Home > > De 24-uurs horeca: nodig of niet?

De 24-uurs horeca: nodig of niet?

Foto: Arnoud de Jong

Het was half negen, vorige week zondagochtend wel te verstaan, toe we moe en voldaan uit de club rolden, na een geweldige after party. Volop zon, ruimschoots ochtend, de gebruikelijke mannen in de Warmoesstraat die hun ‘feestverruimende’ middelen aanprezen en de eerste Dam-tot-Damlopers die zich warm liepen. De hoogste tijd om naar bed te gaan.

Afgelopen zondagochtend stonden we in San Francisco voor een volle Public Works. Een beetje verrast. In de toch liberale Verenigde Staten sluiten de clubs om 3 uur ’s nachts, en moet de bar al om 2 uur ’s nachts al stoppen met drank schenken. De feesten beginnen dus gewoon veel eerder en iedereen ligt op tijd in bed. Om 9 uur ’s avonds staat de vloer al helemaal vol. De gewone kroegen in San Francisco gaan zelfs om 1 uur dicht. En drinken op straat? Vergeet het maar! Roken in de kroeg? Niemand durft het...

Wij hebben het afgelopen jaar in Sydney, Madrid, Athene, Antwerpen, London, Keulen, Kopenhagen, Rome, Manchester en nog zo wat plaatsen gedraaid. 

In alle plaatsen waar we zijn geweest gingen de clubs op tijd dicht, of hadden strikte vergunningen voor after parties, er stonden steevast bewakers met drugshonden aan de deur en nergens mocht je buiten staan drinken, tenzij op afgebakende terrassen. In Sydney moeten alle terrassen zelfs al om 10 uur ’s avonds sluiten. Roken in de kroeg? Bijna nergens meer toegestaan.

In Amsterdam wordt veel geklaagd over de beperkte openingstijden, staand drinken op straat, het geluidsvolume en de zero-tolerance tegenover drugs. De Amsterdamse Nachtmonitor van nachtburgemeester geeft aan dat driekwart van de feestbeesten ruimere openingstijden wil.

Manifest
D66 en de Partij voor de Dieren in Amsterdam presenteerden onlangs een manifest met voorstellen om het nachtleven te bevorderen. Zo willen zij dat bijvoorbeeld cafés en clubs in de hele stad 24 uur open mogen zijn. Nu mag dat op een beperkt aantal locaties buiten de traditionele uitgaansgebieden om overlast voor Amsterdammers te beperken.

Van mij mogen ze dat bij D66 en de Partij voor de Dieren allemaal best. Maar, wat is de Amsterdamse ‘benchmark’? Langs welke lat wil Amsterdam zich laten meten? Ik reis dus de hele wereld rond en verbaas me over de stellingname dat die 24-uurs-horeca een enig en uniek verkooppunt van Amsterdam zou zijn. Ik vind die 24 uurs horeca, met een enkele uitzondering zoals tijdens Mardi Gras en Gay Pride, nergens. Gaat de Amsterdamse horeca dat straks allemaal wel terug verdienen?

Aanbod
Moet je niet veel eerder zorgen voor een kwalitatief goed en inspirerend aanbod in het nachtleven. Het uitgaand publiek geeft het Amsterdamse nachtleven nu nog een 6,6. Dat is magertjes.

Met clubs als Air, Supperclub, Westerunie, Church, Escape en Trouw heeft Amsterdam geweldige nachtondernemers. Het Amsterdam Dance Event komt er aan. Dat zet Amsterdam echt goed op de kaart. Complimenten voor die organisatoren.
Ik neem de beleidsmakers graag ook mee naar de Bubble Lounge in San Francisco, de Rockpool in Sydney of Club Hotellet in Stockholm. Daar weten ze wat een avond verwennen en genieten is. 
Daarvoor heb je echt geen horeca nodig die 24 uur per dag open is.


vijf reacties op "De 24-uurs horeca: nodig of niet?"

Martijn
-1-  Martijn:
Hebben we niet gewoon al een soort van 24-uurs horeca? Studio 80 trekt met de ADE zaterdagavond weer door van 22u tot 12u zondagmiddag.. In MusyQ is een feest tot 9u, in Dansen bij Janssen tot 10, enz. Het is elk weekend wel ergens mogelijk lang door te gaan en dat levert blijkbaar weinig problemen op. Daadwerkelijke 24-uurs horeca, mits het niet teveel overlast oplevert, lijkt mij dan ook niet zo'n probleem en je maakt er mensen (waaronder mijzelf) blij mee dus waarom niet?

Overigens ken ik in München een tent die 24u per dag open is inclusief terras midden in de binnenstad. Maar je kunt natuurlijk ook geweldig uitgaan zonder pas om 15u de volgende dag thuis te komen... Hoe meer er mogelijk is hoe beter wat mij betreft.
Peter
-2-  Peter:
Berlijn??
Jorrit
-3-  Jorrit:
Madrid? Barcelona? Buenos Aires?
Arnoud
-4-  Arnoud:
@Jorrit: en dan hebben we het nog niet eens over Voorthuizen en Oud-Valkeveen!
Bas
-5-  Bas:
Volgens mij is het inderdaad al mogelijk om klokje rond te stappen in Amsterdam. Mocht de politiek daar nog wat aan toevoegen dan lijkt me dat geen probleem. Als jij een leuk vrijgezellenfeestje of bedrijfsuitje wilt vieren tot in de kleine uurtjes dan moet dat kunnen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.