Home > > Amsterdammers voorrang

Amsterdammers voorrang

Vandaag werken wij tot...

In onze wijk overleggen bewoners regelmatig met het stadsdeel.
Dat zijn vruchtbare gesprekken over het postcodegebied 1012, de nieuwe horecavisie, de veiligheid op straat, de aanpak van illegale hotels en de plannen voor het Stationsplein en de stadslus.

Bij de informele nazit vraag ik de beleidsambtenaren tussen neus en lippen door waar ze zelf wonen.
En 8 van de 10 keer is het antwoord Landsmeer, Almere, Hoorn, Badhoevedorp of Purmerend.

Officieel woont de helft van de bijna 16.000 Amsterdamse ambtenaren buiten Amsterdam.
Vroeger, heel vroeger, moesten Amsterdamse ambtenaren ook in Amsterdam wonen.
Waarom hoeft dat niet meer?

Enkele jaren opperde wethouder Vos zelfs het idee dat Amsterdamse ambtenaren mochten werken vanuit een kantoor in Almere. Dan konden ze de files omzeilen. Ik hoop toch oprecht dat dit onzalige idee in de kiem is gesmoord.

Wonen buiten Amsterdam? Werken vanuit Almere? Natuurlijk niet! Je moet wonen en werken daar waar je ervaart hoe de stad leeft en ademt. Je moet de stad van dichtbij meemaken samen met zijn bewoners, ondernemers en bezoekers.

Dan ervaar je zelf hoe het voelt als jouw kind niet naar de school van jouw voorkeur kan. Maak mee wat er ’s nachts over de Amsterdamse grachten vaart. Zie dat die arme vrachtwagens chauffeur geen kant op kan als hij zijn bouwmaterialen moet afleveren. En maak zondagochtend eens kennis met de Franse toeristen. Slapend in hun auto, pissend in de grachten en het weinige geld dat ze uitgeven besteden aan soft drugs.

Als je er even bij stilstaat dan snap je ook ineens de besluiten, spelregels en brieven die ze bij de gemeente bedenken. Die zijn daar, buiten Amsterdam, bedacht. Je snapt ook waarom ze soms opperen dat je dan maar niet in de stad had moeten gaan wonen. Ze snappen dat echt niet...

Ik pleit ervoor dat bij de werving van Amsterdamse ambtenaren bij gelijke geschiktheid kandidaten die in Amsterdam wonen voortaan voorrang krijgen boven sollicitanten die buiten Amsterdam wonen.

Foto: Arnoud de Jong


33 reacties op "Amsterdammers voorrang"

Reinier Springveld
-1-  Reinier Springveld:
Helemaal mee eens! Bij de vacatures kan ook worden vermeld dat vooral mensen uit Amsterdam wordt verzocht te reageren.
Katja Sienknecht
-2-  Katja Sienknecht:
Misschien ook andersom: maak het wonen in Amsterdam voor ambtenaren makkelijker. Menigeen zou best in A'dam willen wonen, maar heeft het geld niet om de huizenprijzen hier te betalen. Wellicht een combi van arbeidscontract en hypotheek????
Arnoud de Jong
Even een kleine aanvulling in de vacature:
“Moet bereid zijn om ook buiten diensttijd door ontevreden buurtbewoners te worden lastiggevallen en uitgescholden. Vernielingen en bekladdingen aan de noodgedwongen veel te dure woning (zie tevens salarisspecificaties hieronder) kunnen vanaf een drempelbedrag van 10% van de WOZ waarde worden gedeclareerd.”
Bart
-5-  Bart:
Walther: ambtenaren dienen vooral objectiviteit te waarborgen, “omnibus idem”, en daarom is het prima als een beleidsambtenaar van de gemeente Amsterdam in Almere of Lelystad woont: geen gezeur over de schoolkeuze van z'n kind, niet wakker getetterd worden door wat er s'nachts door de grachten vaart, en vele ongenoegens die de doorsnee Amsterdammer ervaart. Díe ambtenaar is s'morgens fris aan het werk en contateert dat er wel héél veel klachten over een bepaald onderwerp zijn,ik stel me zo voor dat hij/zij dan op de fiets springt en de situatie ter plekke in ogenschouw neemt, en natuurlijk ook de collega's consulteert die wél in Amsterdam wonen...
Ik stel dat een beleidsambtenaar 'van buiten' betere regels of beleidsvoorstellen maakt!
Daarnaast is er nog het punt: waar moet die ambtenaar wonen, gezien zijn salaris is dat altijd ver buiten de ring... (behalve die paar 'toppers')Dus Katja heeft ook een punt.
Maaike
-6-  Maaike:
Walther, wat vond je er dan van dat Cohen een jaar lang in de ambtswoning bleef wonen terwijl hij Tweede Kamerlid was geworden?
Maar on topic:
Als ambtenaar merk ik geen verschil tussen collega's die in dan wel buiten Mokum wonen. Je betrokkenheid bij de stad blijkt niet uit je woonplaats. De betrokkenheid blijkt uit het feit dat je bij de gemeente werkt. De “buitengaatse” ambtenaren spenderen al werkende genoeg tijd in Amsterdam om de impact van hun werk te ervaren,
Wel kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het je werk wel extra leuk maakt als je ook woont op de plek waar je allemaal voor doet, daar bij die gemeente.....
Bart
-7-  Bart:
@ Maaike: Job Cohen heeft veel meer dan andere ambtsdragers onze clementie nodig vanwege een ernstig invalide echgenote, dus lijkt me niet meer dan logisch dat het misschien wat langer duurde dan 'gepland': wat zijn de wachttijden voor een aangepaste woning in Amsterdam? Zelfs als je die kunt kopen zijn er nog vele belemmeringen! Dus flauw dat je daaraan (als ambtenaar) refereert!
En mijn persoonlijke ervaring is dat het heel prettig kan zijn om je werk(werkomgeving, fysiek) even achter te kunnen laten, als je werktijd ophoudt...
JohnN
-8-  JohnN:
Sluit me aan bij Bart:
Zelfs als niet PvdA-er word ik het helemaal zat, dat Cohen bashen, overal zoekt men een aanleiding. Spijkers op laag water noemden ze dat vroeger in de scheepsbouw.
Maaike kom op met de 'impact' op het reilen en zeilen van de stad die jouw werkinzet heeft, en probeer niet groot te worden door anderen te kleineren. Dat maakt jezelf namelijk nog kleiner, 'heel dom' dus, niet eens 'een beetje'.
Otto
-9-  Otto:
Mensen die in Amsterdam zijn opgegroeid hebben in zijn algemeenheid een vooruitgang op de geestelijke ontwikkeling omdat Amsterdam een moderne wereldstad is. Volgens mij wordt een stad als Amsterdam beperkt in zijn ontwikkeling en ruimdenkende karakter door kortzichtige Ambtenaren die van het boerenland afkomen. Dus ik ben er voor dat Amsterdams beleid door Amsterdammers gemaakt dient te worden. Dat de vrijmarkt op de Koninginnenacht niet meer mag zal wel van een niet Amsterdammer gekomen zijn.
Arnoud de Jong
Otto, je logenstraft je eigen bewering, althans er van uitgaande dat je Amsterdammer bent. Beleid wordt namelijk niet gemaakt door ambtenaren maar door bestuurders. Je zult je wijsheid dus moeten herzien.
JohnN
-11-  JohnN:
Otto is ook nog meer dan een 'beetje dom', zoals hij zelf bewijst.
Sommige stadsbewoners die nooit verder dan de grens van de ring komen denken nog wel eens dat daarbuiten het 'boerenland' begint.
O, o, alle geschiedenislessen gespijbeld Otto? Weet je niet eens waardoor steden als Amsterdam en Rotterdam 'groot' konden worden? Rotterdam door de inzet van de hardwerkende mensen van 'de eilanden' waar lang op neergekeken werd, Amsterdam door de scheepsbouwtoelevering en bevoorrading van de schepen door de industrie (!) aan de Zaan.
Gelukkig zijn de meeste Amsterdammers en Rotterdammers nu wijs genoeg om dat te beseffen.
Alleen de heel achterlijke Amsterdammers houden nog steeds vol dat over het IJ de beschaving eindigt en doen nog steeds net of Noord niet bestaat.
Bart
-12-  Bart:
@ JohnN:En nog wat olie op het vuurtje: de hugenoten uit Frankrijk (geestelijk erfgoed), de portugese joden (idem), de 'hannekenmaaiers' uit Duitsland (economisch), de polen en de russen in navolging van Czaar Peter de Grote, de Italiaanse schoorsteenvegers,(later ijsverkopers), de Turken bij de ADM in de jaren '60, de Marokkanen voor alle vuile klussen in de jaren '70, en nu de Jugoslavische (voorheen) en Philippijnse verpleegsters.... Ik ben er ongetwijfeld nog vele vergeten, daarvoor mijn excuses!
En dan ook nog ambtenaren uit alle windstreken!Prima,zo!
Dr.D
-13-  Dr.D:
@Bart je vergeet de taxichauffeurs die de taal niet machtig zijn en de straten niet kennen...
Maar besluiters en beslissers (lees: wereldvreemde ambtenaren) die niet in hun eigen woonomgeving worden geconfronteerd met de gevolgen van hun eigen beleid onderstreept hun minachting voor de bewoners van Amsterdam.
Bart
-14-  Bart:
@ Dr D. 'taxichauffeurs die de taal niet machtig zijn en straten niet kennen': moet de vergunning afgenomen worden, dat is de wet. De rest van je verhaal vind ik bullshit, graag eerst onderbouwing: “wereldvreemde ambtenaren”: lees: wereldvreemde inwoners Amsterdam.
“geconfronteerd met hun eigen beleid”, nog erger, dat is niet de oorzaak van hun beleid, maar van het gedrag van de a-sociale Amsterdammer, Dr. D!!!
Een leuk staaltje van oorzaak en gevolg omdraaien, en vervolgens de zich niet kunnen verwerende ambtenaren in de zeik zetten, Dr. D: de verantwoordelijke id. is de gemeenteraad/ c.q. deelraad...
Slechte bijdrage: de echte besluiters en beslissers zijn de inwoners (1x in de 4 jaar, gek hé)...
Vinus
-15-  Vinus:
Niets is zo provinciaals als Amsterdammers die mensen uit de provincie als achterlijke provincialen bestempelen.
Arnoud de Jong
Volgens Walter woont de helft van de ambtenaren dus wèl in Amsterdam, da's eigenlijk best wel veel! Het doet je wel afvragen hoeveel van die andere helft dolgraag in Amsterdam zou willen wonen, maar het gewoon niet kan betalen, of erger nog, die ooit door hun werkgever uit Amsterdam zijn gejaagd met loze beloftes van een kleurrijk en ideaal forenzenleven. En ze dan nu dwingen om in Amsterdam te (gaan) wonen? Lachen met Walter!

Van Dr.D. mag je verwachten dat hij begint over 'wereldvreemde ambtenaren', die man heeft nooit blijk gegeven van enig begrip van de bestuurlijke structuur. Van Walter had ik meer verwacht. Ambtenaren maken geen beleid, zij ontwikkelen hooguit een uitvoering van beleid binnen kaders en volgens lijnen die door het bestuur worden bedacht en aangegeven. En dat bestuur, zoals Bart dat zo terecht opmerkt, wordt door onszelf en uit ons midden gekozen, dus als je iets te zeuren heb moet je daar eens over nadenken. Die bestuurder die wonen overigens doorgaan -hee, lollig!- gewoon in Amsterdam!

Oftewel, een oproep tot symboolpolitieke regeltjes die a. tegen de verkeerde groep is gericht en b. blijkbaar ook niet helpt. Aan de andere kant, veel kwaad kan het niet, dit soort stukjes, de meeste ambtenaren zijn ondertussen wel gewend aan hun stigma...
joop
-17-  joop:
Walther Ploos van Amstel heeft een heel sterk punt,namelijk de betrokkenheid.
Dat geldt overal,als je er niks van voelt of beleefd,houd er dan je mond over en vooral beslis niks voor anderen die het wel mee maken,dat geldt overal.
Vanaf de overkant iets staan roepen werkt niet...
Bart
-18-  Bart:
@ Suffie: die bestuurders, zowel wethouders als raadsleden, zijn verplícht om in de stad waar ze besturen ook te wonen...
En @joop:ambtenaren voeren uit, passen regels toe en beleidslijnen. Als je ergens werkt, maar niet woont, ben je zeker betrokken bij de dingen die je doet, anders heb je binnen de kortste keren een burn-out of word je op non-actief gezet, weggedetacheerd etc... Dus capabele ambtenaren hoeven echt niet in Amsterdam te wonen!
Arnoud de Jong
Check, Bart! En in dat licht is dat 'onzalige' telewerken helemaal zo gek nog niet!
Otto
-20-  Otto:
@Suffie: Volgens mij wordt beleid gemaakt door beleidsambtenaren en dat bestuurders daar een handtekening onderzetten betekend niet dat ze het beleid gemaakt hebben.

@JohnN: Inderdaad, zodra je het IJ oversteekt kom je in een ander gebied waar mensen zijn blijven steken op het niveau van 12 jarigen is mijn waarneming. Maar er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.
Arnoud de Jong
@Otto: Zo denken veel mensen...
Ronnie Zijp
-22-  Ronnie Zijp:
Wat een armzalig en achterhaald idee.Dit voert weer terug naar de oertijd. Die ambtenaren uit Badhoevedorp,Purmerend en Almere wonen gewoon in Amsterdam (metropoolregio). Ik zelf woon in Amsterdam en werk in Lelystad. Vroeger moest iedereen in Lelystad gaan wonen en kreeg je zelfs een verhuisvergoeding. Dat is natuurlijk krankjorum. Professionals moet je overal vandaan kunnen halen (lees metropoolregio). Wel vind ik dat de ov verbindingen sterk moeten verbeteren en dat Amsterdam meer bevoegdheden van het rijk moet krijgen. En tot slot, bouw een enorm nieuw stadsdeel met goedkope woningen in de kernstad. Dan hoeven mensen niet noodgedwongen naar Purmerend. Ronnie Zijp
Bart
-23-  Bart:
@ Ronnie Zijp: binnenkort is dit alles bewaarheid: de 'Metropoolregio Amsterdam' omvat inmiddels ook Lelystad...
Dus wonen en werken binnen deze grote regio is ook weggelegd voor 'de nieuwe ambtenaar', die inderdaad, heb ik uit de archieven van het Rijksinstituut voor de IjsselmeerPolders begrepen, ooit subsidie kregen als ze in deze kale polder wilden gaan wonen... Inmiddels een prachtig gebied, maar de Amsterdammer is uitsluitend gefixeerd op de westelijke tuinsteden, Noord en andere uitleggebieden als het om wonen gaat, slaat nog niet toe. Niets is dommer: binnenkort (12-2012) is Lelystad, binnen 35 minuten van amsterdamCS verwijderd, de meest begeerde tuinstad, met de meeste voordelen voor alle Amsterdamse ambtenaren... Almere is er niets bij (duur!) saai, en zeker niet rustig...
Kortom: iedere nadenkende ambtenaar kiest binnenkort voor Lelystad.... ( En de Lutsjes kunnen me nog meer vertellen!)
Dr.D
-24-  Dr.D:
Excuses voor de late reactie, maar mag ik hierbij @Bart ook het predikaat wereldvreemd meegeven? (dat is niet de oorzaak van hun beleid, maar van het gedrag van de a-sociale Amsterdammer) Onder welke steen heb je gezeten? Ook de verwijzing naar stemrecht is een slag in de lucht gezien dat stemmen een momentopname is, de waan van de dag.
Vervolgens wordt er dan door het stadsdeel besloten om regenboogvlaggen te verbieden. Op dat niveau wordt er gedacht en gehandeld.
En als er eindeloos wordt gefaald bij de dienst infrastructuur verkeer en vervoer? Dan verander je gewoon de naam en kan iedereen op zijn plek blijven en doorklooien.
@suffie (Nomen est Omen) Heb zelf meer dan 10 jaar mogen rondwandelen in bestuurlijke organisaties en mogen constateren dat praktisch alle organisaties een waterhoofd hebben en geen drainage. Ben dus ervaringsdeskundig en beschik over een uitstekend geheugen.
Verder blijft m`n standpunt ongewijzigd, namelijk dat er teveel besluiten worden genomen bij de koffieautomaat...
Arnoud de Jong
“Nomen est Omen”, ja, die zag ik echt niet aankomen...

Die laatste opmerking, daar heb ik beelden bij, Dr.D., hoewel dit niet per definitie de verkeerde beslissingen oplevert. Voor wat betreft je opmerking over ambtenaren is het bewijs geleverd dat rondwandelen echt niet voldoende is...
tiffi
-26-  tiffi:
Ik denk ,dat amtenaren heus wel weten , wat in amsterdam gebeurt.bovendien heeft het wel een voorbeeldfunctie: hoelang is er geen ellende om huisvesting in de stad. Het wilde (in-)wonen van gelukzoekende werktoeristen en verslaafden zonder echte kans op integratie of oud worden in Amsterdam is bijna onmogelijk.De stadmotiveert nu al tientalle jaren an amstrdammers ,de stad te verlaten bij woningnood omdat de stad te vol is.Dus amtenaar , houd de rest van Nederland ook maar tof,goed zo, neem nog wat veelplegers mee,dan slapen en zien wij ook onze ouderen wat vaker en beter op straat...
Bart
-27-  Bart:
@ Dr D.: onder welke steen zit jij? “Vervolgens wordt er dan door het stadsdeel besloten om regenboogvlaggen te verbieden. Op dat niveau wordt er gedacht en gehandeld.”
De ambtenaar die daarover heeft zitten nadenken, zit er gewoon nog, want: de deelraad centrum heeft bedacht dat dit een goed voorstel was. Dus blijft mijn case: dat je niet goed nadenkt! Dat was dus een collegevoorstel.
De beslissers zijn de deelraadsleden!, de ambtenaren produceren uitsluitend wat het 'college' Centrum gevoegelijk is...
De Ambtenaar treft geen blaam, de wethouders van de deelraad in eerste instantie, omdat ze zo'n belachelijk voorstel voorstellen aan de deelraad, vervolgens de deelraad die dat blijkbaar goedkeurt. I rest my case: dat je gewoon niet nadenkt, en maar wat roept. “blamerende ambtenaren zijn het gevolg van een falende respons door de burger”.
Over het aantal ambtenaren is wel te onderhandelen, maar dat valt buiten dit onderwerp.
En als je stemrecht niet als ultieme “meedenker” betitelt, tja, dan zijn we weer overgeleverd aan het Stalinisme, Leninisme etc..
Denk na, Dr D.: als heel Nederland ging stemmen (stemplicht had), dan waren de politieke verhoudingen totaal anders!
Dus ik lul niet uit m'n nek, maar hou je geklets voor prietpraat voor bij de koffieautomaat, waar misschien besluiten voor de OR genomen worden, maar niet over echte besluitvomingstrajecten..
Herbert
-28-  Herbert:
Vroeger moesten ambtenaren in hun werkgemeente wonen omdat ze 24 uur oproepbaar moesten zijn en hooguit de beschikking hadden over een fiets. Nu is men wat mobieler en de 24 uursbeschkbaarheid is ook verdwenen voor het overgrote deel der ambtenaren.

Ik wil er geen jijbak van maken maar maakt het verschil uit of jouw ambtenaar in Landsmeer woont of in Gein III? Zelfs de Nieuwendammerdijk is al een wereld van verschil. Ik geloof niet dat verplicht in de gemeente Amsterdam wonen betere ambtenaren maakt.

Nog los van het feit dat het overgrote deel der ambtenaren niet het werk doet dat de ambtenaren die jij tegenkomt in jouw overleggen. En jullie als bewoners hebben de plicht om als tegenmacht te werken als de ambtenaren de verkeerde beslissingen gaan nemen. En dat doen jullie vast wel.
JohnN
-29-  JohnN:
Herbert geeft duidelijk aan dat dit een non-item is. De verplichting om bij aanstelling binnen de gemeente te (gaan) wonen is inderdaad uit de tijd en wordt hooguit tegenwoordig nog misbruikt om inwonertal te stimuleren, zoals we dat zagen toen Almere graag snel wilde groeien (nu een beetje op terug gekomen sinds alle misere van dien) en sollicitanten uit Lelystad uit hun huis trokken door te eisen dat ze binnen 12 maanden verhuisden naar Almere (20 minuten met de trein!!!).
De vergelijking van een groen dijkhuisje in Noord met een woonplek bijvoorbeeld in Ilpendam geeft al aan dat het beleven van de stad nooit een punt van discussie kan zijn. Actieradius (niet meer dan drie kwartier reistijd bijvoorbeeld) lijkt een enig zinvolle, ook al uit energie en milieu aspecten.
Bart
-30-  Bart:
@ John: die verhuisplicht naar Almere is volgens mij nog steeds van kracht, al kun je dispensatie krijgen als je minder dan 40 minuten reistijd hebt (Zal het eens navragen..). Lelystad kent die plicht i.i.g. niet meer, wel een voorkeursregeling om aan een passende woning te komen ( voor lagere ambtenaren) zoals Amsterdam -iig- stadsdeel zuid die ook kende, toen ik er nog woonde.
Arnoud de Jong
In de jaren tachtig riepen al die CDA/VVD-politici nog dat we vanwege de hoge werkloosheid bereid moesten zijn om langer naar ons werk te reizen. Afstand mocht geen bezwaar zijn om 'passend werk' te aanvaarden.
Gold dus blijkbaar dus niet voor politici en ambtenaren, zie ik nu.
wb
-32-  wb:
dat ze buiten de stad wonen is misschien tot daar aan toe, maar als ze met de auto hier heen komen en ze betalen niet (bijv ¤5 p.u.) om te parkeren klopt er iets niet.
Bijv parkeergarage onder de stopera, op terrein van brandweer of GVB. Mijn visite of monteur kan ook gewoon dokken voor de deur.
Suffie
-33-  Suffie:
wb, dat klopt niet alleen niet, het is ook zo. Ambtenaren betalen gewoon parkeergeld.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.