Home > > Zuidoost: Taibah moskee, Karspeldreef

Zuidoost: Taibah moskee, Karspeldreef

Zuidoost: Taibah moskee, Karspeldreef

elf reacties op "Zuidoost: Taibah moskee, Karspeldreef"

JohnN
-1-  JohnN:
Moskeeën mogen best van mij, net als Koninkrijkszalen van de Jehova's Getuigen. Toch vind ik zo'n enorme grote, zoals deze, een "Fremdkörper" in de wijk. In Zaandam staat er precies zo één, tussen de jaren 70 woonflats. De koepels zijn wel mooi, maar op elk hoekpunt een minaret geeft ze een dominante uitstraling waar de PVV-ers bang van worden. Is één bescheiden minaret niet voldoende...?
Arnoud
-2-  Arnoud :
Ach, over honderd jaar zit er een tapijthal in, net als nu bij sommige kerken. ;-)
rayz
-3-  rayz:
Jullie moeten niet zo zeuren, juist deze moskee staat precies goed waar hij staat, midden in de Bijlmer. Een toch al een door blanke nederlanders verfoeide wijk. En juist uit de Bijlmer zijn de blanken niet weggetrokken door de gastarbeiders/turken/marokkanen/moslims maar gewoon door donkere/surinaamse/medelanders/nederlanders ;)
JohnN
-4-  JohnN:
@rayz: wie zeurt er hier? Zo te zien bent u degene die er onmiddellijk een discriminatoir sausje overheen gooit. Ik schrijf alleen dat die 4 minaretten op de hoekpunten een dominante uitstraling geven, dat is gewoon een feit. En dat is waarschijnlijk ook de bedoeling geweest van het ontwerp.
Theo
-5-  Theo:
Kerktorens zijn pas dominant, JohnN. Dit ziet er juist sprookjesachtig uit, zo'n lief kasteeltje. Het is net de Efteling met de vliegende Fakir, en dat bedoel ik als compliment.
JohnN
-6-  JohnN:
Nee, daarin herken ik mij niet Theo. Een kerktoren kenmerkt het Hollandse landschap al sinds de komst van Bonifatius en dat is lang genoeg geleden om het niet meer als opgedringerig te zien. Als anti-religieus (ik zie de meeste godsdiensten vooral als overheersende instituten van het vrij denkende individu) kan ik de charme van een kerk met toren, bijvoorbeeld als de zichtbare kern van een dorp, goed waarderen. Zal altijd het voortbestaan steunen mocht er sloop dreigen. Een moskee met een koepel en 1 minaret kan diezelfde warme sympathie nog niet opwekken, maar ze staan hier dan ook niet al eeuwenlang, dat komt dus misschien nog wel (na mij). De synagogen hebben we immers ook aanvaard als passend in het straatbeeld van de grote stad. Maar die 4 (vier!) minaretten, precies op de hoekpunten doen voor mij altijd dominant aan. Alsof men een "statement" wil maken: hier ben ik en wat heb je daar tegen in te brengen? Zoals de dikke man, die wijdbeens naast je komt zitten in de trein, zodat je opzij gedrukt wordt tegen de armleuning. Psychologisch is die reactie te verklaren en - ik geef het toe - het is niet rationeel. Maar dat is met de meeste gevoelens het geval.
Theo
-7-  Theo:
Met een dosis fantasie heeft het ontwerp ook wel wat van een schaap zonder kop, de poten vol overgave in de lucht gestoken. Zo bekeken meteen een stuk minder bedreigend. :)
Arnoud
-8-  Arnoud :
Als je hem omdraait is het nog best een geinig tafeltje. Als we dan toch op die manier bezig zijn... ;-) Of is dat dan weer respectloos?
Guus
-9-  Guus:
@Arnoud
Ik vind het een schaterlachende opmerking.
Frits
-10-  Frits:
@Guus: Opmerkingen kunnen niet schaterlachen. Staat ontzettend dom zo'n passief-agressieve reactie die taalkundig dan ook nog eens flink fout blijkt te zijn.

JohnN: briljant betoog, schrijversambities?
Leo
-11-  Leo:
Tja zo zien moskeen er uit in Pakistan

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.