Home > > Restaurant Pyongyang Amsterdam

Restaurant Pyongyang Amsterdam

Geen Amsterdamse eettent is zo veelbesproken als het eind januari geopende Noord-Koreaanse restaurant Pyongyang. Ik had alle reden om er heen te gaan: niet alleen is deze Europese noviteit een nieuwe attractie in mijn eigen stadsdeel, maar bovendien gaan enkele vrienden van mij binnenkort daadwerkelijk op reis naar het communistische Noord-Korea. Ik was bijna meegegaan, maar kan helaas niet. Dan is een bezoek aan Pyongyang in Amsterdam Osdorp een goede troost.

Restaurant Pyonjang - foto: Jeroen Mirck

Verwacht geen in het oog springend horecapand vol Aziatische gevelornamenten: Pyongyang Amsterdam is gevestigd in een voormalig buurtcentrum. Ook het interieur is niet spectaculair, met fel licht en een systeemplafond. Wel zijn de muren overladen met prints van Noord-Koreaanse kunst. De overleden leider Kim Jong Il hangt er overigens niet, naar het schijnt omdat zijn beeltenis niet gefilmd mag worden.

De serveersters van Pyongyang zijn gekleed in klassieke zijden jurken en glimlachen aan één stuk door. Tussen de gerechten door – Pyongyang kent een vijf- en negengangenmenu – zingen ze traditionele liedjes begeleid door elektronische muziek en een karaoke-band. Meelezen is lastig, tenzij je Koreaans spreekt.

Aangezien negen gangen wat veel is (ook qua prijs: 79 euro) kozen wij voor het kleinere menu. Dat bestaat uit een aardappelsalade, pompoensoep, op stenen geserveerd barbecuevlees, beef saté met rijst en een dessert van vier zoete hapjes. Allemaal heel smakelijk, maar niet heel spectaculair. Wat een bezoek aan Pyongyang echter onvergetelijk maakt, is het idee dat je je werkelijk even ver weg in Noord-Korea waant.

Gouden tip: vraag eigenaar Remco van Daal of hij je ook even kan rondleiden door het cultureel centrum dat op de eerste etage is gevestigd. Daar hangt nog veel meer Koreaanse kunst en is er even tijd om nader bijgepraat te worden over Noord-Korea. Van Daal benadrukte tegen ons dat zijn restaurant geen staatseigendom is. Hij en zakenpartner Remco Hellingman hebben enkele jaren geleden gewoon het verzoek ingediend en kregen steun van de Noord-Koreaanse overheid bij het rekruteren van negen personeelsleden uit het land zelf. Die zijn gedurende drie jaar actief in Nederland op een werkvisum.

“Veel van wat er over Noord-Korea wordt gezegd is niet waar”, zegt Van Daal, met een erespeld van Kim Jong Il op de revers van zijn colbert. “Al was het maar omdat Noord-Korea doorgaans niet om een reactie kan worden gevraagd. Er is sowieso een verschil tussen de bevolking en de politiek, net als in ieder ander land. Koreanen zijn gewone mensen, net als jij en ik.”

Mijn vrienden gaan het binnenkort met eigen ogen bekijken, net als Floortje Dessing onlangs namens 3 Op Reis. Ik ben hondsjaloers. Voor diegenen die zo’n spannende reis naar een extreem gesloten land (smartphones afgeven bij de grens, geen telefoon en internet ter plaatse) ook niet gaan maken, is een bezoek aan restaurant Pyongyang Amsterdam absoluut een aanrader.


zeven reacties op "Restaurant Pyongyang Amsterdam"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Is dit restaurant eigenlijk wel doorgelicht aan de hand van de wet Bibop? Voor hetzelfde geld wordt het restaurant gebruikt om geld van het criminele Noord-Koreaanse regime wit te wassen. Of zijn er Noord-Koreaanse spionnen aan het werk. De eigenaar ontkent in alle toonaarden banden te hebben met het regime, maar toch vind ik het raar dat zijn N-K werknemers zomaar het land uit kunnen. Dat mogen die mensen toch juist nooit? Is er wel psychologische opvang voor ze? Want ze maken natuurlijk een cultuurshock vanjewelste mee. Tenzij het 'beroeps'-expats zijn natuurlijk.
Kortom, een buitengewoon interessant stukje dat vele vragen oproept. Je zou het eten er bijna door vergeten.
Jeroen Mirck
@Arnoud: Terechte vragen die we de eigenaar ook hebben gesteld. Wat die witwassende Pyongyang-keten betreft: daar zegt Van Daal expliciet niets mee te maken te hebben. Terecht merkte hij op dat de Belastingdienst hem vanwege die geruchten natuurlijk extra goed controleert, dus geld witwassen is dan niet echt heel slim om te doen. Wat de medewerkers betreft: dat blijft een onduidelijk verhaal. Natuurlijk kunnen we daar allerlei spionage-theorieën op loslaten, maar in principe is het mogelijk dat Noord-Korea hier simpelweg aan meewerkt ter promotie van het zo negatief in het nieuws zijnde land. Maar zowel dus als allerlei veel sombere suggesties zijn mijns inziens allemaal speculatie.
Arnoud
-3-  Arnoud:
@Jeroen: Uiteraard, allemaal speculatie, maar wél goed om de discussie een beetje aan te jagen. ;-)
Ik ben niet op de hoogte van die werknemers, maar onduidelijk is het allemaal wel inderdaad. Kunnen die hier zomaar voor drie maanden een werkvergunning krijgen? Kunnen Marokkanen en Turken dat bijvoorbeeld ook of gelden daar weer andere regels voor? Sommige mensen moeten levensgevaarlijke capriolen uithalen om op gammele bootjes überhaupt Europa binnen te komen, maar mensen uit een land dat volgens onze Amerikaanse vrienden toch nog steeds een van de grootste bedreigingen is voor de wereldvrede (as van het kwaad en zo), worden hier zomaar toegelaten. Vreemd.
JohnN
-4-  JohnN:
Een driemaands visum is een toeristenvisum. Dat is betrekkelijk "makkelijk" te regelen, we worden immers ook in toenemende mate overstroomd door Chinese toeristen en welgestelde mensen uit Birma en soortgelijke landen, met ook niet bepaald democratische en verwante regimes. Maar in de tekst van Jeroen lees ik dat het personeel op basis van een 3 jaars werkvisum is toegelaten. Dat doet Den Haag niet zomaar, ik mag hopen dat er goed gescreend is. Anderzijds is het natuurlijk onwerkbaar wanneer het restaurant elke drie maanden met een nieuwe crew aan de slag zou moeten. Het zal dus wel degelijk om 3 JAAR gaan. De zingende dames (serveersters?) zien er niet uit alsof ze de afgelopen zomer en herfst op een dieet van gras hebben overleefd. Het gaat dus ongetwijfeld om mensen uit de bovenlaag van regime-loyale burgers die ook in eigen land al privileges hebben. Ze zullen om dit werk te doen ook zeker minstens behoorlijk Engels moeten spreken. Ik vraag me wel af of ze na 3 jaar op een flat in Osdorp te hebben gewoond met mobiele telefoon, laptop en flatscreen tv met toegang tot alle kanalen nog wel naar N Korea terug willen. Als dat wel zo is dan wacht hen waarschijnlijk ook een VIP behandeling in het thuisland. Reden te meer om toch goed te kijken wie we hier binnengehaald hebben. Maar goed, met elkaar omgaan en leren kennen is altijd beter dan op afstand vanuit schuttersputjes naar elkaar te loeren.
Jeroen Mirck
"Met elkaar omgaan en leren kennen is altijd beter dan op afstand vanuit schuttersputjes naar elkaar te loeren."

Mooi gezegd, John. Op mijn eigen blog kreeg ik zelfs vijandige reacties, waarbij een gezoek aan Noord-Korea (of zelfs dit restaurant) bijkans werd gezien als steun aan genocide. Natuurlijk, het land heeft een slechte reputatie, maar is daarmee nog niet verboden gebied. Sterker nog: de mensen die het hardst klagen gaan toch ook gewoon op vakantie naar Rusland, China, Duitsland, Oost-Europa, Noord-Afrika, Cuba of Argentinië, landen die ook ooit heel erg not done waren of dat soms nog steeds zijn?
Arnoud
-6-  Arnoud:
@Jeroen: nou, je weet natuurlijk niet of de mensen 'die het hardst klagen' zelf naar 'foute' landen toe gaan. Dat is een aanname die je niet als argument in een discussie kunt gebruiken.
Neemt niet weg dat mensen die een bezoek aan een restaurant gelijk stellen aan steun aan het regime of zelfs aan genocide iets teveel van de realiteit zijn afgedwaald. Om niet te zeggen: volkomen van de pot gerukt zijn. Overigens vind ik het tamelijk bedenkelijk dat het Noord-Koreaanse regime er momenteel kennelijk goed in slaagt om westerse toeristen warm te krijgen voor hun land.
Waar je zin in hebt trouwens. Je hoeft maar een foute 'move' te maken en je zit voor onbepaalde tijd in de gevangenis. En dan moet je maar hopen dat onze kordate *kuch* minister van BZ Rosenthal je er weer uit krijgt. Ik ben indertijd in het Roemenië van Ceausescu geweest en dat vond ik behoorlijk benauwend. Ik was blij dat ik er weer weg was.
JohnN
-7-  JohnN:
Je kunt überhaupt maar best proberen nooit afhankelijk te worden van de hulp van het duo Rosenthal & Hillen. Dan kom je pas echt in de problemen. Maar hun einde gloort, nog 1 PVV dissident en we krijgen verkiezingen!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.