Home > > Sibbelpanden: eind goed, al goed...

Sibbelpanden: eind goed, al goed...

Foto: Hans Frederiks
In december 2005 schreef ik op Amsterdam Centraal over de bewoners van de Sibbelpanden die voor de rechter stonden in een kort geding dat door Woningstichting de Key was aangespannen. De bewoners moesten er onmiddellijk - nog voor de kerst - uit vanwege verzakkingen van de panden en het gevaar dat dat met zich mee zou brengen. Als je kijkt op de site van de - toen nog - strijdbare bewoners, zie je dat ze daarna nog een aantal keren voor de rechter hebben gestaan.

Nu is het april 2011 - vijf-en-een-half jaar later - en zijn de monumentale Sibbelpanden eindelijk gerenoveerd en klaar. Mooi gerenoveerd bovendien. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat...
Waarom heeft het zo lang geduurd, zul je je afvragen? Tja, er waren die 'lastige' bewoners, die graag terug wilden komen voor sociale huren, er waren 'lastige' omwonenden, die niet wilden dat alle bomen in de Sibbeltuinen werden gekapt. Het was bovendien een ingewikkelde renovatie omdat het Sibbelblok op de monumentenlijst staat en dus niet zo maar tegen de grond mocht worden gegooid: gewoon slopen en bouwen gaat wel stuk sneller dan zorgvuldig renoveren, maar slopen zat er niet in.

De feitelijke renovatie begon eind 2009. Eerst werd het grootste deel van de bomen gekapt, op vijf gezonde en grotere bomen na. En toen kon eindelijk de renovatie beginnen. Via een ingewikkelde methode werden de funderingen vernieuwd. De achtergevel ging er helemaal uit. Van binnen werden de panden gestript. Terug kwamen de oorspronkelijke tuinkamers die ooit gesneuveld waren, het dak werd vernieuwd. Er kwamen allerlei mooie oude details terug. Ook moest als laatste de grond nog worden afgegraven omdat die vervuild was, hoewel dat afgraven uiteindelijk in sneltreinvaart gebeurde, toen de renovatie zo goed als klaar was.

Gisteren was de feestelijke oplevering van de 40 woningen en een onthulling van een leuke gevelsteen. De mensen van de Key, de architect, de aannemer, de bouwvakkers, de buurtbewoners, de oorspronkelijke bewoners van de Sibbelwoningen: iedereen was blij, blij, denk ik ook, dat na al het gedoe, geruzie, uitvechten via de rechter, het resultaat gewoon mooi is. En die oorspronkelijke bewoners, waarvan er 27 terugkeren naar de Sibbelpanden, gaan sociale huren betalen; voor de nieuwe bewoners worden het wel huren boven de huurgrens.

Wil je zien hoe die hele renovatie verliep? Kijk dan hier en bestel als je het leuk vindt het boekje dat ik samenstelde aan de hand van een paar duizend foto's die ik in de loop van de renovatie vanuit mijn raam schoot.

zeven reacties op "Sibbelpanden: eind goed, al goed..."

Bart
-1-  Bart:
Eerlijk is eerlijk: het is echt heel mooi geworden! De besluitvorming in het verleden was met de Key was niet altijd 'comme il faut', de bewoners uit datzelfde verleden hebben misschien een hoop ellende doorgemaakt, maar: ik was er gisteren toevallig, en vond het complex echt fantastisch er uit zien...
JohnN
-2-  JohnN:
Ha fijn! Heerlijk, goed nieuws rond monummenten die sociale huurwoningen waren en dat nu dus ook nog zijn! Eind goed al goed. Mooi ook eens goed nieuws nu er steeds maar zoveel te klagen viel over van alles in deze stad.(Hopelijk komt dat gevoel ook als de Metro eindelijk over de Leeuwarderweg snort, waar het grindbedje al ongeduldig wacht
Vinus
-3-  Vinus:
Hoeveel kosten de woningen nu? En hoeveel voor de renovatie? Wi betaalt het verschil?
Bart
-4-  Bart:
@ Vinus: betere vraag was: hoe bewoonbaar waren de woningen voor renovatie, en hoe is dat nu... En het antwoord op de 2e vraag is: de belastingbetaler, via de huursubsidie, via de miljoenennota, via de besluiten van de 2e kamer en het kabinet...
JohnN
-5-  JohnN:
Tja, betere waar mag ook wat meer kosten
Katja Sienknecht
-6-  Katja Sienknecht:
Het mag er zijn, alleen jammer van de weg die ervoor nodig was. Uiteindelijk was het voor alle partijen beter (en goedkoper!) geweest als De Key niet zo lang z'n poot stijf had gehouden...ook voor De Key zelf!
JohnN
-7-  JohnN:
@Katja - 'as is verbrande turf'
Wees ook eens blij met een goed eindresultaat

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.