Home > > Boekenbal? Nee, Blogbal

Boekenbal? Nee, Blogbal

Foto: Arnoud de Jong

Dinsdagavond vond aan het Leidseplein het eerste Boekenbal zonder Harry Mulisch plaats. De overleden godfather van de Nederlandse letteren was even verderop gelukkig wel aanwezig op het Blogbal. Als pop met pijp (en voor de bezoekers speciale Mulisch-maskers), maar dat mocht de pret niet drukken. Het Blogbal was een wat onwennige tegenhanger van wijlen Dutch Bloggies, maar zeker voor herhaling vatbaar.

Was het druk op het Blogbal? Nee. Waren de acts geweldig? Nee. Was het toch gezellig? Ja. Vergezeld door mijn D66-diva’s Kim Westerweel en Thirza Bronner raakte ik direct in politiek debat met columnist en ‘femkenist’ Marcel Duyvestijn, die werd vergezeld door de ravissante VVD’er Dilan Yesilgoz. We misten de politieke bloggers op het bal.

Het feest werd gedomineerd door subversieve bloghelden als Max Molovich, Verbal Jam, Kippfest en IAmZero. Deze laatste kreeg deze avond ook eer naar werken: hij werd bekroond met de eerste prijs bij de uitreiking van de Blogparels, een soort alternatief voor de Dutch Bloggies.

Verder was er een opmerkelijk groot aantal bloggers uit de stripwereld aanwezig, waaronder Bandirah, Wouter Diesveld, Esther Gasseling van uitgeverij Xtra, stripjournalist Michael Minneboo en zelfverklaard levenskunstenaar René van Densen, voormalig nachtburgemeester van Tilburg en tegenwoordig asielzoeker in België. Een mooi weerzien met deze oude bekenden.

Zoals het blogbijeenkomsten betaamt, vond de evaluatie van de avond al tijdens het bal plaats op Twitter. Op de backchannel was te lezen dat vooral wegblijvers (zoals Geenstijl-haatzaaier Bert Brussen) de avond als mislukt beschouwden, maar dat was wellicht vooral bedoeld (nu word ik ironisch) om de aandacht af te leiden van hun eigen mislukte leven. Speciaal voor de critici dit aforisme: wie nooit faalt, bereikt niets.

Het Blogbal zal nog wat harder op de trom moeten roffelen, maar kan zeker uitgroeien tot een eigenzinnig alternatief voor hen die niet naar het Boekenbal mogen, uit eerzucht niet naar het Bal der Geweigerden willen en al helemaal niets hebben met ook nog een Bladenbal. Of zoals het op de Blogbal-posters staat: “Bloggen is dood. Leve het bloggen.”

Dit artikel verscheen ook op de website van Jeroen Mirck.
Jeroen Mirck is journalist en duodeelraadslid voor D66 in Nieuw-West.


Update van uw hoofdredacteur: De term 'beroepswerkloze' t.a.v. Bert Brussen is op verzoek van de auteur verwijderd omdat Bert volgens zijn vrienden bij HP/De Tijd dit emotioneel niet trekt. Zelfs D66 wordt erbij gesleept, hoewel wij vooralsnog geen verband hebben kunnen vaststellen tussen het onderwerp van dit artikel (Het Blogbal) en deze partij.
Aan de andere kant: wanneer D66 er niet bij gesleept wordt, gaat het natuurlijk helemáál nergens meer over.
Wij vinden van de weeromstuit een nieuw werkwoord uit: 'brussen'. Ik brus, jij brust, bert brust. Betekenis: janken om niks.


twee reacties op "Boekenbal? Nee, Blogbal"

Sjaan
-1-  Sjaan:
Waar zijn de reacties op t artikel gebleven? Die sloegen volgens mij niet op t nu aangepaste geneuzel en kunnen blijven staan. Svp terugplaatsen.
Arnoud de Jong
@Sjaan: helaas zijn de reacties bij dit stuk verloren gegaan. Terugplaatsen kan niet. Excuus hiervoor.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.