Home > > Inkt op de Amstel: Kleur van geluk

Inkt op de Amstel: Kleur van geluk

Inkt op de Amstel

Bij mijn aantreden voor deze site, beloofde ik ook verslag te doen van literaire bijeenkomsten. Welnu 7 maart jongstleden was het zover. In Bar Tabac, hoek Prinsengracht-Brouwersgracht, verzamelde zich een illuster gezelschap om de presentatie van weer een roman van Thomas Verbogt bij te wonen. Het café had een heus podiumpje opgesteld met microfoon. Om 17.00u zou er begonnen worden, maar traditiegetrouw bij dit soort presentaties nam de directrice van uitgeverij De Kring, Marie-Anne van Wijnen, pas om 17.45u. het woord.
Dat was geen pretje. Ze las hakkelend voor van een papiertje en maakte niet duidelijk waar de roman van
Verbogt over ging en waarom zij een nieuwe uitgeverij had opgericht. Gelukkig nam hierna de schrijver zelf het woord.

Zijn basstem is bekend van de VPRO-radio en hij hield een emotioneel betoog over zijn vorig jaar overleden schrijversvriend Frans Kusters. De weduwe van Kusters kreeg uit zijn handen het eerste exemplaar van de roman aangereikt. Pas later ontdekte ik dat Kusters een rol in het boek speelt.

Hierna was het officiële gedeelte gelukkig afgelopen en stortte iedereen zich op de drank. Had de uitgeefster een limiet afgesproken met de bar? Ik hoop het wel, want anders is haar prille uitgeverij ongetwijfeld al op de fles. Wat kunnen die schrijvers innemen! Thomas Roosenboom stond stil in een hoekje te nippen aan een glaasje rood en wilde wel kwijt dat er binnenkort van hem een meesterwerk op stapel staat.
Wanda Reisel, de schrijfster, wist het nog niet. Er waren ook programmamakers zoals Roel Bentz van den Berg en Wim Brands. (Brands met Boeken). En de journalist Frank Kromer, die vijf maal per week in Het Parool de rubriek  Schuim verzorgt. Dat zijn korte verslagen van alle mogelijke feestjes en vernissages in de stad. Hij gaat daar binnenkort mee stoppen. De feestjes komen zijn neus uit.

Rubriek Schuim in Het Parool

[Klik voor gehele afbeelding]

En twee jongens van band De Dijk. Niet verwonderlijk want Verbogt schreef ooit een boek over deze popgroep. Huub van der Lubbe, de zanger, afficheert zich ook nadrukkelijk als dichter. Gitarist Niek Arzbach gelukkig niet. Niet iedereen is als Bob Dylan in de wieg gelegd. Na een uur steeg de temperatuur boven het dragelijke en was het joelende en zwalpende gezelschap in een melige kout gedompeld onder leiding van cabaretier Bob Fosco en ex-stadsdichter en kwajongen Frank Starik.
Koos van Tol, de beroemde vormgever, had zich met een aspirientje op het toilet teruggetrokken. Hij had hoofdpijn..!  Ik had inmiddels mijn exemplaar van Kleur van geluk bemachtigd en laten signeren. En voordat de hoofdpijn mij in haar greep zou krijgen ruimde ik het veld. De Brouwersgracht op, waar een van de mooiste gedeelten van Amsterdam er maagdelijk bij lag. Volgende maal over het boek.


Een reactie op "Inkt op de Amstel: Kleur van geluk"

JohnN
-1-  JohnN:
Beetje mini-Boekenbal, gezien worden en gratis innemen. Dat krijg ik hier weer bevestigd. Mij niet gezien. dus.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.