de meerderheid toch wel van mening dat de politie er als een terrier bovenop zou moeten zitten in plaats van als een chihuahua. Ik wacht nu op arrestatieberichten of de vierde autobrand. Dan weten we hoe de ordehandhaving in Nieuw West erbij staat, daar is dan weinig onderzoek voor nodig.
Nog een nieuw grimgrapje Suffie?
Suffie
-14-  Suffie:
Je hebt duidelijk geen verstand van honden, John. Chihuahua's zijn béésten...
Suffie
-15-  Suffie:
Edwin, wellicht zijn ze van het plein zelf weggehaald. Ik geloof ook niet dat dáár nu de meest gruwelijke dingen gebeurde. In de buurt zullen ze nog steeds hangen, ga ik van uit.
JohnN
-16-  JohnN:
Nou, Suffie, ik vond voor een Amsterdamse agent het metafoor "pitbull" wel wat overdreven dus dacht een "terrier" zou al een aardige upgrade zijn. Chihuahua's zijn schatjes, Marilyn Monroe kreeg er eentje als verjaarscadeau van de oude baas Schenck van 20th Century Fox.
Milena Tsareva
-17-  Milena Tsareva:
Kwalijk dat een deelraadslid niet eens weet of er (nog) camera's hangen op zo'n hotspot als het Allebéplein. Blijkbaar komt deze volksvertegenwoordiger hier niet zo vaak. Weet de heer Mirck wel dat vrouwen met hoofddoekjes inmiddels het verkeer regelen in zijn stadsdeel?
Suffie
-18-  Suffie:
Een volksvertegenwoordiger in een werkgebied ter grootte van de stad Arnhem die niet op de hoogte is van de plaatsing van iedere veiligheidscamera in z'n gebied, sorry als ik niet onmiddellijk tot verontwaardigde razernij verval. Wat me meer bevreemdt is dat deze informatie niet binnen de spanne van twee drie telefoontjes boven water te krijgen is. Die dingen moeten toch ook ergens uitgelezen worden? Of weten die zelf niet waar ze naar kijken?
Suffie
-19-  Suffie:
John, de meeste pitbulls zijn ook bijzonder lief. Ze veranderen echter niet in chihuahua's op het moment dat je ze kort aan de lijn legt, hun tanden uittrekt en ze het voedsel van een goudvis geeft.
Jeroen Mirck
-20-  Jeroen Mirck:
Er hángen camera's, Milena. Er werd hier door iemand gesteld dat al die camera's waren weggehaald, maar later is dat alweer afgezwakt tot: misschien toch niet alle camera's. Met zulke speculaties kan ik weinig. Daarom stel ik er vragen over aan de politiek verantwoordelijke. Dat is mijn rol.

Het valt me op dat jij de functie van een deelraadslid niet helemaal begrijpt, dus leg ik het graag even uit: de deelraad is er niet voor de uitvoering van beleid (het ophangen van camera's), maar voor controle op hoofdlijnen. Dat is iets anders dan de hele dag door de wijk fietsen en camera's tellen. Ik heb vragen gesteld aan stadsdeelvoorzitter Baadoud (die wél over de uitvoering gaat) en als antwoord gekregen dat de camera's NIET zijn weggehaald en dat er geen problemen zouden zijn met het uitlezen ervan. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen wordt de deelraad geïnformeerd zodra er meer uit het politieonderzoek naar voren komt. En dat allemaal dankzij de vragen die ik heb gesteld. Neem dat even mee als je weer eens klaagt over 'de polletiek'.
Milena Tsareva
-21-  Milena Tsareva:
@Jeroen Mirck
Dat je als deelraadslid niet aan beleidsuitvoering doet, lijkt me logisch. Maar enige betrokkenheid bij het stadsdeel dat je in die functie op hoofdlijnen controleert, lijkt me toch welkom. Af en toe je neus laten zien, wat "sfeer" opsnuiven en problemen/knelpunten signaleren zijn geen overbodige luxe... en al helemaal niet op een probleemlocatie als het Allebéplein.
Jeroen Mirck
-22-  Jeroen Mirck:
@Milena: Wat een onzinnige suggestie dat ik dat niet zou doen.
Milena Tsareva
-23-  Milena Tsareva:
@Jeroen Mirck
Gelukkig maar. Houd die Baâdoud vooral goed in de gaten. Da's een gladde vogel.
Suffie
-24-  Suffie:
In welk kader, Milena? Baâdoud is een fervent voorstander van cameratoezicht.
Milena Tsareva
-25-  Milena Tsareva:
Sommige zaken zijn niet in kaders te vangen en gaan verder dan het formeel voorstaan van cameratoezicht. De tijd zal het leren.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.