Home > > Besluit sluiting verpleeghuis lijkt overhaast

Besluit sluiting verpleeghuis lijkt overhaast

Nieuw-West, Slotervaart - Vorige week maakte zorginstelling Cordaan plotseling bekend dat het verpleeghuis Slotervaart op termijn wordt gesloten. De verwachting is binnen drie tot vijf jaar. Als voornaamste argument wordt genoemd dat het gebouw te oud is voor de eisen van deze tijd. Renovatie of nieuwbouw is te duur. Bovendien ligt de focus voor de zorg aan demente ouderen de laatste tijd vooral op kleinschalig wonen. Hierbij worden de cliënten in groepen van zes tot acht personen ondergebracht in wooneenheden die verspreid zijn over de stad.
In dit geval in West.
Er zijn wellicht enige kanttekeningen te plaatsen bij deze beslissing.

Het gebouw van Verpleeghuis Slotervaart is geen eigendom van Cordaan, maar van Woonzorg. De plek waar het verpleeghuis staat (tegenover het Slotervaart Ziekenhuis) is in principe een A-locatie, vlak bij een oprit naar de A10/A4.
Op dit moment is de kantorenmarkt geheel ingestort, maar dat kan over een paar jaar makkelijk weer anders zijn. Best mogelijk dat iemand er stiekem rekening mee houdt dat je op die plek veel lucratievere dingen kunt doen dan demente senioren verzorgen.
De tijd zal uitwijzen of deze gedachte slechts een product blijft van mijn altijd ietwat wantrouwende geest.

Kleinschalig wonen
Een belangrijk deel van de bewoners van het verpleeghuis is inmiddels verhuisd naar locaties voor kleinschalig wonen aan de Gerrie Knetemannlaan, het Andreas Ensemble en het Staalmanplein. Achtergebleven zijn bewoners die niet wilden verhuizen of die niet geschikt waren voor het concept van kleinschalig wonen. Los daarvan zijn er in het verpleeghuis momenteel nog afdelingen voor revalidatie en patiënten met niet-aangeboren hersenletsel.
Kleinschalig wonen is in principe een mooi concept, waarvan bewezen is dat demente ouderen er actiever en vaak ook gelukkiger van worden. In de oude situatie zaten ze namelijk op afdelingen met dertig mensen en sliepen ze dikwijls in kamers met vier bedden.
In kleinschalig wonen heeft iedereen een eigen kamer.

Lawaai en luchtvervuiling
Er zijn echter ook nadelen. Zo leiden bezuinigingen op de zorg ertoe dat de georganiseerde dagactiviteiten sterk verminderd zijn. In een verpleeghuis kun je concerten geven of rolstoeldansen organiseren, in een ksw-locatie zie ik dat niet snel gebeuren.
Veel hangt af van het initiatief van de verzorgenden en het management.
Op de genoemde locaties is bovendien geen tuin, voor de bewoners wordt het een stuk lastiger om naar buiten te gaan.
Als ze dat al willen overigens, want de keuze van de kleinschalige locaties is verre van ideaal. Ze liggen allemaal vlak bij de A10 en hebben ondanks isolatie te lijden onder lawaai en luchtvervuiling. Cordaan stopt de ouderen weg op plekken waar anderen zelf niet zouden willen wonen.

Controle
Ook de controle op de kwaliteit van de zorg, de beveiliging en de voeding is op kleinschalige locaties een stuk lastiger, omdat er sprake is van allerlei afzonderlijke kleine eenheden. Weliswaar staan die met elkaar in verbinding, maar recente maatregelen van de Inspectie hebben aangetoond dat de kwaliteit van de zorg bij instellingen als Cordaan en Osira nog lang niet gewaarborgd is.

Mijn voorlopige conclusie is dan ook dat de beslissing om het verpleeghuis Slotervaart te sluiten ietwat overhaast is. Uiteraard moeten er op zeker moment knopen worden doorgehakt, maar de kleinschalige locaties van Slotervaart zijn maar net een maand in gebruik.
Misschien eerst eens een jaartje afwachten hoe die in de praktijk functioneren? Dan kan het personeel tenminste ook een beetje wennen aan al die veranderingen.

Auteur is tevens lid van de cliëntenraad van Verpleeghuis Slotervaart, maar schreef dit stuk op persoonlijke titel.


zeven reacties op "Besluit sluiting verpleeghuis lijkt overhaast"

Suffie
-1-  Suffie:
Mmm... als iemand vernieuwingen aankondigt in een tijd van schaarste dan kan je gerust van uitgaan dat het geen verbetering zal gaan worden. Sterker nog, de suggestie dat het wellicht juist geld zal gaan opleveren lijkt me helemaal zo gek niet

Reageerder is vice-voorzitter van de gezinsraad in Huize Suffie, maar reageert op eigen titel en houdt dat graag een beetje uit het nieuws om problemen thuis te voorkomen.
JohnN
-2-  JohnN:
voorzieningen die uitgaan boven het wettelijk vereiste en afdwingbaar niveau zijn veelal volledig afhankelijk van het initiatief van vrijwilligers voor extras.
mijn eigen ervaring is dat mensen in deze tijd, gedurende 10-20 jaar geindoctrineerd op zelfontplooiing en individualisme, steeds minder bereid zijn zich belangeloos ergens voor in te zetten als voorheen.
Ik denk dat ik de achterdocht van de schrijver moet delen, maar hoop dat die ksw ouderen een beetje gelukkig zullen zijn. Met vieren op een kamer slapen is in ieder geval een voor de hand liggend minpunt dat bij ksw het eerste pluspunt is dat wordt gewonnen. Dat niet indivudueel slapen was nl het schrikbeeld van mijn moeder die verkoos liever te sterven.
Bart
-3-  Bart:
“Vernieuwingen” in tijden van rechtse bezuinigingskabinetten zijn de voorbode's van nog veel meer 'erge'dingen: de vrijwilligers worden ingeschakeld om het zorgcentrum te 'bemensen'= de zorg waarop bezuinigd wordt te vervangen, er is 'op afstand' iemand die alles in de gaten houdt, en als je bij opa of oma, of zus of broer op bezoek gaat, is er geen enkele aanspreekbare persoon: belt u nr. 111... of mailt u met....@.com, zal dan wel het antwoord zijn...
Mijn ouders in een dergelijk 'versterfcentrum', dat nooit!, dan liever bij mij thuis, met alle overlast van dien!

“Bart van der Kolk, voorzitter GroenLinks Lelystad,reagerend op persoonlijke titel, die om begrijpelijke reden liever buiten de media wenst te blijven”
JohnN
-4-  JohnN:
@Bart verwerp niet bij voorbaat alle vernieuwing, maar wees kritisch en behoud het goede. Dwz. individuele slaapvertrekken prima, de rest wat nog komt... afwegen en indien ongewenst met verzet afserveren. Waar ik voor vrees is wel een sterke klassescheiding in de ouderenzorg. Als je in staat bent 4000 euro per maand te betalen zijn er prima plaatsen in fraaie behuizing beschikbaar. Privatisering en zo ...
Bart
-5-  Bart:
@ JohnN: zeer open deur.. Kritisch én vernieuwend is mij op het lijf geschreven.
Klassescheiding in de zorg is er al vele jaren, en wordt onder dit kabinet verfijnd en vervolmaakt.
Maar wel over mijn lijk! (denk ook maar even aan het P.G.B (persoons gebonden budget) waar dit kabinet appelmoes mee maakt, maar waar een volgende regering nog 20 jaar zich in de schulden moet gaan steken (vanwege de postume schadeclaims van nabestaanden) Schande!
Tamara
-7-  Tamara :
Ik vind t allemaal zo erg dat het gaat sluiten het slotervaart verpleeghuis en het is allemaal zo veranderd,
En ik werk al bijna 3 jaar daar het is niet leuk meer hoe het allemaal gaat nu

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.