Geen Amsterdamse eettent is zo veelbesproken als het eind januari geopende Noord-Koreaanse restaurant Pyongyang. Ik had alle reden om er heen te gaan: niet alleen is deze Europese noviteit een nieuwe attractie in mijn eigen stadsdeel, maar bovendien gaan enkele vrienden van mij binnenkort daadwerkelijk op reis naar het communistische Noord-Korea. Ik was bijna meegegaan, maar kan helaas niet. Dan is een bezoek aan Pyongyang in Amsterdam Osdorp een goede troost.
Verwacht geen in het oog springend horecapand vol Aziatische gevelornamenten: Pyongyang Amsterdam is gevestigd in een voormalig buurtcentrum. Ook het interieur is niet spectaculair, met fel licht en een systeemplafond. Wel zijn de muren overladen met prints van Noord-Koreaanse kunst. De overleden leider Kim Jong Il hangt er overigens niet, naar het schijnt omdat zijn beeltenis niet gefilmd mag worden.
De serveersters van Pyongyang zijn gekleed in klassieke zijden jurken en glimlachen aan één stuk door. Tussen de gerechten door – Pyongyang kent een vijf- en negengangenmenu – zingen ze traditionele liedjes begeleid door elektronische muziek en een karaoke-band. Meelezen is lastig, tenzij je Koreaans spreekt.
Aangezien negen gangen wat veel is (ook qua prijs: 79 euro) kozen wij voor het kleinere menu. Dat bestaat uit een aardappelsalade, pompoensoep, op stenen geserveerd barbecuevlees, beef saté met rijst en een dessert van vier zoete hapjes. Allemaal heel smakelijk, maar niet heel spectaculair. Wat een bezoek aan Pyongyang echter onvergetelijk maakt, is het idee dat je je werkelijk even ver weg in Noord-Korea waant.
Gouden tip: vraag eigenaar Remco van Daal of hij je ook even kan rondleiden door het cultureel centrum dat op de eerste etage is gevestigd. Daar hangt nog veel meer Koreaanse kunst en is er even tijd om nader bijgepraat te worden over Noord-Korea. Van Daal benadrukte tegen ons dat zijn restaurant geen staatseigendom is. Hij en zakenpartner Remco Hellingman hebben enkele jaren geleden gewoon het verzoek ingediend en kregen steun van de Noord-Koreaanse overheid bij het rekruteren van negen personeelsleden uit het land zelf. Die zijn gedurende drie jaar actief in Nederland op een werkvisum.
“Veel van wat er over Noord-Korea wordt gezegd is niet waar”, zegt Van Daal, met een erespeld van Kim Jong Il op de revers van zijn colbert. “Al was het maar omdat Noord-Korea doorgaans niet om een reactie kan worden gevraagd. Er is sowieso een verschil tussen de bevolking en de politiek, net als in ieder ander land. Koreanen zijn gewone mensen, net als jij en ik.”
Mijn vrienden gaan het binnenkort met eigen ogen bekijken, net als Floortje Dessing onlangs namens 3 Op Reis. Ik ben hondsjaloers. Voor diegenen die zo’n spannende reis naar een extreem gesloten land (smartphones afgeven bij de grens, geen telefoon en internet ter plaatse) ook niet gaan maken, is een bezoek aan restaurant Pyongyang Amsterdam absoluut een aanrader.
Kortom, een buitengewoon interessant stukje dat vele vragen oproept. Je zou het eten er bijna door vergeten.