Home > > De groei van Amsterdam sinds 1850

De groei van Amsterdam sinds 1850

Op basis van een gemeentelijke database met adressen en gebouwen maakte Steven M. Ottens een animatie die in beeld brengt hoe Amsterdam is gegroeid sinds 1850. Het filmpje is eind vorig jaar al gepubliceerd, werd in februari door nrc.nl ontdekt en is onlangs herontdekt op Twitter.


zeven reacties op "De groei van Amsterdam sinds 1850"

jaap
-1-  jaap:
Het oude kleine stadje, die toch -in rap tempo -ineens groot werd.
Karel
-2-  Karel:
Jammer alleen dat het filmpje niet correct is. In t centrum wordt wel de 17e eeuwse (en oudere) bebouwing aangegeven, maar er buiten niet. Zo was er ook al relatief veel oude bebouwing lang de Kostverlorenvaart en Overtoom en Slatuinenweg. En her en der in de toenmalige weilanden.
Chris B.
-3-  Chris B.:
Waarom ontwikkelt Amsterdam zich wel en Amstelveen niet? Andere gebieden buiten Amsterdam zoals Hoofddorp groeien wel in dit filmpje.
JohnN
-4-  JohnN:
De groei van Amsterdam in bebouwd oppervlak is sinds begin vorige eeuw een veelvoud van de bescheiden groei in inwonertal.
Karel
-5-  Karel:
@JohnN: ja en?
JohnN
-6-  JohnN:
@Karel - ik stel alleen maar objectief vast dat Amsterdam wel enorm om zich heen heeft gegraaid voor een vrijwel stabiel inwonertal. Eigenlijk moet je Almere en Purmerend er ook nog grotendeels bij rekenen, de explosieve nieuwbouw daar is ook alleen maar gebeurd onder de druk van Amsterdam, dat langdurig alleen maar dacht langs lijnen van 'uitbreiden' en niet van 'inbreiden'. Inmiddels lijkt het tij een beetje gekeerd met 25% leegstand van bedrijfs-vierkante meters.
Karel
-7-  Karel:
@John: inbreiden gebeurt minimaal al sinds 1991 toen de 4e nota extra op de ruimtelijke ordening werd vastgesteld (Vinex) waar men ook al uitging van het principe van de compacte stad....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.