Home > > De klant-onvriendelijkheid van Ymere

De klant-onvriendelijkheid van Ymere

Foto: Terrence Weijnschenk

Voor installatiebedrijf Bonarius is klantvriendelijk denken en handelen een kunst die zij maar niet onder de knie krijgen. Spreek je met hen af dat zij tussen 9 en 11 uur langskomen, komen ze niet. Bel je om kwart over elf, hoor je dat het 'nog wel even kan duren'. De onderhoudsmonteur heeft een lijst met adressen en telefoonnummers maar kan niet bedenken om klanten te bellen als hij later komt. Erg lastig hoor, dat communiceren. Bij Ymere kan men daarover meepraten. Buurtbewoners worden niet vooraf op de hoogte gesteld van werkzaamheden 'want daar is de aannemer verantwoordelijk voor en bovendien past het niet in ons beleid om bewoners te informeren.'

Van de ene op de andere dag stond er hoogwerker in de gemeenschappelijke binnentuin vanwege onderhoudswerkzaamheden aan de raamkozijnen: de woningen worden van buiten enigszins opgeknapt om de waarde ervan op de huizenmarkt te verhogen. Ymere hanteert namelijk dezelfde politiek als andere commerciële bedrijven: winst op korte termijn is belangrijker dan service op de lange termijn.

Diverse bomen moesten worden verwijderd uit diezelfde binnentuin. Zonder dat ik daarover was ingelicht verwijderde men een boom uit mijn persoonlijke achtertuin. Hoveniersbedrijf van der Tol wist mij te vertellen dat daar een vergunning voor was. Daarop vroeg ik die vergunning te mogen inzien. Dat kon helaas niet want die was nog niet binnen 'maar die is wel aangevraagd, hoor!' Blijkbaar weten van der Tol en Ymere (als opdrachtgever) niet dat het kappen van een boom zonder vergunning strafbaar is. Ook als je een miljoenenbedrijf bent. Uiteindelijk kreeg ik een nieuwe boom 'Maar wel op minimaal 30 centimeter afstand van het tuinpad want wij moeten ons natuurlijk wel netjes aan de regels houden!' aldus van der Tol. Ja, opeens vindt men regels belangrijk. Dat ik dreigde met juridische stappen heeft daar natuurlijk niets mee te maken.

Bij Vast Bouw, vrijwel een dochteronderneming van woningcorporatie Ymere, is het al niet anders gesteld. Blijf je een hele middag thuis omdat men onderhoud aan de kozijnen komt plegen, komt men doodleuk niet. Ook voor de betreffende onderhoudsman bleek bellen teveel moeite. Toen ik hem vroeg waarom hij niet reageerde toen ik hem belde om te vragen waar hij bleef, wist hij te vertellen dat zijn mobieltje nieuw was of geleend (dat wist hij zelf niet zeker) en dat hij daarom niet wist hoe hij die moet opnemen.

Dat ik niet de enige ben die niet altijd tevreden is over Ymere blijkt wel uit door de SP verzamelde klachten over achterstallig onderhoud en bijzonder slechte communicatie. Op het punt van serviceverlening scoort de woningcorporatie een zware onvoldoende: 3,8. Volgens eigen onderzoek van Ymere echter scoort Ymere een dikke voldoende: 7,8.

Wat mij betreft een typisch gevalletje van 'Wij van WC-Eend...'


vijf reacties op "De klant-onvriendelijkheid van Ymere"

Herman van Heusden
-1-  Herman van Heusden:
In de artikel over de klant-onvriendelijkheid van Ymere wordt de naam van mijn bedrijf Bonarius genoemd.
Graag wil ik er op wijzen dat wij alle enige tijd niet (meer) voor Ymere werken.
Iets zorgvuldiger met beschuldigingen zou toch wel prettig zijn.
Herman van Heusden
DGA Bonarius Bedrijven
Sabine
-2-  Sabine:
Wel netjes van dat bedrijf van van der Tol dat zij voor u nieuw boompje hebben verzorgd. En zo te zien op de foto is een vergunning helemaal niet nodig geweest. Het lijkt mij meer en struik en hier is geen vergunning voor nodig toch? Maar bent u echt niet geïnformeerd ? En dat met de afspraken met aannemers, die ken ik maar al te goed. Bij komen ze ze ook nooit op tijd. Blijkt de tijd van tegenwoordig te zijn.
Terrence
-3-  Terrence:
Beste meneer van Heusden. Bonarius en Ymere worden in hetzelfde artikel genoemd. Op geen enkele wijze breng ik verder de beide bedrijven met elkaar in verband. Ik leg alleen maar vast dat beide wat te leren hebben op het gebied van communicatie. Of u nu zaken doet met De Key (net als Ymere overigens ook onder curatele van de Staat) of Ymere. Hoop dat zo een en ander is opgehelderd. En is het en beschuldiging om te stellen dat een bedrijf zou samenwerken met Ymere? Is dat op zich zo vreselijk slecht dan?
JohnN
-4-  JohnN:
Goh Terrence, bij mij stuurde een servicebedrijf keurig een kaartje over de post dat ze de volgende dag 's morgens tussen 8 en 10 uur de watermeter kwamen vervangen. Ik bekeek 's avonds vluchtig mijn post, dacht o, dan moet wat later van huis morgen en ging naar bed. Stonden ze me om 7 uur me al uit mijn bed te bellen! Zo kan het ook, maar ook niet leuk.
Terrence
-5-  Terrence:
Hai Sabine. Die foto is een 'erna' foto. De dag ervoor stond er nog een boom op die plek...
Sowieso: men had niets te zoeken in mijn privé tuin. In elk geval niet zonder mijn toestemming en medeweten.

Zo JohnN! Dat is verre van prettig. Maar in elk geval is men op de door henzelf bepaalde (let wel: niet afgesproken want voor afspreken zijn twee partijen nodig) komen opdagen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.