Home > > Borstvoeding beter dan Nestlé

Borstvoeding beter dan Nestlé

Zoals iedereen weet 'beschermt borstvoeding tegen overgewicht'. Een betere beschrijving van de wetenschappelijke feiten is echter: 'niet-voeden met moedermelk, dus voeden met kunstvoeding, vergroot het risico op overgewicht op korte en langere termijn'. Borstvoeding is immers de normvoeding: normale voeding waarbij de zuigeling normaal voedgedrag ontwikkelt, wat positief bijdraagt aan de ontwikkeling van een normaal gewicht.

Onlangs meldde de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg trots dat de hoofdstedelijke GGD zich heeft verbonden met de multinational Nestlé, om overgewicht bij schoolkinderen te bestrijden. Met daarbij de mededeling: "We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid voor een gezonde jeugd."

Miljardenindustrie
Wacht even. Nestlé is onderdeel van een wereldwijde miljardenindustrie met maar één doel: zoveel mogelijk omzet halen uit de verkoop van kunstmatige zuigelingenvoeding en andere speciale voeding voor zuigelingen, peuters, kleuters, kinderen en volwassenen. Precies díe producten die zowel in de baby- als kinderleeftijd bijdragen aan het ontstaan van overgewicht in het latere leven, en aan allerlei andere problemen, zoals grotere vatbaarheid voor ziekte en kindercariës. Deze kunstvoedingsindustrie heeft er groot financieel belang bij om zijn grootste concurrent, moedermelk, te ondermijnen en de borstvoedingsduur tot een minimum te beperken.

Sponsor
Daartoe sponsort Nestlé onder andere tijdschriften en websites gericht op ouders van jonge kinderen. In ruil zijn de redacties terughoudend met berichten over risico's van kunstvoeding, zoals de dubbele kans op wiegendood. Borstvoeding voorbij het eerste halfjaar komt daarbij al helemaal niet aan de orde, in deze veelgelezen media.

Daarnaast richt het bedrijf zich rechtstreeks op zorgverleners zoals consultatiebureau-artsen, met leuke goodies en gratis 'trainingsdagen' over kindervoeding. Het laat zich raden welk type voeding daar aanbevolen wordt. En met succes: de wereldwijde norm, van de WHO, om minimaal twee jaar borstvoeding te geven is in Nederland nagenoeg onbekend, en wordt nauwelijks door zorgverleners ondersteund en gepropageerd.

Blamage voor Amsterdam
En nu laat zelfs de gemeente Amsterdam zich door Nestlé sponsoren. Een doorbraak voor het bedrijf en een geweldige kans het imago op te poetsen, nu een grote overheidsorganisatie zijn naam aan die van de multinational heeft verbonden. Het feit staat dan ook trots op de homepage van het bedrijf. Maar het is een blamage voor de gemeente Amsterdam.

De gemeentelijke overheid heeft, via de GGD en de consultatiebureaus, een verantwoordelijkheid voor de gezondheid van kinderen. Deze moet op een verantwoorde manier worden ingevuld, te beginnen bij dag één, bij de basis dus. Verplicht het personeel van consultatiebureaus zich te scholen op het gebied van borstvoeding en verantwoorde kindervoeding, bij organisaties die géén commerciële belangen hebben. Promoot het borstvoeden in het openbaar. Bied moeders de kans borstvoeding te geven. Geef eerlijke informatie op scholen over wat gezonde kindervoeding is: zoveel mogelijk vers, gevarieerd en onbewerkt. En laat een bedrijf zoals Nestlé, dat verdient aan dikmakers, daar niet toe.

Hellend vlak
Kunnen de ouders van Amsterdamse kinderen er nog op rekenen dat de gemeente objectieve informatie over gezond voedsel geeft? Of zien we binnenkort de (dieet)producten van Nestlé op scholen verschijnen? De gemeente begeeft zich met dit convenant op een sterk hellend vlak, want het recht van kinderen op een gezond leven raakt nu ernstig verstrikt met de commerciële belangen van de kunstvoedingsindustrie.

Stefan Kleintjes is kinderdiëtist, directeur Kenniscentrum Borstvoeding en voormalig medewerker van Amsterdam Centraal.

Bronnen: Arenz 2004 & 2005, Barclay 2006, Karaolis-Danckert 2008, Hatsu 2008, Owen 2005, Taveras 2004, Von Kries 1999

Dit artikel verscheen eerder in het Parool van 27 juni 2011 (pag. 22) onder de titel: 'Sponsoring heeft averechts effect'. 
tien reacties op "Borstvoeding beter dan Nestlé"

esther
-1-  esther:
Goed stuk Stefan! Met recht een blamage, al doen we op Nederlandse scholen gelukkig een stuk gezonder dan op Engelse (frituurvreten tussen de middag).
Natalie
-2-  Natalie:
Duidelijk stuk Stefan. Super.
JohnN
-3-  JohnN:
Men mag zich niet laten 'gebruiken' in een ongewenste belangenverstrengeling, welke bestuurder kan hierop worden aangesproken?
Een helder stuk, dat de feiten voor zich laat spreken. Een tegengeluid tegen het promotiegeweld - jammer dat het niet door een vrouw geschreven is, treft nog directer doel.
De Lutsjes
-4-  De Lutsjes:
@JohnN:

Uw laatste zin kan écht niet...!
JohnN
-5-  JohnN:
@ Lutsjes: Oja? Het is al te lang geweest dat mannen steeds voor de vrouwen spreken.
Ze kunnen het echt zelf.
In dit geval gaat het om borstvoeding.
Ik weet warempel niet wat dan in mijn laatste zin is miszegd.
De Lutsjes
-6-  De Lutsjes:
@JohnN:

Stel dat er op AC een artikel over bijv. de prostaat zou zijn verschenen, geschreven door een dame.
Had het dan volgens U directer doel getroffen in geval een heer de auteur geweest zou zijn?
Mannen spreken al lang niet meer voor vrouwen en andersom ook niet. Het gaat er tegenwoordig gelukkig uitsluitend om wie de meeste deskundigheid in huis heeft, zonder aanziens des persoons.
JohnN
-7-  JohnN:
Ha Lutsjes! Ik kijk met spanning uit naar Uw Uiteenzetting over tepelkloven.
De Lutsjes
-8-  De Lutsjes:
@JohnN:

Haha, laten we graag over aan Gezondheidsplein.nl
Suffie
-9-  Suffie:
je zou zo ook kunnen verdedigen dat het goed is als zo'n stuk door een man wordt geschreven omdat daarmee het stigma van 'vrouwenpraat' wordt omzeild..

Ik geloof ook niet dat dit stuk over borstvoeding gaat, maar over de wijze waarop onze gezondheidszorg wordt gemanipuleerd door de farmaceutische en voedselindustrie. Zo mag je jezelf afvragen hoe dat logo “goedgekeurd door de Nederlandse Hartstichting” op de verpakking van bepaalde soorten margarine terecht komen, in relatie tot de vraag door wie die club eigenlijk wordt gesponsord.
Katja Sienknecht
-10-  Katja Sienknecht:
Ik weet niet...ik heb er twee...één op borstvoeding (die toch allergiën kreeg) en één op oplosmelk (die niet aan de borst wou drinken.
Allebei mijn kinderen zijn volgens het consultatiebureau/schoolarts een stuk lichter dan het gemiddelde.
Ik vermoedt, dat flesvoeding - mits met verstand gegeven en de hoeveelheiden aangehouden - op zich niet tot overgewicht leidt.
Alleen is het zo gemakkelijk om er maar weer een fles “in te pluggen” als je kroost eigenlijk iets anders wil.
Gek, aan een fles (ook met water) lurken ze namelijk altijd, ook al hebben ze geen honger. Borstvoeding kost zo veel kracht dat ze alleen maar drinken als ze echt honger hebben.

Ik vindt een groter probleem, dat het je zo moeilijk wordt gemaakt om door te gaan met borstvoeding als je weer gaat werken. Kolven en dan fles is eerder dubbele belasting...dat doe je echt voor je kind.
In Skandinavie zijn er bedrijfscréches en het recht op borstvoeding. Dan wordt je ineens in een vergadering gebeld dat je kind honger heeft - en dat is geaccepteerd.
Ik kreeg trouwens in het ziekenhuis goede voorlichting van de lactatiekundige en de Stcihting “Borstvoeding natuurlijk”.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.