Home > > Op bezoek in geheime tuin

Op bezoek in geheime tuin

‘Christelijke Arabieren, homoseksuele moslims en ongelovige joden: ze zijn allemaal welkom bij ons,’ zegt Emir Belatoui. Hij is de man achter Stichting Secret Garden, ooit opgericht voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders met een moslimachtergrond.
Belatoui: ‘Iedereen moet de ruimte hebben zichzelf te zijn.’

Wat hem betreft zeggen mensen dat er tussen Koran en homo’s geen zaken kunnen worden gedaan. Als ze er maar niet de conclusie aan verbinden dat men homo’s mag mishandelen.

Secret Garden biedt onder andere opvang en een luisterend oor aan homovluchtelingen m/v. Er zijn spreekuren om nieuwkomers wegwijs te maken in Amsterdam. En men organiseert debatten, cursussen en filmavonden om de integratie van islamitische holebi’s - zoals de afkorting van homo’s, lesbiennes, biseksuelen luidt - en transgenders te bevorderen. Gericht op de Nederlandse samenleving, waar de doelgroep niet alleen onbekend is, maar vaak ook onbemind. Maar ook op moslimgemeenschappen zelf. Want daar zijn net zo goed strubbelingen over homoseksualiteit. Emir Belatoui: ‘We proberen homo- en ook transseksualiteit bespreekbaar te maken.’ Zo gaat hij met vaders in gesprek die moeite hebben met hun homoseksuele kind en nodigt hen uit voor voorlichtingsavonden. Belatoui is ervan overtuigd dat bezwaren tegen homoseksualiteit niets met de islam en alles met cultuur te maken hebben. ‘Er zijn immers ook gelovige moslims die homoseksualiteit accepteren.’

Door de vele incidenten, dreigementen en geweldplegingen tegen homo’s door vooral Marokkaanse jongens, worden moslims in de homobeweging vaak scheef aangekeken. Ook daar heeft Secret Garden een missie te vervullen. Een kranslegging tijdens Dodenherdenking op 4 mei bij het homomonument in Amsterdam was één van de initiatieven om aansluiting te vinden bij de algemene homobeweging.

Wat Secret Garden medewerker Ikram Daraaoui betreft is er overigens genoeg gepráát over ‘homoseksualiteit en islam’. Zij ziet liever concrete verbeteringen. ‘Er moet bijvoorbeeld opvang komen voor homoseksuele moslims die uit huis zijn gezet. Of voor vluchtelingen die vanwege hun homo- of transseksualiteit worden gediscrimineerd, lastiggevallen en mishandeld, niet alleen in het land van herkomst, maar ook in Nederlandse asielzoekerscentra. Mensen zoeken bescherming in Nederland, vanwege vervolging in eigen land. Ze moeten zich hier veilig weten.’ 
zes reacties op "Op bezoek in geheime tuin"

Arnoud de Jong
Ook onder niet-Moslims is het zo te zien geen populair onderwerp. Terwijl het toch heel belangrijk is. Ik vind het een heel goed initiatief.
JohnN
-2-  JohnN:
Misschien vindt men het onterecht, maar ik zie parallelen met de 'discussie' over ritueel onverdoofd slachten. Mensen die bepaalde denkbeelden tot onderdeel van hun religieuze overtuiging hebben verklaard zijn geen discussiepartners. 'Bespreekbaar maken' is een mooie kreet, maar in veel gevallen een krachteloze versleten kreet. Misschien is concrete hulp het enige en beste. Over sommige zaken kun je tweeduizend jaar discussiëren zonder dat het iets oplevert. De geschiedenis leert dat.
Sjaan
-3-  Sjaan:
Ook interessant te zien dat Christelijke Arabieren in t zelfde rijtje thuis horen als homo's blijkbaar. Zo'n mooie tolerante godsdienst die islam. En voor al die calvinistische zelfkastijders die meteen gaan roepen dat het christendom net zo intolerant is: check je feiten.
Suffie
-4-  Suffie:
Da's een hele goeie, Sjaan: Check je feiten..!
Sjaan
-5-  Sjaan:
Heb ik gedaan Sufkut. Nu jij nog!
Suffie
-6-  Suffie:
Dat blijkt anders nergens uit... In tegendeel, wat je uitkraamt is nog stommer dan anders.

Ik zou het trouwens op prijs stellen als je netjes blijft. Je valt zo érg door de mand.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.