Home > > De wondere wereld van het leerlingenvervoer

De wondere wereld van het leerlingenvervoer

De volgende mail, die ik drie weken geleden aan de betreffende wethouder stuurde, illustreert volgens mij voldoende de Kafkaëske situatie rond het leerlingenvervoer in Amsterdam.
Ik wil het hier even niet hebben over de verwarrende situaties die zich in praktijk voordoen met een raamcontract met bedrijf C en een onderaannemer T. Daar is al genoeg over geschreven…
Toch blijf ik me verwonderen over de hersenkronkels waardoor blijkbaar de opstellers van de regeling Leerlingenvervoer geplaagd werden (graag bied ik hierbij aan u met raad en daad terzijde te staan..).

Mail aan wethouder Eric van der Burg...

"Beste Wethouder,
Sinds begin dit jaar zie ik me genoodzaakt, om gebruik te maken van leerlingenvervoer ("busje komt zo"), aangezien mijn jongste van 7 naar een school voor speciaal onderwijs moest. De enige school voor speciaal onderwijs die voor hem geschikt is, ligt in Amsterdam-Noord.
Vrijwillig zou ik er nooit voor gekozen hebben, zijn zus en hij zaten/zitten op een "gewone" basisschool bij ons in de wijk.
Gelukkig heeft hij wel zijn plaats op de Buitenschoolse opvang bij ons kunnen behouden (te veel veranderingen ineens zijn namelijk niet goed voor dit soort kinderen, en ik zou niet willen dat hij alleen nog met kinderen uit het speciaal onderwijs omgaat).
Nou wil de regeling (en ik vraag me dus heel hard af, wie die ooit heeft bedacht), dat leerlingenvervoer alleen naar het huisadres mag en niet naar de opvang.
Waarom in hemelsnaam? Juist het hebben van een plaats op de na-schoolse opvang maakt het voor mij mogelijk om als alleenstaande moeder toch 32 uur/week te werken en zelf in mijn levensonderhoud te voorzien.
Hoe zou ik om 16.00 thuis klaar moeten staan om mijn kind op te vangen én nog werken?
Kortom, waar slaat deze regeling op?
Ik werk graag, ik wil graag in mijn eigen levensonderhoud voorzien en kan het ook, ik heb nog ervoor gekozen om mijn kinderen alleen op te voeden, nog mijn zoon naar het speciaal onderwijs te sturen.
Ik kan me niet voorstellen, dat ik de enige alleenstaande ouder ben die hier tegenaan loopt.
Ik heb de mazzel, dat de medewerkers van C en T zo aardig en flexibel zijn om met me mee te denken en mijn kind een straat eerder bij de na-schoolse willen droppen. Maar als men voet bij stuk zou houden, had ik door de regels er weer een levensgroot probleem bij.
Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Vriendelijke groeten,
Katja Sienknecht"


Lichtpuntjes en toffe mensen
Het moge duidelijk zijn, dat ik hier niet de individuele medewerkers van C of T wil afkraken. Integendeel!
Ik merk - dat als het goed gaat - zich de situatie voordoet dat er een persoonlijke band ontstaat tussen de vervoerde kinderen en hun 'vaste' chauffeur.
Dat is voor mij erg leuk en ontroerend om te zien en geeft me vertrouwen! Bij deze dus ook maar eens een pluim voor de hardwerkende en betrokken medewerkers van C en T die voor 'hun' kinderen ook wel eens iets extra's willen doen….

Wachten op het antwoord van de wethouder
Tja, ben dus benieuwd of en hoe de wethouder zal reageren. Kunnen we meteen weer het functioneren van het bestuur checken…
Misschien kunnen we er wel een poll aan verbinden: wie denkt dat ik (ter zake doend) antwoord krijg?
Ingediend via officieel webformulier via de site van B&W… Wordt vervolgd.


vijf reacties op "De wondere wereld van het leerlingenvervoer"

JohnN
-1-  JohnN:
Beste Katja - Je hebt het probleempje (een straat eerder even stoppen) al opgelost begrijp ik uit dit omstandig verhaal.
Heb je misschien een ander probleem?
Alle lof overigens voor een alleenstaande moeder met een 32 urige werkweek. Geweldige mentaliteit, kun je nu genieten van de paaszon? Doen hoor!
Bernd
-2-  Bernd:
@ JohnN: Voor Katja is het probleem opgelost - voor nu in ieder geval. Maar als een van die taxibedrijven het morgen op z'n heupen krijgt en zich om wat voor reden dan ook (nieuw management, controle, ...) ineens aan de regeling gaat houden, heeft ze alsnog een probleem.

Er zullen genoeg ouders zijn met minder geluk.

Feit is gewoon dat dit stukje uit de Regeling Leerlingenvervoer geen rekening houdt met de realiteit, en op z'n minst veranderd moet worden (het is waarschijnlijk ooit bedoeld om te voorkomen dat kinderen bij vriendjes/vriendinnetjes afgezet willen worden, waarna zo'n buschauffeur daarop aangesproken kan worden door de ouders)
Katja Sienknecht
-3-  Katja Sienknecht:
Voo wie wil weten, hoe dat geheel afloopt: eerst even een staaltje bureaucratie....de collega's van de postafdeling bij de bestuursdienst gingen denken (niet doen, jongen!! oF goed...) en stuurden mijn mailtje door aan mij eigen Stadsdeel. Van die kreeg ik keurig een automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging...helaas MAAKT het Stadsdeel geen beleid over Leerlingenvervoer, ze voeren het zelf niet eens meer UIT! Via de interne telefoonlijst het verantwoordelijke teamhoofd van reactie vrijgesteld en zij heeft het doorgestuurd naar DMO. En HOERA!!! ook bij DMO hebben ze ingezien dat “geen vervoer naar de opvang” nergens op slaat. Vanaf volgend jaar is er voor leerlingen van het speciaal onderwijs gewoon vervoer naar de opvang mogelijk, géén kunst- en vliegwerk meer nodig.
Arnoud de Jong
Dat heb je dan toch maar mooi bereikt, ook voor andere ouders! Gefeliciteerd!
Katja Sienknecht
-5-  Katja Sienknecht:
Ach Arnoud,
Ik wou dat het door mij kwam...maar ook bij DMO lopen gelukkig mensen rond die redelijk en rechtlijnig denken. Dus mijn dank aan de teamleider leerlingenvervoer...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.