Home > > Kickbokskomkommernieuws

Kickbokskomkommernieuws

Badr H. Foto: YouTube.

Ik dacht dat het komkommernieuws over die kickbokser binnen een week wel over zou zijn, maar daarin heb ik mij vergist. Het is namelijk kickbokskomkommernieuws en dat blijft langer doorzieken. Er melden zich namelijk steeds meer slachtoffers.

Voor degenen die deze zomersoap niet hebben gevolgd een korte samenvatting. Ex-voetballer en trainer Ruud G. geeft zijn voetbalvrouwtje Estelle C. niet genoeg aandacht. Zij besluit hierop vreemd te gaan met kickbokskampioen Badr H. Diens komkommer is blijkbaar nóg groter dan die van Ruud.

Ruud en Estelle gaan vervolgens in scheiding liggen. Estelle is nu met Badr. Op zeker moment zijn zij als stelletje aanwezig bij een Sensation-feestje in een skybox van de ArenA. Blijkbaar denkt Badr dat skyboksen een variant is op kickboksen en dus sloopt hij ter plekke de daar tevens aanwezige miljonair Koen E. Gewoon omdat hij zin had om die eens flink af te drogen. Naderhand werd Badr dan ook gesignaleerd met een theedoek.

Badr ontkent echter alles. Hij stond met de theedoek in zijn handen omdat hij wat glazen had staan droogwrijven. Ik geloof dat, want Badr is nu eenmaal een huiselijk type. Samen met Estelle staat hij regelmatig gezellig de afwas te doen.

Badr heeft in zijn huishoudelijk enthousiasme ook nog aangeboden wat shirtjes te strijken. Koen E. vroeg hierop plagerig of Badr soms een mietje was. Geintje. Moet kunnen. Maar Koen kan nu dus niet achteraf zeuren dat hij volledig in de kreukels de skybox verliet, het aanbod om te strijken lág er.

Inmiddels stromen de aangiftes tegen Badr binnen. Iedereen die wel eens in zijn buurt is geweest, is door hem afgedroogd, uitgedeukt of gecentrifugeerd. Die jongen wil nu eenmaal altijd wat omhanden hebben.

De Amsterdammers hoeven dus niet te klagen over gebrek aan afleiding deze zomer. Eerst het EK, toen Wimbledon, de Tour, de Olympische Spelen, Badr…
Het zou een mens bijna teveel worden. 
Badr en Estelle. Ik had nog nooit van ze gehoord. Ik had dat graag zo willen houden. Het heeft niet zo mogen zijn. Nu loop ik me steeds af te vragen of het wel zo verstandig is om straatschoffies kickboksles te geven. Waarom geen korfballen?


veertien reacties op "Kickbokskomkommernieuws"

Edwin
-1-  Edwin:
Ja inderdaad, mij verbaasd die combinatie straattuig-kickboksen ook al jaren. Is natuurlijk mooi dat deze jongens geacht worden zichzelf beter te leren beheersen dankzij deze training. Maar die types die hier hardleers in zijn leren natuurlijk ondertussen wel (nog beter?) hoe je iemand in elkaar rost... Geen ontspannende gedachte.
JohnN
-2-  JohnN:
ik hoorde laatst zo'n trainer - zelf ex-straatschoffie - die nu op een voetstuk geheven stond, gelukkig ben ik zijn naam vergeten. die man zei dat ze hem moesten beloven alleen te kikboxen tijdens de training. zijn leerlingen doen dat allemaal. ik werd er helemaal week van. kreeg zin om er heen te gaan om ze allemaal over de bol te aaien. schatjes.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Hahaha! Dit vind ik een heel onderhoudend artikel met humor en zeker ook met diepgang. Wat een wijsheid bijvoorbeeld in de voorlaatste zin. Kijk maar eens in Nieuw-West hoeveel vechtsportscholen daar zijn (er gaat er weliswaar af en toe één in de hens, maar er blijven er nog genoeg over). Een kwalijke ontwikkeling waar ik politici eigenlijk nooit over hoor. Rob Sitek kwam ook een ongeleid projectiel uit zo'n "sportschool" tegen en kan het niet meer navertellen. Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel hoger de vechtsportschooldichtheid in Nieuw-West is dan het landelijk gemiddelde.
Suffie
-4-  Suffie:
Moeder, wat ben ik blij met je reactie! Een prachtige illustratie van mijn eerdere stelling over het simplificeren van zaken. In één allinea zet je misschien wel duizenden goedbedoelende en integere vechtsporters weg als een demografisch probleem! Ik kan het wel proberen mooi uit te leggen, maar een mooi voorbeeld zegt zoveel meer! Dank, dank & dank daarvoor.
Suffie
-5-  Suffie:
John, hoewel ik al sinds mijn middelbare schooltijd midden tussen de vechtsporters zit en ook zelf aardig wat keren op de mat heb gestaan, durf ik gerust te stellen dat ik -los van af en toe een keertje te hard rijden- een weinig criminele of vechtlustige inborst heb ontwikkeld. En ik ben daarin geen witte raaf, vrijwel alle kickboxers, karateka's en judoka's -sommigen op zeer hoog niveau- waarmee ik dagelijks omga of werk hebben nette gezinnetjes, lieve vriendinnetjes en een deugdelijk plekje op de maatschappelijke ladder. En nee, dat komt niet omdat ik alleen in gristelijke sportscholen kom, dat is een algemeen beeld.

Er zijn veel vechtsportscholen in Amsterdam. En ja, daar zitten sportscholen bij die het minder nauw nemen met de ethiek en ja, met name de extreme vechtsporten als freefight en K-1 hebben meer aantrekkingskracht op de minder gezellige types. Maar zelfs een sportschool als Mike's Gym (inderdaad die, Milena) waar Hari getraind werd/wordt mag zich drager van een Fight Right keumerk van de Dienst Maatschappelijke ontwikkeling noemen als indicatie dat zij op een ethisch verantwoorde manier met hun programma omgaan. Hari belichaamt daarin niet de algemene tendens binnen de vechtsportscene, maar het principe dat er in iedere mand wel een rotte appel ligt. Dat geldt niet alleen voor de vechtsport. Kijk eens wat er gebeurt in de auto- en motorsport of op schietverenigingen, daar schrik je van. En wat dacht je van voetbal? Enig idee hoeveel blessures er buiten het veld ontstaan wekelijks? Geloof me, zelfs korfbalbobo's doen dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Al in de jaren zeventig en tachtig plukte Boksschool Albert Cuijp straatschoffies als Pedro van Raamsdonk van de straat om te voorkomen dat ze het verkeerde pad op gingen en werd ze geleerd om hun agressie te reguleren. Dat gebeurt nog steeds en in de meeste gevallen met een positief resultaat. Wat je er ook van denkt, ik geloof dat een "ex-straatschoffie" (als je de moeite niet neemt om zijn naam te onthouden, waarom er dan wel een oordeel over vellen?) die uitdraagt dat zijn sport alleen binnen de touwen mag worden uitgeoefend dit serieus meent en daar zijn best voor doet, hoe sarcastisch je daar ook op reageert.

Geweldadigheid ontwikkelt zich door een reeks van oorzaken, waaronder erfelijke- en omgevingsfactoren, niet enkel en alleen door het lidmaatschap van een sportschool. Mocht je je zorgen maken over het feit dat er vechtsporters zijn die agressief gedrag op straat vertonen, dan doe je er goed aan om ook eens heel kritisch te kijken naar rijscholen, middelbare scholen en ROC's. Want wat er allemaal niet wordt uitgehaald door automobilisten en scholieren, da's niet te filmen!
Arnoud
-6-  Arnoud :
Ondanks het zeer verhelderende betoog van Suffie (waarvoor dank) blijf ik toch nog steeds met de vraag zitten: waarom geen korfbal? Of voor mijn part steviger sporten zoals ijshockey, rugby of American Football? Waarom is het uitgerekend voor straatschoffies die anders het verkeerde pad op gaan wenselijk om hun agressie te leren beheersen in een 'sport' waarbij het doel is de ander volledig in elkaar te trappen en te slaan? Is er ook al eens een cursus Zen-Boeddhisme geprobeerd?
JohnN
-7-  JohnN:
Dank Suffie. Laat ik ook wat inkijk geven in mijn eigen situatie: mijn schoonzoon is kickbokser, en hoe ik over mijn dochter denk hoef ik je niet toe te lichten. Mijn zoon doet aan judo. Ik scheer dus echt niet iedereen die zich met vechtsporten bezighoudt gemakzuchtig over een kam. Maar, en dan neig ik dus meer richting Arnoud, waarom juist echte "schoffies" deze tak van sport aanbieden? Het enige argument dat ik me daarbij voorstel is: daar haal je ze het makkelijkst mee binnen. Maar is het de beste oplossing? Mijn zoon voelde zich geïntimideerd op school en toen leek het me geen gek idee dat hij zelf dacht dat judoles wel iets voor hem zou zijn. Mijn schoonzoon heb ik nog nooit actief gezien als kickbokser en dat wil ik ook niet. Hij is een goede en zorgzame echtgenoot voor mijn dochter en daar ben ik blij om.
Maar het is alsof ik op mijn wenken / jouw wenken? bediend word: vanochtend op de autoradio hoorde ik de voormalige trainer van die Badr weer, en neem me niet kwalijk dat ik weer zijn naam vergeten ben, het zal wel mijn selectief geheugen zijn. Maar ik hoorde die man binnen een paar minuten een heleboel dingen zeggen die me een ongemakkelijk gevoel gaven. Natuurlijk begon hij met te stellen dat deze vechtsport alleen binnen de ring mag worden bedreven, maar vervolgens gaf hij onmiddellijk toe dat je de ring in stapt met het vooropgestelde doel de tegenstander letsel toe te brengen. En dat hij zelf wel eens iemand lelijk aggressief knockout neerhaalde, zijn tegenstander was even buiten westen en moest bijgebracht worden. Maar daarna schud je elkaar weer de hand, zei hij. En toen zei hij nog iets: dat die Badr iemand die neerging vervolgens in het gezicht schopte was natuurlijk "helemaal fout", maar het "gaat natuurlijk allemaal vreselijk snel" voegde hij eraan toe.
Ik trek voor mezelf de conclusie - als je zo tegen een wedstrijd aankijkt - zoveel agressie tegen je tegenstander in jezelf oproept - je al tegen het randje aan zit van door het lint gaan.
En ja: "het gaat allemaal heel snel" en dan gaat iemand dus in een fractie van een seconde dóór op het moment dat de noodrem eigenlijk fel aangehaald zou moeten worden. Moet je dit risico nemen met lieden die toch al met een kort lontje zijn uitgerust? Dat is de kern van ons verschil van mening denk ik.
Maar ik geef toe ik ben bevooroordeeld want ik heb so-wie-so een hekel aan contactsporten, ik meet me het liefst met mezelf en vecht met mijn EIGEN lichaam als inzet, niet dat van een ander, ook al is die zo gek om zich ervoor beschikbaar te stellen. Er blijven nog zoveel andere manieren over om hersenletsel op te lopen.
Suffie
-8-  Suffie:
John, ik denk dat het hier gaat om Mike Passenier. In eerste instantie deden de door jouw gestelde quotes ook even mijn wenkbrouwen oscilleren, maar feitelijk zegt hij wel waar het om gaat: deze jongens -laten we Badr even buiten beschouwing laten- zien kans hun agressie op deze manier binnen de ring te laten. Als deze jongens in staat zijn om in het maatschappelijk verkeer normaal te functioneren omdat ze elkaar binnen de ring aan vlokken slaan dan heb ik dat liever dan andersom.
Suffie
-9-  Suffie:
Arnoud, korfbal is een gemengde sport en dat maakt zaken gecompliceerder. Mijn ouders hebben er toentertijd voor gekozen mij daarvan af te halen omdat deze omstandigheden een ongewenste stimulerende werking hadden op bepaalde aspecten van mijn ontwikkeling.

Voor wat betreft de andere sporten, om een potje te boksen met een cluppie straatschoffies heb je in beginsel niet meer nodig dan een achterafzaaltje met wat gymnastiekmatten en twee paar handschoenen. Bij de andere sporten zit je al vaak vast aan het huren van een daarvoor bestemd veld en kunnen de kosten aardig oplopen, iets wat zelfs voor de Grote Subsidiesloop best al een probleem was. Daarnaast zijn de door jou genoemde activiteiten vooral teamsporten en die zijn voor kids met een agressieregulatieprobleem vaak net even te ingewikkeld of niet passend.

Overigens, in de meeste krachtsporten komt het neer op het tegen elkaar afzetten van conditie en techniek, niet om de wens elkaar verrot te slaan. Knapies met een wat moeilijkere zelfcontrole leren om tijdens trainingen en wedstrijden hun 'gevecht' te rationaliseren waardoor ze om leren gaan met de bekende 'rode waas'. En hoe vredelievend ook, dat heb ik Ronald-Jan Heijn nooit zien doen...
Milena Tsareva
-10-  Milena Tsareva:
Er is dus geen demografisch probleem. Ook goed: ga dat de weduwe van Rob Sitek en alle andere slachtoffers die het nieuws niet haalden of te bang waren/zijn om aangifte te doen, maar eens uitleggen. Suffie, je betoog is verhelderend en gaf zelfs mij -simpele ziel- een impuls om er iets anders tegenaan te kijken. Uiteindelijk kom ik voor mezelf tot de conclusie dat het probleem dan misschien kleiner is en meer nuances heeft dan ik aanvankelijk suggereerde, maar waarschijnlijk blijft het probleem stukken groter dan jij zou willen doen geloven.
Suffie
-11-  Suffie:
Ma, kun je mij een indicatie geven over al die andere slachtoffers en waarop je dat baseert?
Suffie
-12-  Suffie:
Oja, zoek meteen even uit hoeveel sportscholen er zijn in Amsterdam en hoeveel leden die in totaal ongeveer herbergen.
Milena Tsareva
-13-  Milena Tsareva:
Suffie, het schijnt nogal moeilijk voor je te zijn om me gewoon bij de naam te noemen. Laat ik dat maar zien als een nogal hautaine poging tot humor :-S
Het probleem met slachtoffers die het nieuws niet haalden of te bang waren/zijn om aangifte te doen, is dat deze niet geregistreerd en dus helaas ook niet telbaar zijn. Dit wil niet zeggen dat ze er niet zijn.
Op je vraag bij -12- zou je zelf het antwoord kunnen zoeken.
Suffie
-14-  Suffie:
Milena, ik had er geen idee van dat je zo gevoelig was voor hautaine humor, anders had ik me er natuurlijk nooit aan gewaagd. Uit jouw reacties maak ik op dat je je aversie tegen vechtsporters vooral op drie punten baseert. Voor wat betreft Hari: ik denk dat hij bij ons allebei laag op de lijst staat van mensen die we graag nog een keertje uitnodigen om uitgebreid voor te koken. Jij beschouwt hem echter als een voortbrengsel van de vechtsport, ik zie hem als een zelf-verantwoordelijk, gewelddadig individu dat misbruik maakt van zijn vechtsportkennis. Dat kan je de vechtsport op zich niet aanrekenen, voordat hij lid werd van een sportschool was Hari vast geen zachtaardig jongmens met een voorliefde voor pastelgetinte batikwerkjes.

Voor de dader in de zaak Sitek geldt wellicht hetzelfde. Bovendien is dit een wat mager voorbeeld omdat het causale verband tussen het vechtsportverleden van de dader en de dood van Sitek op z'n minst ter discussie staat. In de vechtpartij waarin Sitek de dood vond was op z'n minst sprake van wederkerige escalatie, bovendien is het letsel niet ontstaan door de klap zelf maar doordat Sitek met z'n hoofd op de stoeprand terecht kwam. Trieste zaak, maar volgens mij had iedere confrontatie tussen een dronken feestganger en een pissige taxichauffeur zo af kunnen lopen.

Het is waar dat van veel geweldsdelicten geen aangifte wordt gedaan, vaak ook uit angst voor repressailles. Misschien kun je even aangeven waarom je denkt dat dit 'dark numer' vooral geldt voor sportschoolboys en niet voor juristen, verpleegkundigen, puntlassers of mijnbouwkundigen. Je kunt namelijk ook argumenteren waarom het aantal vechtsporters dat mishandelingen pleegt relatief lager zou kunnen zijn.

Volgens het CBS bedraagt het aantal beoefenaars van Aziatische vechtsporten vermoedelijk tussen de 500.000 en één miljoen mensen. Omgerekend kan dat voor Amsterdam alleen dus al oplopen tot zo'n 50.000 mensen, die jij op basis van een handjevol incidenten en een behoorlijk wrakke veronderstelling wegzet als notoire tijdbommen en ongeleide projectielen. Los van het feit dat je daarmee het overgrote deel tekort doet, moet jij je op straat zo wel héél onveilig voelen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.